Berlin och Basel röstar om skatter och klimatmålen !

bz

Kantonen Basel-Stadt folkomröstade bort 112 miljoner skatter den 12 mars.

Det gäller förstås CHF, schweizer-franc och motsvarar SEK 1,3 miljarder, svenska kronor.

Resultatet blev mycket tydligt. Deltagandet var 42 %, varav 84,4 % röstade för skattesänkningen. I ett par landskommuner gjorde över 90 % det.

Med 15,6 % nejröster nådde de gröna och deras allierade inte ens upp till sina senaste valresultat.

Motståndarna kommenterade resultatet självkritiskt och besvikna: De visste att det skulle bli svårt med ett förslag som de flesta i kantonen hade nytta av, säger gröna kommunalrådet Harald Friedl: ”Vi har inte kunnat visa var vi ser problemen.” Motståndarna uttryckte sin rädsla för att kantonen skulle sakna pengar till klimatskydd och andra viktiga projekt på grund av skattesänkningarna.

+ – + – + – +

I Schweiz är folkomröstningarna beslutande. Nu MÅSTE stan skrota anslagen till sådant som man “inte ser problemen med”.

Var ser man “klimatkrisen” ?

+ – + – + – +

Berlin folkomröstar den 26:e mars om “klimatneutralitet” redan 2030

Syftet med folkomröstningen är att ändra den befintliga Climate Protection and Energy Transition Act (EWG Bln) för att tvinga staden Berlin att uppnå klimatneutralitet till 2030 istället för 2045.

Omröstningen kommer att vara bindande, vilket innebär att om folkomröstningen blir framgångsrik kommer ändringen att stiftas i lag. Ändringen drivs av Miljöpartiet och radikala grupper som Fridays for Future och Extinction Rebellion.

Mål skulle bli juridiskt tvingande

Ändringen skulle vara så radikal att till och med Berlins SPD-socialister anser att det är farligt och talar om en “bemyndigandeparagraf” i lagen, som skulle överföra enorm makt till en liten grupp icke-valda människor, nämligen ett “klimatskyddsråd” utsett av Berlins senat.

När det gäller punkt 6 i det nya ändringsförslaget, “Omedelbart program i händelse av underlåtenhet att uppfylla skyldigheter”, varnar SPD uttryckligen för att klimatmålen har ändrats till “förpliktelser”, vilket skulle innebära att Berlinsenaten förmodligen skulle behöva genomföra omedelbara radikala åtgärder, för att uppfylla skyldigheterna, även genom domstolsbeslut.

Farväl till bilar i Berlin?

Vägen till tyranni börjar i Berlin när klimatkrisen framställs som ett nödläge.

+ – + – + – +

Skrattretande eller hemsk möjlighet ?

Jag skrattade först åt jippot. Folket vill inte bli av med sina bilar. Så trodde jag.

Men sen blev jag betänksam. Berlin är så tätt befolkat och har så mycket kollektivtrafik att en stor del av befolkningen mycket väl kan se fram emot bilfria gator som en lättnad.

Där finns många jobb med garanterad inkomst utan direkt beroende av någon fysisk produktion. Kanske nätverksgenerationen inte förstår hur maten kommer till Berlin ?

Basel kontra Berlin

Notabelt är att i Basel kommer anslag till “klimatskydd” kräva att man visar “var man ser problemen”. I Berlin kan sådana anslag få prioritet före allt annat utan att några problem påvisas.

Det blir spännande att se.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Berlin och Basel röstar om skatter och klimatmålen !

  1. Arg på ICA-handlarna (?). De enda som orsakar inflation är riksbanker och politiker.

  2. Här skriver bonden Edward Norde’n om “revolutionen” i Nederländerna.

    https://ledarsidorna.se/det-lilla-landet-som-forser-varlden-med-mat/

    Personligen anser jag att det går att successivt ställa om till bl.a glyfosatfritt jordbruk. I detta ingår renerativt jordbruk med statligt omställningsstöd. Glyfosat som är vattenlösligt har bevisats bl.a skada vår tarm (samma motkrafter som ddt och tobaksrökning gäller här med världens större kemi-och genföretag inblandade).

  3. En ljusning på väg? I en kritisk tid(punkt)!

    https://samnytt.se/parlamentarisk-vinst-for-nederlandska-bonder/

    Mina största gratulationer till BBB och att folk börjar vakna som röstat rätt.
    Rutte måste kastas ut ur sin maktposition snarast och här ser vi iaf en möjlighet att blockera hans slav-politik. Rutte vet inget om klimat eller fysik utan driver en ultra-globalistisk oligarkpolitik a la Schwab.

  4. Schweiz är Europas mest demokratiska land, då de har beslutande folkomröstningar och politiska företrädare som är och har varit verksamma inom andra verksamheter än politiken. De kan därför bidra med gedigen erfarenhet, realism och fackkunskap, till skillnad från våra indoktrinerade politiska broilers, som mestadels är fega och okunniga vindflöjlar som lätt låter sig luras av allehanda domedagspredikanter och falska auktoriteter. I synnerhet gäller detta energi- och klimatpolitiken. Hur det går med den idiotiska omröstningen i Berlin är oklart, men skulle förslaget om klimatneutralitet segra tror jag vi kan räkna med ett folkligt uppror och politiska våldsamheter. Folk vill i allmänhet ha lugn och ro, kunna sköta sina arbeten och köra sin bil. Fanatism är mänsklighetens värsta gissel.

    Här i Sverige är många riktigt arga på alla de prisökningar som orsakats av våra stolliga priser på drivmedel och energi. Nu har det gått så långt att ICA-handlare drabbas av hot p.g.a. de höga livsmedelspriserna. Dumma människor riktar ilskan åt fel håll. Handlarna har fått högre inköpspriser och kan då bara välja mellan att höja priserna eller att gå i konkurs. Ilska borde däremot riktas mot dem som orsakat inflationsspektaklet och det är vår usla politiker, sekonderade av en sensationslysten journalistkår och allehanda alarmistiska element. Om klimatstollarna som hänvisar till “Parisavtalet” och Agenda 2030 får hållas kommer politisk oro och våldsdåd mot politiker säkert att eskalera. Tyvärr tror jag att vi snart kommer få se detta någonstans i Europa. Vi behöver en återgång till realism, skrota alla stolleprojekt, kasta Agenda 2030 i papperskorgen och inse att allt prat om att rädda klimatet är fullständigt irrelevant, då vi ändå inte märkbart kan åtgärda det.

  5. Tyskar generellt har en låg förståelse för klimatproblem, liksom svenskar. Medier matar med bilder om hur hemskt det är i världen och förstorar interna problem. Jag var i Berlin i mitten på 00-talet och det var en stark värmebölja, med temperaturrekord i Berlin. Ingen tysk brydde sig då, det är några varma dagar per sommar, so what.

    Vid lägre temperaturer än vad som var då skriver tidningarna skräckrubriker och överdriver framtidsscenarios om vad “klimatet” kommer att ställa till med – naturligtvis med de magiska 10 åren som ligger i glömskans bälte och efter 5 år kan man göra ett nytt framtidsscenario för att säga vad som sker om ytterligare 10 år.

    Välutbildade tyskar har en bättre uppfattning och många har en egen förståelse om vad som är korrekt och inte, men tyvärr är de i minoritet där också (så även i Sverige). Berlin generellt är kulturhuvudstad och det vimlar av gröngölingar där som sprider propaganda. Som noterat är kommunikationerna bra i staden och det finns även ett utbyggt nät med poolbilar som har god tillgänglighet (det har det försökts med i Sverige också, men det är för låg persontäthet). Därför rycker många på axlarna om bilarna försvinner, det är nog värre om hyrorna går upp och matpriserna, men har man ingen bil finns en bättre buffert mot utgifter.

    Som med många andra frågor i samhället är de som har en välgrundad uppfattning om hur läget är i samhället i rejäl minoritet och samhället styrs av de som i sin tur styrs av den information som de får från olika medier. Det är t.ex. symptomatiskt att vänsterblocket, speciellt S, får ökat väljarstöd för att människor som tror på snabba lösningar anser att vänsterblocket skulle göra ett bättre jobb än Regeringen. De är helt oförstående till att den regeringsbildningen skulle varit än mer långdragen än Tidö-partiernas och lika tandlös som den varit de senaste 8 åren (förutom att göra saker och ting sämre för alla utom vissa grupper).

  6. Det är inte bara i Berlin tokerierna florerar. Tänkte på Bidens executiva order från 2021 att hälften av försålda bilar ska vara batteridito vid 2030 (Agenda 2030 igen!). Nyligen vitsordade han också i TV sin katastrofala okunnighet genom påståendet att ett ‘överskridande av 1,5° målet vore värre än ett kärnvapenkrig’. Samtidigt ger den amerikanska administrationen ‘grönt ljus’ för ny olje/gas-utvinning i Alaska, eftersom ‘det underlättar säker energisituation’.
    Kognitiv dissonans?

    För egen del tror jag att tillräckligt många berlinare tar sitt förnuft tillfånga.

  7. Har Berlinarna inte problem idag så får de problem i närtid (2030) om bilar förbjuds. Hela Berlin blir som gamla Östberlin. Kanske dags att bygga en ny mur?

  8. Har ni tänkt på alla dessa klimatkrisbluffare oavsett i vilket land de befinner sig alltid ska rädda något på något ställe som de aldrig har varit på och aldrig kommer att besöka.

    De flesta miljömuppar i Sverige bor i städer och ska rädda något utanför städerna och oftast något som de inte begriper sig på.

    Ni som bor utanför städer, i naturen mer eller mindre, ni kan väl se hur saker och ting förändras och att det inte är någon kris någon stans.

Comments are closed.