Både plus och minus för vindkraftsplaner till havs !

Landshövding Brittis Benzler säger NEJ till vindkraft utanför Halmstad men JA till projekt längre norrut. Beslutet togs i oktober, men frågan aktualiseras av de problem med lönsam-heten, som vindkraft fått generellt.

För Östersjön finns planer på flera håll

SN, Södermanlands Nyheter, rapporterade den 17/3:

Kommunen Nyköping skall yttra sig. Kommunalrådet Urban Granström säger att Kom-munen är positiv till förnybar energi, men att etablering av vindkraftsparker måste göras med omtanke om befintliga och framtida värden.

Det är alltså inte uteslutet att kommunen använder sitt veto för någon del av projekten.

”Grundproblemet är just lönsamheten”

Affärsvärlden, Afv, har granskat vindkraftsbranschen och funnit stora problem med lön-samheten. En rubrik säger:

KRIS FÖR SVENSK VINDKRAFT – KINESISK JÄTTE BLÖDER PENGAR

Jätten är det kinesiska statliga bolaget ” China General Nuclear Power Group, CGN, som investerat 20 miljarder kronor i Norrbotten, men träffat så ogynnsamma avtal att det nu “blöder pengar”. En viktig faktor är vad Afv kallar “kannibaliseringseffekten”, vilket betyder att nya möllor höjer överskottet då det blåser bra, något som sänker elpriset.

Detta gäller dagens vindkraft. För nya etableringar är en kostnadskris i antågande. De största tillverkarna har gjort stora förluster, varför nya leveranser måste bli betydligt dyrare. Priserna på ingående material har stigit. Höjda priser på el och bränslen har fördyrat tillverkningen.

Slopade subventioner

Ytterligare en faktor är slopade subventioner. I Sverige har den nya regeringen förklarat att “det allmänna” inte längre skall stå för kablarna på havsbotten för anslutning av havsbase-rade VKV till nätet på land. Liknande förslag debatteras i Storbritannien.

Vidare börjar det visa sig att den kalkylerade livslängden på 25 – 30 år i verkligheten blir 15 – 20 år, vilket eliminerar lönsamheten.

Förmodligen kommer mycket få vindkraftverk att byggas hädanefter.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Både plus och minus för vindkraftsplaner till havs !

  1. Under cirka 25 år har 14 MW installerade effekt av vindsnurror gjorts, vilket i bästa fall motsvarar 4 MW i faktisk effekt.

    Under nästa 25 år behöver cirka 25 MW faktisk effekt installeras, där behovet i stor grad är säsongsoberoende (olika typer av industriprocesser) och heller inte dygnsberoende (verksamheten pågår dygnet runt). Hur kan någon ens tro att de ska kunna lösas med vind- och solkraft (förutom alla systemproblem som uppstår).

    Det enda rimliga är att stoppa utbyggnationerna och planera för en andra våg av kärnkraft. Frankrike gjorde en utredning (när de planerade upp Phoenix och Superphoenix) och kom fram till att de kunde bli självförsörjande av bränsle till sina kärnkraftreaktorer med cirka 10 % Superphoenixreaktorer och 90 % “vanliga” reaktorer (baserat på installerad effekt). Det innebär att om Sverige ska bygga 30 MW kärnkraftreaktorer krävs motsvarande 3 Superphoenix (3.7 MW) och 17 motsvarande Olkiluoto 3 reaktorer (EPR). Klarade Sverige av att bygga upp sin nuvarande flotta från 1972 – 85, skulle det väl vara tusan om man inte klarade av detta också.

  2. Vindkraft är en industri som aldrig skulle ha skapats. Den
    har skapats ur förhoppningar och bidrag från stat och politiker med liten eller ringa kunskap, mestadels vänsterblivna. Några har tjänat pengar i värdekedjan, MEN i slutändan blir det vanligt folk som betalar kalaset. Vindkraft kommer att falla ihop som en suffle i Sverige. Det tar tid men när svenne inser att dessa monster bara skapar problem så kommer det att gå fort. Som vanligt kommer man att oja sig över att vi inte förstod att göra något tidigare…

  3. …Och folket i Mönsterås Kommun i Småland har fått nog av markskövlingen för att uppföra 270 m höga monstertorn i en del av kommunen. Förslag finns nu med majoritet för att stoppa pågående byggnation.
    Bolaget SR Energy AB står som exploatör. Bolaget har 14 projekterade landskövlingsprojekt i Sverige, varav 9 i Småland, med relativ geografisk närhet till Mönsterås. SR Energy har 8 igångvarande vindmöllsområden i produktion, spridda i Sverige. Dessutom pågår byggnation av 3 områden, varav 2 finns i Småland och där Mönsterås är ett av de två.
    Min förhoppning är att alla SR E:s igångvarande och projekterade projekt stoppas. De behövs inte.
    SR ägs av Stena(20%), AMF och KLP(Kommuners Landspensjonskasse, Norge) till vardera 30% sedan 2018 och av Alecta till 20% sedan 2021; 80% pensionärers medel således.
    Det senare bolaget har nyligen gjort sig känt för att spela bort pensionärernas pengar. Det blir så även i fallet SR Energy; det är min alldeles egen prognos.

  4. Visst har miljöaspekterna (de gamla synderna) uppmärksammats av politiker i samband med de nya tiderna med flera nya brytningsprojekt (t.ex jordersmetaller). Men det är fortfarande legala möjligheter för ansvariga bolag att fly skyldigheterna. Som jag förstår det vill man locka hit prospekterare.

    När det gäller vindkraften duckar man dock det mesta från erkännande av livscykel-belastande CO2-storlek till markåterställnings-ansvar. Vk är ju den enda källan som de tycker kan lösa klimatförändrings-hotet på kort sikt liksom ge det kolfria stålet den energi det behöver också det på kort sikt. Kärnkraften en “dyr” och fortfarande kontroversiell energikälla som man anser inte hinner stå färdig i tid (Agenda 2030) för det nya stålet i norr. Att placera KK i norr dessutom en dålig lösning sett från medborgar-konsumtionen som ligger i söder.

    Slutsats: Vk står ensam som lösning och då måste man ducka för de verkliga miljöfarorna.

  5. SasjaL

    “Detta regleras i avtalet mellan entrepentören och markägaren. ”

    Javisst men precis som i gruvindustrin i Sverige där (utländska) entreprenörer sätter upp prospekterings- och produktionsbolag finns möjligheten att alltid sätta bolaget i kk när väl ansvaret för miljön/återställning ska tas. Svensk miljö-lagstiftning inom bl.a gruvnäringen bland de liberalaste i världen. Kan det beror på vår egen industris anor?

  6. SasjaL! Ja, det blir således markägaren som mot vite krävs på att ta bort vindkraftverken på sin mark. Vindkraftbolagen är riggade för att slippa ta hand om sin framtida skrot.

    Tycker jag då synd om markägarna? Inte det minsta. De har sig själva att skylla.

    Tror ni politikerna bryr sig? Inte det minsta. Tvärtom, ser sådana som socialdemokraterna detta som bra, då de kan ta över markägarnas mark. Dumma markägare kan skylla sig själva. Det enda tragiska i detta är att vanligt folk i Sverige kommer att få det sämre. Å andra sidan kan de kanske gott få leva med det, eftersom de inte orkar bry sig.

  7. Seriösa ekonomer vet att man aldrig ska ta med subventioner och bidrag i en kostnadskalkyl, så vindkraften kommer aldrig att bli lönsam. Oseriösa gör det.

    Göran, hittills i Sverige finns det alltid någon som är skyldig att ta hand om förbrukade installationer, så som vindkraftverk och solpaneler. Detta regleras i avtalet mellan entrepentören och markägaren. Om detta saknas, så hamnar ansvaret automatiskt hos markägaren. Något en del markägare har missat.

    Tipsade en avlägsen släkting för ca 10 år sedan, som nämnde att de i området där denne bor var sugna på att tjäna pengar på att hyra ut mark för ändamålet. Utöver buller, som de snart kommer att tröttna på, så var det viktigt att demonteringsansvaret finns med i avtalet. Annars försvinner den intjänade hyresintäkten snabbt. Problematiskt blir det då om pengarna redan används till annat …

  8. Vindkraft är en invasiv art som inte hör hemma i den Svenska faunan

  9. Alla dessa vindkraftverk som kommer att stå och förfalla, ramla ner över mark och hav. Vad har de under sin livstid räddat? Kan det vara 0,000000000001 grader Celsius?

  10. Håller helt med Lars Kamél. Kina är smarta och våra politiker är en grupp som inte har en aning vilka intressen de gynnar. Dock inte de egna medborgarna!

  11. Förnybar energi existerar helt enkelt inte. Vindkraft är det energislag som är längst bort ifrån det ouppnåeliga idealet förnybart. Den gör nämligen av med mer material per producerad kWh än något energislag. Material som kräver ändliga naturresurser.
    Kinesiska bolag har antagligen fått order av Kinas ledare att bidra till att västländer förstör sin energiförsörjning. Då spelar det ingen roll att de blöder pengar på den garanterade förlustaffären vindkraft.

Comments are closed.