Kol satte nytt rekord 2022 !

En rapport om marknaden för kol har nyligen kommit från IEA, International Energy Agency

2023-07-31, IEA, International Energy Agency:

Global coal demand reached a new all-time high in 2022

(Den globala efterfrågan på kol nådde ett nytt historiskt rekord 2022)

Den globala efterfrågan på kol nådde en ny all-time high 2022 på över 8,3 miljarder ton (bt). Volymen steg trots en svagare global ekonomi, främst driven av att kol är lättillgänglig och relativt billigare än gas i stora delar av världen.

Vändningen till koleldad produktion stöddes ytterligare av överlag svag kärnkraft och vattenkraft, vilket bidrar till ett nytt globalt rekord på 10.440 TWh producerade från kol, vilket motsvarar 36 % av världens elproduktion, upp en procentenhet jämfört med 2021. I Kina växte efterfrågan på kol med 4,6 % 2022 till ett nytt rekord på 4.519 Mt.

Efterfrågan var högre än väntat i förra årets kolrapport av två anledningar. För det första var värmevärdet (CV) för kol producerat i Kina lägre, vilket resulterade i högre volymer än väntat.

För det andra förgasades mer kol än väntat till produktion av syntetiska flytande bränslen, plast och gödningsmedel. Som ett resultat uppskattar vi att efterfrågan på kol för icke-kraftanvändning ökade med 7 %, trots en ekonomisk tillväxt på endast 3 % och en trög fastighetssektor.

Indiens ekonomi utvecklades mycket bra 2022 med en tillväxt på 6,9 %, vilket resultera-de i en ökad efterfrågan på kol med mer än 8 % till totalt 1.155 Mt. Det blir det enda landet förutom Kina att passera 1,1 bt-gränsen.

USA:s efterfrågan på kol fortsatte sin nedåtgående bana 2022 och föll med cirka 7 % till 457 Mt på grund av en pågående nedgång i koleldad kraftproduktion.

EU:s efterfrågan på kol ökade med 0,9 % till 448 miljoner ton, drivet av elproduktion, vilket kompenserade för minskningar i användningen för andra ändamål. Koleldad kraftproduktion pressades upp beroende på höga gaspriser och behovet att minska använd-ningen av gas på grund av minskad import från Ryssland och låg produktion av vattenkraft samt tillfälliga avstängningar av fransk kärnkraft.

Detta var andra året i rad med tillväxt, men som väntat, uppgången var kortvarig och en brant nedgång förutspås för kommande år.

+ – + – + – +

Felaktig spådom

Jag ser inga möjligheter att användningen av kol kan minska innan 2030 eller 2040. Men inom IEA är man naturligtvis bunden till tron på snar NetZero. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather