Claes om fossildrivna bilar

Figur 1. Får vi inte köra “fossilbilar” får vi väl byta till fossilfri bioenergi: Gengas

Claes har samlat ihop några omistliga poänger från månaden:

Februaris nyheter från Claes Lindskog

Månadens nyhet 1:

EU har beslutat att inga fossildrivna bilar får säljas efter 2035 enligt SVT:s text-TV. Tror de själva på dessa besvärjelser (för något annat är det inte)? Kan andra än rika köpa dessa elbilar och finns det någon el och sällsynta metaller till dem? Hur stor blir arbetslösheten? 2023-03-03 verkar det som om EU-beslutet inte kommer att verkställas nu efter invändningar från Tyskland och Italien. 

Månadens nyhet 2:

Att materialbrist är en orsak (men det finns många) till att den gröna omställningen är dömd att misslyckas, har äntligen nått svenska sandlådan och beskrivs i en artikel i SvD.

Månadens nyhet 3:

Ett område i Skåne får inte sälja sin solcellsel “eftersom elnätet inte räcker till”. Det påstås vara snart avhjälpt men då kommer frågan: Vilket elbolag vill betala ett fastpris för elen på sommaren när marknadspriset ofta är negativt, ett problem som bara växer ju fler som skaffar solel.  

Månadens nyhet 4:

SvT rapporterade faktiskt om ett kallt extremväder, säkert oönskat av klimatalarmisterna: Snöstorm i Los Angeles. Men som vanligt säger väl aktivisterna att detta (liksom allt annat kallt extremväder) orsakas av den globala uppvärmningen. Snön orsakade stora strömavbrott eftersom elförsörjningen nästan 100% kommer från sol och vind.

Månadens nyhet 5:

Man kan konstatera att Greta nu protesterar mot vindkraft (men bara i Norge). Det börjar bli svårt att vara renlärig i klimataktivistbranschen. Liksom vänsterfolket förökar de sig genom delning.   

Månadens galna nyhet 1:

“AI (artificiell intelligens) är klimatets bästa chans”, säger en “forskare” (som, liksom Rockström och en massa sociologer, inte har några kunskaper om klimat). Fel! Vanlig mänsklig dumhet är alarmisternas bästa vapen. 

Månadens galna nyhet 2:

Få klimatnyheter hittills i februari pga Ukraina och Turkiet, men alarmisterna har nu hämtat sig och skriver (som ett brev på posten): “Jordbävningar blir värre av klimatföränd-ringarna”. Detta gäller numera nästan ALLA företeelser och som SVT veckotidningsaktigt gärna rabblar upp. Exempel: Flera dagars skriverier om att “forskarna” (dvs Rune och hans dagböcker) säger att “Vintern blir kortare” med enbart negativa konsekvenser (inga positiva redovisas). Största problemet: “Isarna blir svagare”.  

Månadens galna nyhet 3:

Ekonomer säger i SvD om den gröna omställningen: “Ja, det blir dyrt, men vi skulle ändå byta alla system på 20-50 års sikt”. Det de inte begriper är att de nya systemen inte fungerar, de ger större miljöpåverkningar än dagens och de gör inte något för klimatet. Och 90% av världens befolkning har inte råd.

Månadens galna nyhet 4:

FN-chefen: 800 miljoner hotas av havsnivåhöjningen. När då?

Månadens galna nyhet 5:

Inget nytt men här finns en analys av den nya regeringens galnaste projekt: Koldioxid-uppsamling som inte ger någon påverkan på klimatet, kostar enorma pengar och varken ger el eller inkomster.  

Månadens galna nyhet 6:

Dieseldrivna reservaggregat kopplas till ett 70-tal vindkraftverk i Skottland, för att hålla dessa varma i kallt väder.

Figur 2. Josh illustrerar den galna verkligheten på WUWT

Månadens fake news 1:

“Venedig drabbat av regnbrist, kanalerna ofarbara”, säger SvD med en story hämtad från aktivistblaskan The Guardian. Men, hallå! Regnbrist? Kanalerna får sitt vatten från havet, regn spelar ingen roll! Det är extrem ebb som drabbat Venedig bl a pga ett kraftigt högtryck.

Månadens fake news 2:

Ingen nyhet men förtjänar upprepas: Facebook (och andra sociala medier) censurerar och vilseleder diskussioner om klimathotet. Och hämtar falska fakta från alarmistgrupper.

Definition av skillnaden mellan “galen nyhet” och “fake news”?

Min provisoriska definition är: “Fake news” är en nyhet där en uppgift inte stämmer med verkligheten (enligt mätningar) eller ett uttalande inte stämmer med vad som faktiskt sagts, medan en “galen nyhet” är när någon påstår något galet eller agerar ologiskt utifrån en korrekt beskriven situation.

Månadens utflippade klimataktivister

Ny kategori med definitionen “Kommer med ovanligt korkade, faktabefriade eller ologiska uttalanden”:

  • Al Gore pratar i Davos om “boiling oceans”, länk;
  • Jane Fonda pratar i TV om att “rasism är orsaken till klimatkrisen”, länk;

Tidigare i listan: Greta som “ser koldioxid”; Rockström med sina “tipping points”; FN-chefen säger att “Världen står i brand”; Kamala Harris (vicepresident i USA) och Alexandria Ocasio-Cortez (kongressledamot) som vill ha klimatkompensation till “alla i USA av kvinna född”. Är det den nya könsdebatten med möjlighet välja ett av upp till nio kön som kräver detta förtydligande? 

Månadens citat 1:

Förr blidkade människorna vädergudarna med människo-offer, nu hoppas man att avskaffandet av fossil energi ger bättre väder.

Månadens personliga kommentar 1:

För några år sedan under Coronakrisen påstod klimatalarmisterna att det var dags att sälja oljeaktierna, de stod ju så lågt för ingen ville ha olja. Nu vill alarmisterna beskatta oljebolagen för de gör så stora vinster på oljan nu när den gröna omställningens brist på billig energi har tvingat upp priserna. 

Månadens personliga kommentar 2:

De gröna säger att de höga energipriserna orsakas av vårt gamla dåliga (läs fossilbase-rade) system medan förnyelsebara källor ju är “gratis”. I verkligheten är energin dyrast där störst proportion förnyelsebara energikällor finns, som i Danmark och Tyskland. Skälet är de stora investeringskostnaderna (som ändå ofta betalas direkt av skattebetalarna) och att mängden energi de ger är låg och kräver (fossil och kärn-) reservkraft.

+ – + – + – +

Hur ser debatten ut idag?

Att debatt inte tillåts i de flesta media, har resulterat i att politiker och andra tror att klimatet har försämrats sedan 1800-talet och att det är vår tids ödesfråga. De vet inte att mänskligheten aldrig haft det bättre än senaste decenniet, att klimatförändringarna varit marginella jämfört med historiska variationer och att temperatur- och koldioxidökningen gett stora bidrag till förbättringar för allt liv på jorden och begriper inte att de föreslagna “lösningarna” inte fungerar tekniskt och att slumpkraft från vind och sol är problemet och inte lösningen.

Politiker skall inte välja teknik eller subventionera produkter.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Claes om fossildrivna bilar

  1. Tyskarna som dominerande bilfabrikanter i väst inser att elbilen kommer att krympa deras omsättning eftersom färre kommer att ha råd med elbil. Enkel matematik. Tyskarna konkurrerar inte heller med pris på export t.ex till Asien och Kina. De vill väl fortsätta vara prisledare?

    https://www.dn.se/varlden/pia-gripenberg-tysklands-agerande-skakar-om-i-eu/

    Tyskarna kan bli de som till slut vänder USA och EU ryggen för att utveckla sin business både t.ex i Kina- Ryssland. Det kan bli början på en återkomst av D-marken och ett slut på EU som vi känner det.

  2. Italien och Tyskland motsätter sig tydligen att EU ska förbjuda försäljning av bensin- och dieselbilar. Om de håller fast vid motståndet, kommer det inte att bli av.
    Ungefär ett av tio tyska företag funderar eller planerar att flytta till andra länder. Förmodligen länder med en bättre energipolitik och ingen klimatpolitik då, länder där energin är billigare.
    Med tanke på att havsnivåerna stiger med 2-3,5 mm/år (beroende på vilken mätmetod man tror mest på), så kommer haven att ha stigit med 2-3,5 dm om 100 år. Den som ställer sig vid havsbrynet (och lyckas överleva där i 100 år) kommer om 100 år att ha blivit blöt om fötterna, men inte ha varit i närheten av att drunkna.
    Fast 800 miljoner människor kanske inte tål att bli blöta om fötterna? Och att de ska flytta på sig om de tycker att havet kommer för nära, är naturligtvis helt otänkbart? I klimathotsreligiösas fantasi, alltså.
    Förutom att en grön omställning är vansinnigt dyr och inte gör någonting för att minska klimatförändringar, så finns det helt enkelt inte tillräckligt med naturresurser för att genomföra den globalt.

  3. Både Tyskland och Italien har stora biltillverkare. Då har man också motorfabriker över hela Europa, underleverantörer som gör växellådor, kylsystem, oljeleverantörer osv. i det oändliga.
    Det står för många jobb på spel om alla dessa leverantörer måste slå igen. Att enbart satsa på el med jakt på metaller, som kommer att bli dyrbara ju fler som vill ha dem, måste i slutändan vara en enorm felsatsning. Sen ska ju eländet laddas också med jämna mellanrum…
    Jag säger alltid bensin- eller dieselbil, aldrig fossilbil. Ordet “fossil” låter så nedlåtande och storebrorsaktigt…

  4. Johan, det anses inte vara “rätt” nyheter. Det är “bättre” att visa på översvämningar. Vi kan ju notera att under de senaste 8 – 9 åren har inte temperaturkurvan rört sig (varken uppåt eller nedåt), men det finns många indikationer på att temperaturerna på södra halvklotet håller på att röra sig nedåt.

  5. Oljan i världen har en lysande framtid
    Elbilar kommer ha störst användning
    i stora städer där det är problem med
    smog.

    Varför talas det så tyst om all kyla i kina,
    Indien med flera. Snö i Carlifonien
    40 cm på Mallorca.

  6. Ni behöver inte bekymra er för vem som kommer att ha råd med en bil i framtiden oavsett om det är en petroleumbil, biobil eller batteribil. I stort ingen kommer att ha råd med bil.

    Kostnaden för en ny bil i USA ligger närmare 1.000 dollar per månad bara för finansiering av bilen. Den finansiella kostnaden har ökat med 60 %.

    Bilindustrin måste börja hyra ut bilar i stället för att sälja dem.

    Det klimathotsbluffarna inte förstår är att en bil inte tillverkas av bara en bilfabrik utan av en massa fabriker som underleverantörer. Så när bilarna försvinner, ja, då är det mycket som försvinner.

  7. All subventionen innebär att man tar pengarna från något. Det kan vara från en fungerande verksamhet för att ge till en dysfunktionell verksamhet. I de mesta fallen innebär det även att ta från flera för att ge till några få.

  8. Låt alarmisterna hålla på – ju tokigare desto snabbare börjar folk i allmänhet förstå galenskapen. Exempel: kan någon to på alla dessa domedagsprofeter efter att ha lyssnat på Al Gore vid senaste fascist-WEF-mötet? (se länk i tidigare inlägg ovan).

  9. Ivar Andersson.

    Ditt ”Exempel 2” var väl inte så fel? Det stora felet anser jag var att det blev alldeles för kortlivat. När politiken börjar byta fot vart fjärde år, då blir det alltför rörigt och folk kommer att strunta i det som ska vara bäst just nu.

  10. Nästa kommersiella och galna idé blir väl att sälja gengas i tub, liksom gasol etc., till hugade “fossilbilsägare”, så var och en slipper ha ett gengasaggregat på bilen. Hela bagage/lastutrymmet går åt. Det går åt mycket ved och det blir mycket välbehövlig koldioxid. Ved ger ca 100% mer av detta än naturgas.

  11. Här är ytterligare en galen nyhet från dårhuset:
    H2 Greensteel bygger en ny fabrik för fossilfritt stål i Boden och kommer att bli en av landets största elanvändare men vill inte köpa el från kärnkraft.
    ”Våra kunder vill inte köpa el från kärnkraft”

  12. När politiker skall välja teknik eller subventionera produkter blir det väldigt fel. Exempel 1: Subvention av etanolbilar
    Exempel 2: Subvention av snåla dieselbilar
    Exempel 3: Subvention av och gräddfil för vindkraft. Utsläppsrätter och borttagna anslutningsavgifter.

Comments are closed.