Helikoptertrafik till Big Sur

uniontribune

Jag hittade en bild på omfattningen av jordskreden i Monterey

Lokaltidningen Monterey Herald har fått beskedet att Highway 1 sannolikt kommer att vara avstängd bortåt ett år, vilket man lätt förstår av bilden ovan. Hur skall man dra vägen ? Runt om skredet, som kan antas vara mycket instabilt, eller i en tunnel under det ?

Någon trafik till orten Big Sur kommer således inte att vara möjlig under lång tid. Därför har myndigheterna inlett nödhjälp med helikopter. Kalifornien är fortfarande en rik stat.

Notera den lilla serpentinvägen strax till höger om skredet. Det leder till en dunge av träd, som troligen döljer hus, där folk bor. Mitt på sluttningen, säkert med en fantastisk utsikt över havet. Sluttningen ovanför vekar vara ännu brantare än själva skredet.

Hur kan någon våga bo så ?

Liknande har vi sett i Norge, men där består sluttningen av solitt urberg, inte av vulkaniskt grus.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Helikoptertrafik till Big Sur

  1. Kalifornien är varken rikt eller har ordning på sina finanser vilket för övrigt gäller hela USA. Men visst, man kan strunta i att betala på skulderna som för totalen börjar närma sig 100 billioner dollar, i alla fall ett tag till. Då är statskulden, delstaternas och privata skulder medräknade. I verkligheten är USA bankrutt men för stora för att sättas i konkurs av aktörerna på pengamarknaden. T o m Italien är för stora att sättas i konkurs så skulderna bara växer i västvärlden medan man låtsas vara rika och slösar bort pengar och resurser på “grön omställning” vilket bara är ett gigantiskt bedrägeri!

  2. Oops igen

    Skrev slarvigt närmast ovan här “ättlingar” när jag menade avkomlingar utan att vara i rakt nedanstående led.

  3. Göran
    Kalifornien glömde att förbjuda jordskred när man lagstiftade och därför drabbades Kalifornien nu när det regnade. Highway 1 var inte hållbar när den utsattes för naturens krafter.

  4. Orange County för några tiotal år sedan var nog början på en ny trend. Inte en tillfällighet alltså. Ättlingar till Robert Citron sägs återigen vara inblandade i växande ekonomiskt-politiska skandaler i Kalifornien. Wall Street är nog som då inblandade.

  5. Kalifornien är i princip i konkurs. Fler människor flyttar från Kalifornien än som flyttar in. Det är inte bara rika som flyttar ut, utan helt vanliga lönearbetare också.

    Företag flyttar på grund av skatter, utan mer i fösta hand för alla lagar och regler som försvårar företagande. Tesla byggde en ny fabrik i Texas på 18 månader. Hade det varit i Kalifornien så hade inte ens tillståndet att bygga fabriken varit klart.

    Kalifornien tycks förbjuda i princip allt, och sedan kan man få ett undantag från förbudet genom att betala en årlig avgift. Det är så mycket reglering att vilket företag som helst kan få böter när som helst utan att de ens visste att de gjorde något fel.

  6. Hur kan någon våga bo i Kalifornien alls? En plats där tektoniska plattor rör sig mot varandra och det då och då är stora jordbävningar. För att inte tala om att delstaten styrs av politiker som verkar lite halvgalna.
    Så flyttar många ifrån Kalifornien också. Enligt svenska medier, flyttar folk på grund av att klimatförändringar har gjort värmeböljor, skogsbränder och annat elände vanligare. Underlig nog flyttar de flesta till andra varma delstater, som Arizona och Texas.

  7. Kalifornien fortfarande en rik stat!

    Höga marknadsvärden och rika människor med potentiellt hög skattebetalningsförmåga eller en delstat där allt fler flyttar ut och fler och högre skatter är ett måste?

  8. Norge har också ras ibland som stänger vägen men inte alls i denna omfattning. Är landskapet kuperat är det svårt att undvika rasrisk helt.

Comments are closed.