Tyskt storhetsvansinne i den “Gröna” regeringen !

Phoenix

Vicekansler Robert Habeck, “Grüne”, på presskonferens den 9/3

Storhetsvansinne och verklighetsflykt skiner igenom, när regeringens planer för den stora omställningen av hela samhället presenteras. Våra vänner på EIKE publicerar ett referat från presskonferensen. Jag ser den som lärorik beträffande tongångarna i de “gröna” lägren. Därför översätter jag:

Ekonomiministern rapporterar från sitt departements »omställnings-verkstad«. I den drömmer man om väte som en energikälla och planerar en “väte-nätverks-accelerations-lag”. Endast frågan varifrån elen till vätgasproduktionen och värmepumparna ska komma är öppen.

Av Holger Douglas


“Vi vevar runt ett stort hjul här”, säger Robert Habeck. Vi är i färd med att ompositionera detta land under de närmaste decennierna, meddelade ministern på torsdagen i den så kallade workshop-rapporten från det federala ministeriet för ekonomi och klimatskydd (BMWK). Det finns en plan, vill Habeck ropa till alla tvivlare. Dels dem för vilka “avkarboni-seringen” av Tyskland inte kan gå snabbt nog, och dels dem som tycker att tanken på att omvandla Tysklands industri till en så kallad “väte-ekonomi” är löjlig.

Ju mer planerna vittnar om storhetsvansinne, desto starkare ringer orden: tillförlitlig, nödreglering, upptrappning, skapade juridiska normer, acceleration – favorittermer i Habecks universum. Som svar på de våldsamma attackerna på honom för att han förstört tillgångar och levnadsvillkor med sina föreskrifter om byggrenovering och uppvärmnings-förbud, ville han också betona att man “förnyar välståndet på ett klimatneutralt sätt”.

Från denna “omställningsverkstad” i det federala ministeriet för ekonomi och klimatskydd, kommer tomma fraser som: “Det är viktigt att den socio-ekologiska förnyelsen av vårt väl-stånd går hand i hand med en förnyad fördelning av välståndet, vilket innebär goda arbeten i framtiden, som stärker den gemensamma infrastrukturen och där bördorna av den nödvän-diga förändringen bärs solidariskt.«

“Vi behöver en vätgasinfrastruktur”, sa Habeck vid presskonferensen. Notera då: en infra-struktur för en energikälla som ännu inte existerar, från vilken det ännu inte är klart var den kan produceras, och absolut inte till vilken kostnad – bara: Det måste göras snabbt. Av den anledningen skrivs nu en »accelerationslag för vätgasnät« i Habecks departement.

Habeck rapporterar om bra diskussioner med industrin, som engagerar sig helhjärtat. Industrin behöver förnybart väte, anser Habeck, särskilt basindustrin. Det skulle bli väldigt dyrt, varför så kallade “klimatskydds-kontrakt” nu sluts med stålindustrin. Dessa kompen-serar för pris-skillnaderna mellan dyrt väte och billiga fossila bränslen som olja och gas och de skall betalas av staten. Enligt Habeck ska de första kontrakten slutas i år. Habeck har dock nu insett att det finns “komplexa mekanismer”.

Habeck vill låta optimistisk: förnyelsen av energisystemet kommer också att skapa en förnyelse av den industriella basen i detta land. Och ordagrant: ”Det här är tillväxtmarkna-der som vi skapar.” Han tillämpar detta även på vindkraftverken, men förklarar inte varför de har byggts i 30 år, trots att de sista tillverkarna precis har stängt sina sista fabriker. Speciellt eftersom de senaste anbudsinfordringarna för vindkraftverk lockade mycket få anbud. Det betyder i klartext: Knappast någon vill sätta ut nya vindkraftverk i landskapet. Särskilt i det inre av landet är det inte tillräckligt med vind, varför tillräckliga subventioner knappast kan finansieras, så att investeringarna ändå lönar sig för operatörerna.

“Vi ska ordna det där”, meddelar Habeck. Allt måste hända lite i ultra-rapid. Bokstavligen: “Vi gör det nu. Vi ska göra det nu!”

Ytterligare två så kallade “vindtoppmöten” ska äga rum i år. Habecks trupper, som har kidnappat ekonomidepartementet, har lagt förutsättningarna för dem så, att vindkraftverk snabbt skall kunna planteras i skogarna, utan att lokalbefolkningen skall kunna göra så mycket åt det. Miljökonsekvensbeskrivningar, som de gröna hittills insisterat på, avskaffas nu. Enligt Habeck kommer »arträkning« inte att krävas i framtiden. Vad betyder rödhakar, insekter och sällsynta växter, som förr var det som folk gick in i grön politik för?

Enligt Habeck ska kommunerna bli delaktiga i “mervärdet”. Men om det inte blåser så finns det inget »mervärde«. Då skall skattebetalarna kompensera den uteblivna avkastningen med subventioner till närmast vansinniga belopp. Hur som helst så brukade ”mervärde” betyda något annat än mottot ”från vänster ficka – till höger ficka”.

Han rapporterar stolt om sina besök i Bayern: ”10-H-regeln i Bayern har lättats så mycket att vindkraftverk kan byggas.” Den har till och med varit så avslappnad att den nästan är borta. Denna regel säger att avståndet mellan vindkraftverk och närmaste bostadsområde ska vara tio gånger höjden, för att skydda de boende från vindkraftverkens konsekvenser åtminstone i begränsad omfattning. Hittills har Bayerns ministerpresident Söder, som fruktar sina bayrares protester, lagt stor vikt vid detta. Men med medvinden »som vi genererar här« (Habeck) går allt snabbare nu. Den “tillräckliga ersättningen för vindkraft” har hjälpt mycket. Nu behöver Habeck bara fixa vind också.

Habeck försöker också motverka intrycket av att hans framtida förbud mot gas- och olje-uppvärmning kastar husägare i ekonomisk olycka. Om någon bygger en herrgård för 10 miljoner euro, spelar en ny värmepump ingen roll. För de övriga måste ekonomiska möjlig-heter göras tillgängliga. Habeck: ”Den sociala frågan är löst!” Förra året finansierades installationen av 200.000 värmepumpar. Habeck: ”Om det fortfarande är ont om pengar, får det inte misslyckas på grund av det.” Tanken på att pengar måste arbetas ihop, ger inte en “grön” ekonomiminister några sömnlösa nätter.

Värmepumpar är riktiga kraftslukare. Varifrån den elektriska energin ska komma är inte en fråga för Habeck.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

25 thoughts on “Tyskt storhetsvansinne i den “Gröna” regeringen !

  1. Orsaken till haveriet i SVB handlar bara om den vanliga affärscykeln där start-ups bränner tidigare aldrig sinande kapitalförsörjning i oavbruten takt via VCs och detta under 15 år av extremt låga räntor. En period som förra året nådde vägs ände precis som brukligt även om centralbankerna numera och alltför länge sparkat burken framförsig tillsammans med finansen i sina experiment. VCs drog helt enkelt åt sin givmildhete varvid bankerna som såg likviditeten (inlåningen minska) blev tvungna att börja sälja tillgångarna (obligationer) med förlust! Så det kan gå!

  2. Göran Å

    Faktum är att IMF och EU/ECB var med och straffade ut bl.a rysk inlåning (oligarker t.ex) på Cypern genom att kräva bail-ins för att rädda det cypriotiska banksystemet. Tyvärr drabbades stora delar av det grek-cypriotiska näringslivet och dess ägare också mycket hårt. Jag har formellt inget emot principen men grundproblemet var EUs dåliga finans/kredit- valutapolitik (=Euron= 21 statsskulder men bara en ränta) som blev den direkta orsaken. Att Grekland misskötte sig som vanligt visste ju alla liksom att cypriotiska banker placerade i bl.a grekiska statsobligationer som i princip blev värdelösa i Euro-krisen 2011-12 (och kan bli det igen pga euro-konstruktionen då inget egentligen blivit bättre).

    I SVB-fallet liksom i de två andra storbankerna i SV är kunderna världens rikaste människor och det är därför tragiskt att bevittna att FED och Yellen räddar (garanterar) deras inlåning utöver FDIC-försäkringen. Alltså ingen bail-in utöver aktie-obligations-ägare (som brukligt vid konkursordning). Vi får se detaljerna snart men det pratas om 50% totalt som måste täckas upp. Bail-in för deponenterna kan innebära direkt förlust eller byte till aktier vid rekonstruktion.

    SHB som sedan länge köpt/ägt SPP (Alecta) har kommit åt ömsesidigt och långsiktigt “lagom” riskvilligt pensionskapital (förvaltningsmässigt avgifts-baserat inkl del i egenfinansiering för SHB) för egen del. Precis det som bankoligopolet önskar inom all ömsesidig försäkringsverksamhet, dvs lomma över traditionellt konservativ förvaltning inom sakförsäkring. Något jag har länge varnat för. Avkastning = Risk. Nu påstås Alecta (pensionsägarna inom det privata näringslivet) förlora hela sin ägarandel. Alecta är tydligen även inne i crypto-valuta-verksamhet!

  3. #Thorleif
    Apropå Din senaste kommentar:
    • Bail-in som finansiering vid obestånd för ‘systemkritiska banker’ infördes på bred front 2016 inom EU. Det betyder att oprioriterade fordringar, t.ex. sparares inlåningsmedel kan omvandlas till nytt eget kapital i banken. Huruvida sparare får ersättning härför via Riksgälden beror på om fonderade medel räcker till. Det gör de inte om flera av de svenska systemkritiska bankerna samtidigt får obeståndssituation. Därför är en privatfinansiell grundregel att ha så lite inlåningsmedel som möjligt hos dessa.
    • Riksbanken har ett stort tickande underskott i sin balans, nämligen orealiserade förluster på obligationer, som är en följd av ohämmad kreditexpansion under Stefan Yngves tid. Beräkningar gör gällande att beloppet rör sig om 65-70 miljarder kronor. Summan ökar ju högre den internationell räntemarknaden stiger. Detta kan jämföras med det som hände SVB.

  4. Rättelse: Glöm de nämnda 35 Mdr ovan. De hänför sig inte till endast SVB.

    Här en närmare kommentar efter att finansminister Yellen (f.d FED-chef) meddelat att ingen oförsäkrad insättare kommer att förlora pengar;

    https://wolfstreet.com/2023/03/10/rip-silicon-valley-bank-shut-down-by-california-regulator-taken-over-by-fdic-shareholders-bailed-in-insured-depositors-to-get-their-cash-by-monday/

    Så…..är räntenedgången främst ett uttryck för att FED nu förväntas dra ner på kommande räntehöjningar man nyligen annonserat? Recession i antågande? Sannolikt så……! Vi lär snart se hur marknadsräntorna signalerar. Och om inflationen och energipriser följer med ner.

  5. SVB-debaclet leder till kraftig räntenedgång igår måndag då världens (ny)rikaste flyttar sina pengar från bankinlåning till “riskfria” statsobligationer.

    Samtidigt har FED Reserve återigen sett sig tvingade att rädda de som inte ska räddas! Silicon Valley-bolagen får normalt inte låna av det kommersiella inlånings-garanterade (FDIC) banksystemet så man har skapat sina egna banker dit deras investerares satsningar (världens rikaste) inom bl.a Private Equity (inkl riskkapitalfonder etc) förts. Denna inlåning av rörelsekapital har på så sätt borgat för utlåning (bl.a obligationslån) till Silicon Valley-bolagen.

    Nu har det alltså visat sig varför kommersiella banker normalt inte lånar ut till s.k start-up bolag.

    Ett ex på varför vissa är mer värda än andra är FEDs besked att banker (ej TBTF) som SVB kan värdera sina obligationer till par och inte efter de kraftigt höjda obligationsräntorna. “Implicit” försöker FED alltså garantera insättarnas pengar bakvägen. Såg en siffra att det fattas 35 Mdr usd men den är obekräftad (Tillgångar till marknadsvärde ./. Inlåning där eget kapital redan förbrukats!)

    https://www.nakedcapitalism.com/2023/03/us-officials-make-non-bailout-bailout-of-silicon-valley-and-signature-bank-and-continue-class-warfare.html

    Den tyska börsen som har en stor andel teknik-relaterade bolag föll stort igår.

  6. Företagskonkurserna ökar dramatiskt i EUropa. Vad annat är att vänta efter minus-räntor, C-19-lån och nu energikris, fortsatta utbudsproblem, stagflation, krig och missbruk av skattebetalarnas medel.

    Förvånande för vissa har de tyska konkurserna inte ökat lika mycket som hos andra men nu tycks de vara på väg upp ivf. Tyska staten var pga deras egenskapade energikris fylld av extra stora subventioner och bidrag sedan ca ett år.

    https://www.nakedcapitalism.com/2023/03/bankruptcies-surge-across-eu-as-companies-hit-wall-at-fastest-rate-since-records-began.html

  7. Karl-Erik R,

    “Om vi har +20 grader både ute och inomhus. En luft-luft värmepump ska antingen höja temperaturen till +21 grader genom att värma luften, eller sänka temperaturen till +19 genom att kyla luften. Enligt tillverkare av värmepumpar går det åt mera energi för sänkning av temperatur än att höja den.”

    Ja det är korrekt.

    I fallet med värmedrift så tillgodogörs ju den el som driver kompressorn i form av värme inomhus. Tex 2 delar energi utvunnen från utomhusluften + 1 del kompressorel = 3 delar värme. (Värmefaktor=3).

    Vid kyldrift så nyttiggörs inte kompressorelen. Den dumpas utomhus till ingen nytta. Man får bara 2 delar kyla för 1 del kompressorel. (Kylfaktor= 2)

  8. Björn kl 10:34

    Lite ovetenskapliga och anekdotiska berättelser på Youtube. Bättre läsa tillverkarnas siffror. Ett exempel.

    Om vi har +20 grader både ute och inomhus. En luft-luft värmepump ska antingen höja temperaturen till +21 grader genom att värma luften, eller sänka temperaturen till +19 genom att kyla luften. Enligt tillverkare av värmepumpar går det åt mera energi för sänkning av temperatur än att höja den.

    Helt klart är att en värmepump har sämre verkningsgrad vid noll grader ute, än vid plus 10. Den är ändå bättre än direktverkande el ända ner till runt minus 20 grader eller t o m lägre.

  9. Stefan Eriksson.

    Tror din gissning kan vara nära sanningen, men stora variationer mellan olika familjer.

    För att få varmvatten behöver man en luft-vatten värmepump. Betydligt dyrare, kanske 3-4 ggr dyrare än en luft-luft.

  10. “Endast frågan varifrån elen till vätgasproduktionen och värmepumparna ska komma är öppen.”
    Elen kommer från kolkraftverk. För att bryta mer brunkol har en by jämnats med marken för att det behövs mer brunkol.

  11. Göran Å

    Ditt sista stycke ovan borde sätta en hel del frågetecken i annars intelligenta personer inom alla näringslivsområden, hos tänkande journalister, kulturmänniskor osv. Varför efterfrågar t.ex ingen en konsekvens-utredning och en ekonomisk realistisk plan? Är det inte så att när väl “hotet” (CO2) gjorts tydligt liksom dess snabba åtgärdskrav så rättar sig annars (fria?) tänkande människor in i ledet (utan att ifrågasätta) för att börja implementera och själva agera i linje med agendan. I grunden är ju “hållbarhet” en ren godhets-sak vilket ökat acceptansen. Den tyska befolkningens agerande under kommande 2 år kommer att avgöra graden av misslyckande sett till Europas utkomst för långt tid framöver. EU som organisation ligger i vågskålen. Som fredsprojekt har EU visat sig vara en bluff! Vi saknar riktiga ledare idag.

  12. Tysklands mentala undergång går parallellt med Habecks/’de grönas’ inflytande. Dess ekonomiska dito följer efterhand, som Tysklands ekonomiskt/industriella ryggrad bryter sönder, som en följd av den förda politiken. Ryggraden stavas Mittelstand, dvs den helt överväldigande, privatfinansierade företagssektorn, som skapat såväl den arbetskraftsstabila som den industriella utvecklingen i landet. Dess fortlevnad skapar en större barriär mot samhällsdestruktion än motsvarande företagsstruktur i Sverige, vilken domineras av stora företag, med lättflyktig kapital- och investeringsstruktur, samt en stor servicesektor utan finansiella muskler.
    Med samma dominerande energipolitik är Sverige därför mycket mer illa ute än Tyskland. Detta begriper inte statsbärande partier och dess politruker i Sverige, vilka i glatt högmod förstör landet genom beredvilligheten att vara konforma med alla globalistiska idéer, kanaliserade via FN & EU, gärna först och i framkant. Det gäller energi/klimatpolitik, migrationsdito, ‘satsningar i stolleprojekt’ och allehanda globalbidrag med skattebetalares pengar, oavsett resultat eller tillskott till medborgarnas välfärd i bred bemärkelse.

    Symptomatisk förklarade konstellationen Löfvén/Romson i slutet av 2015 att Sverige skulle vara projektland för genomförandet av Agenda 2030. Denna deklaration har sedan dess varit förhärskande norm för den förda politiken, även bortom inom energi- och klimatområdet, även om migrationspolitiken var en tidig följd av Barcelonadeklarationens(1995) implementering.

  13. Detta ar resultatet av en otrolig indoktrinering i skolorna och via den korrupta median
    som dumt folk suger i sig som ett gang papegojor. Alla dessa politiker och journalister skulle stoppas fran att flyga och bara kunna koras omkring i elbilar sa skulle ni fa se pa annat. Biden har nu lyckats fa Saudi att signera ett avtal med Iran med Kina som medlare. USA’s roll i Mellanostern minskar dag for dag. Allt eftersom tiden gar blir jag mer och mer overtygad om att min rost pa Trump 2016 och 2020 var helt ratt beslut.
    USA’s oljeberoende av import forsvann. Kriget i Ukraina hade aldrig hant med Trump som President. Parisavtalet hade varit dott eftersom USA inte skulle betalat. Ja, europeerna har en stor del i denna mess ocksa, inte bara Biden.

  14. Tege : I mina svåra stunder tror jag att du har rätt i detta fall. Flockbeteendet, rädslan för att tänka själv och massiv propaganda är starka krafter. Vi hoppas alla att du har fel i detta stycke. Jag tycker ändå att det börjar ploppa upp en del ifrågasättande i t ex SvD och GP.

  15. Här kan man prata om tipping-point (of no return?). Vi ser hur det ekonomiska ledarskapet i världen sakta förflyttats mot öst. Därför riskerar vi nu WW3. Samtidigt är det typiskt att när ledande nationer (läs väst) inser detta så tycks de själva bara öka hastigheten i nedgången. Vi kan se samma destruktiva krafter idag som i historieböckerna.

    Jag hoppas det tyska folket hinner vakna liksom de tyska industriledarna. Men förbundsvalet nyligen innebär ny pessimism tyvärr!

  16. Karl Erik R
    De flesta av “oss” har ju med tiden vant sig med att varmt vatten finns i duschen.
    Jag “killgissar” på att 20% av energiåtgången i ett ordinärt hushåll, härrör till varmvatten-beredning.
    Den “biten” av energiåtgången återstår att lösa på annat sätt än med en luft-luft värmeväxlare.

    Habeck har nog inte funderat närmare på hur det skall fungera med finansieringen av de löpande kostnaderna för ett omfattande befintligt gaslednings-system.
    Skall då de “enstaka” som sitter kvar på sin gas-panna ensamt bekosta infrastrukturen för den erforderliga gasen till sitt hus?

    Jag tror att lagförslaget så småningom hamnar i det “runda arkivet”, om inte,, slår de i botten, så det smaskar om det.

  17. Tydligen måste det först gå riktigt åt pepparn innan skygglapparna faller av och drömmarna avbryts. Riktigt Illa!

  18. Tyskarna är inte de enda som vill göra anspråk på ledartröjan. Den viftas med även i inhemsk retorik. Denna hybris måste bero på mindervärdskomplex. I Sverige borde vi koncentrera oss på vårt grundläggande skolsystem, sjukvård, integration och kriminalitet och woke på postgymnasial utbildning. Där ligger vi verkligen efter. I övrigt fixa elförsörjningsutbud innan vi eskalerar förbrukningen, särskilt inte på dumprojekt i Norrland. Fixandet får inte innebära natur- och miljöförstöring. Motarbeta avdemokratiseringen via EU:s detaljregleringar av allt som går att reglera.

  19. Tyskarna skall den 15 april ”befria sig från” de sista i drift varande kärnkraftverken på 4.300 MW. Dessa kan då inte bidraga till deras önskade vätgasframställning, som är en elförbrukare och inte en energikälla.
    Deras el-systems frekvens (Hz) kommer att fara ännu mer upp och ned som en jojo. Risk är att vi kan få in problemen via ”bakvägen” med el-förbindelserna Nordtyskland – Jylland och sedan vidare Helsingør – Helsingborg. Det finns redovisat i en tidigare bloggpost här i Klimatsans.
    När det gäller luft/luft värmepumpar så har mina en redovisad avgiven effekt 4 × den inmatade ned till -17°C. (Finns även modell för ned till -25°C.) Effekten är frekvensreglerad, så de belastar inte systemet med mer än vad som behövs. Så behövs 3.200 W i värme tar de alltså 800 W. Skulle naturligtvis varit intressant att få det verifierat, men det är nog inte så lätt gjort praktiskt. Då jag har en bensindriven reserv-el-generator är de inkopplad så att jag kan välja elnät eller egen elgenerator.

  20. Om missbrukare brukar man säga att de måste slå i botten och ta in verkligheten på riktigt för att kunna göra valet att kämpa sig tillbaka till en sundare tillvaro.

    Är det så stor skillnad mot de här planetskötarna? De blir väl höga på sina planer att rädda planeten och ordna en fin och jämlik tillvaro för alla?

    Jättebra om de kör Tyskland rätt ner i diket (som väljarna har bestämt) så kan vi gnugga näsan på våra faktaresistenta profeter som PropellerPer & co i tyskarnas haveri och förhoppningsvis öppna ögonen på våra grönögda väljare.

  21. Karl Erik,
    jag brukar titta på YouTube och tyska privatpersoner som har både solpaneler med batteri och värmepump. De samlar data och genomgående är man besviken på verkningsgraden hos värmepumparna under den tyska vintern.
    På Teneriffa har vi ingen erfarenhet av att värma eller att kyla vårt hus. Emellertid har denna vinter varit osedvanligt lång och kall och då har vi på kvällen satt upp en IR-kamin på TV-bordet. Som Solens strålar!

  22. Björn

    Inte helt korrekt. Värmepumpar som tar värme från luften är effektiva för att värma. Idag ända ner mot -20 C. I de temperaturer som är normala i Tyskland så är de alltid effektiva. I genomsnitt ger de 3 kWh värme för 1 kWh inmatad el. Värmepumpar för jord- eller bergvärme är ännu effektivare.

    Luftvärmepumpar går också att använda för att kyla inneluften. Det går dock åt mer elektrisk energi för att få 1 kWh kyla än att få 1 kWh värme.

  23. Oklart om det kommer från källan eller är en fel-översättning, men vätgas kallas för ”energikälla”. Vätgas är bara en form av lagring av energi, som oftast var elektrisk energi från början. För att skapa vätgas behövs ett överskott av el. Var finns det överskottet idag och i framtiden? I tyska vindkraftsskogar?

  24. Tyskland är i likhet med Sverige ingen verklig demokrati. Man talar om klimatdebatten, trots att den lyser med sin frånvaro i samtliga media frånsett de sociala. Tack för att KLIMATSANS finns!
    Nyhetsprogrammen i Tyskland är inflammerade av ”klimathot” och alla naturprogram som visas måste innehålla ordet ”klimatomvandling”.
    Företrädaren för FDP ville i en nyhetssändning inte sätta någon gräns för försäljning av ”fossila bilar” och blev därför behandlad som en landsförrädare av journalist-packet.
    Det som saknades var stöveltrampet.
    Habeck vill förbjuda naturgas för att värma hushållen utan att någon får reagera.
    På senare tid visar flera tester att värmepumpar är mycket effektiva för att kyla men värdelösa när det blir kallt. Spelar kanske mindre roll när kärnkraftsel är tabu.

Comments are closed.