Diesel ersätter vätgas & el !

ESWE

Vätgas är lätt med stor volym: En jättetank behövs till tio bussar

Björn rapporterar:

I Wiesbaden i Tyskland står sedan december 2022 tio stycken vätgasbussar till ett vär-de av 6 miljoner Euro stilla. Tankstället som kostat 2 miljoner Euro är defekt och det är svårt att få tag på en reservdel från Asien. En representant från De Gröna säger att man en-kelt löser problemet genom att sätta in elbussar. Emellertid saknas plats för att ladda alla elbussarna. Därför har man beställt ett antal 19 m långa länkbussar som drivs med diesel.

+ – + – + – +

På TV-kanalen “hessenschau” är man mer utförliga:

Staden Wiesbaden gör sig av med sina bränslecellsdrivna bussar efter bara ett år. Det meddelade det kommunala trafikbolaget ESWE överraskande.

Efter att ha “vägt alla argument” togs ett medvetet beslut att inte använda vätgasbussar när företagets strategi ändrades, säger ESWEs vd Jan Görnemann. “Vi tar ett steg tillbaka på en väg för att ta två steg framåt på en annan väg.”

Tre olika tekniker är en för mycket
Utöver de tio vätgasbussarna består ESWE-flottan för närvarande av 120 elbussar och 130 dieselfordon. Även två drivtekniker är “mycket krävande” med tanke på det begränsade utrymmet i depån, sa Görnemann.

Dessutom finns på marknaden endast vätgasbussar med en längd på tolv meter och utan led. För att möta den höga tillströmningen av passagerare i den överbelastade stadskärnan vill ESWE nu i allt större utsträckning använda längre bussar på nästan 19 meter med led och fyra dörrar.

För detta ändamål ska ytterligare 36 dieselbussar köpas till 2024.

Näringsminister Al-Wazir: “Fel signal”

Näringsmiminister Tarek Al-Wazir (Gröna) var “irriterad” över ESWE:s beslut och påpekade att tankstationen för vätgas hade finansierats med en miljon euro vardera av delstaterna Hessen och Rheinland-Pfalz. “Man kan inte helt enkelt dra dig ur projektet efter bara ett års drift baserat på argument som redan var kända, när det togs i drift”, sa Al-Wazir.

Dessutom sänder det fel signal att förlita sig på dieselbussar i tider av energikris. “Jag tror att det är absolut nödvändigt att mottagaren av finansieringen tar kontakt med Hessen och Rheinland-Pfalz om fakta och förklarar hur det finansierade projektet ska fortsätta”, säger Al-Wazir.

Fler elbussar bara med större uppställningsplats

I framtiden kommer ESWE att, förutom vätgasbussarna, även göra sig av med 61 korta dieselbussar utan led, och avser att köpa fler elbussar från 2025. En förutsättning för detta är dock en större uppställningsplats, eftersom e-bussarna alltid måste vara kopplade till laddstationer under en längre tid. Det är omöjligt innan dess, sa Görnemann. ESWE håller kontakt med alla partners, för att planera nästa steg.

+ + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Diesel ersätter vätgas & el !

  1. Vad är det för fel med trådbussar?
    Enligt en studie från Stockholms Handelskammare för några år sedan, får man 90 % av kapaciteten för spårvagnar till 50 % av kostnaden. Givet att det finns tillräckligt med el så torde trådbussar vara mycket kostnadseffektiva för längre sträckor i stadstrafik.

  2. Tyskarna får backa på flera områden.
    Tyskarna river ett helt samhälle för att bryta brunkol trots protester från miljöfanatiker inklusive Greta. Sol och vind kunde inte ersätta kol- och kärnkraft utan Tyskland blev beroende av gas. Först billig gas från Putins Ryssland och sedan dyr importerad gas som gör brytning och eldning av brunkol lönsam. Vilket haveri. Var finns det sunda förnuftet?

  3. Knappast det sista projektet som havererar.
    Agenda igår om omställningen var en uppvisning i naivitet och lek med andras pengar.

    Tur att det dessutom är en helt onödig omställning!

Comments are closed.