Kallt i norr och söder samt i både öster och väster !

Tropical Tidbits

Australien har högsommar nu men betydligt svalare än vanligt

Kartan visar prognos för 2023-02-04 med avvikelser från medelvärdet 1981 – 2010. Över stora områden är temperaturen mer än 6 grader lägre än normal och på vissa områden 12 grader kallare. En kallfront sveper över de södra och östra staterna med temperaturer som faller till sina lägsta februarinivåer på årtionden, enligt uppgifter från Bureau of Meteorology (BoM).

Utbredd frost har svept över delar av Victoria och New South Wales. I Tasmanien rapporteras frost nära havets nivå. Sommarsnö har fallit även på de högre höjderna.

Enligt BoM låg medeltemperaturen för januari 2023 i Australien på -0,65º C under 1991-2020-normen. Sydney, till exempel, fick sin längsta period av dagar under 30º C på 140 år.

Kraftiga snöfall i Indien

Kraftiga snöfall orsakar kaos i norra Indien den här veckan, och blockerar stora motorvägar i Himachal Pradesh, Uttarakhand och Kashmirdalen – där den sistnämnda nu är avstängd från resten av landet. Även flyg är inställda.

Bara i Himachal stängdes mer än 500 vägar av på grund av den myckna snön, med huvudleden Manali-Keylong helt blockerad. Den södra entrén till Himachals Atal-tunnel fick 90 cm och Solangdalen 70+ cm.

Strömavbrott drabbade över ett dussin byar i Uttarakhand. Lavinvarningar utfärdades i tio distrikt.

Köldrekord igen i Sibirien

Flera rekord noterades för Sibirien i en tidigare post. Det har fortsatt i fjärran östern, republiken Yakutia, där distriktets officiella väderstation för Olenyok bekräftat att förra månaden var republikens kallaste januari sedan åtminstone 1980, i genomsnitt -45,2º C.

På andra håll i Yakutia drabbades den ryska hamnstaden “Yakutsk” av en januari som var cirka 7 grader under medelvärdet för de senaste decennierna. Den andra halvan av månaden noterades inga dagstemperaturer högre än -40 º C.

Rekordkyla från Kanada till Trinidad

Över hela Kanada orsakar en “polär virvel” farlig kyla, tung snö och till och med “frostbävningar”. Virveln har passerat över Hudson Bay och väntas nå Maritimes nu på lördag, en ovanlig bana för sådan svår kyla.

“Farligt låga temperaturer” registrerades över Colorado på tisdagsmorgonen, där NWS, National Weather Service, bekräftade att en väderstation längs North Platte River vid Northgate, Jackson County registrerade häpnadsväckande -40,6º C klockan 02:15 och igen klockan 5 på morgonen.

Januari månads genomsnitt var bara – 4,0º C i Denver, vilket är 3,6º C lägre än normalt.

I Karibien har Trinidad och Tobago noterat “en rekordkall natt”, enligt landets Meteorological Service (TTMS). Måndagen svalnade till + 18,3º C på Piarcos flygplats: “Den lägsta temperaturen som registrerats vid Piarco för januari sedan 2012”, bekräftar TTMS. “Detta berodde på att kallare luft från norr svepte över Trinidad och Tobago, där vindarna var mestadels lugna, medan mycket torra förhållanden och nästan molnfri himmel rådde under större delen av natten”.

Som referens är Piacros lägsta temperatur någonsin + 15,9º C från 1964, följt av + 16,4º C 1976.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Kallt i norr och söder samt i både öster och väster !

  1. Lars Kamél
    La Nina förklarar kyla/väta i NV Nordamerikanska kontinenten. Kallt i Sibirien är en funktion av att kyla fysikaliskt distribueras lättare mot det magnetiska maxfältet, som finns där. Kallt i Indien, Karibien och resterande delar av Nordamerika är betingat av jetströmmars distribution av kyla, en följd av att den normala atmosfärcirkulationen med avgränsade Polär-, Ferrel & Hadleyceller brutit samman p.g.a. för låg energi i atmosfären.

  2. Vi har nu tredje året i rad med La Niña, vilket är ovanligt, men ingenting som kan skyllas på växthusgasutsläpp. Förutom av dem som alltid skyller lite ovanligt väder på just växthusgasutsläpp, utan några bevis.
    La Niña leder bland annat till ökad risk för skyfall och översvämningar i Nya Zeeland och Australien, vilket vi har märkt på senare tid. Är det ovanligt mycket moln, kanske det blir ovanligt kallt också.
    Den leder till ökad risk för torka i västra Sydamerika, vilket kan förklara de skogsbränder som pågår i Chile och som Nyhetsmorgon rapporterade om idag.
    Däremot är det osäkert om La Niña kan förklara att det är ovanligt kallt i Sibirien, Indien, Karibien och delar av Nordamerika.

  3. Enligt de klimathotsreligiösa är det bara lokalt väder och har ingenting med AGW att göra. AGW kan orsaka värme, kyla, torka översvämningar osv. Helgardering för att alltid ha rätt.

Comments are closed.