Elbilens saga kan vara slut

Vid branden i Luton kollapsade parkeringshuset så att bilar föll från våning till våning, BBC

Jag tar några uppgifter från olika håll:

EV’s Luton fire just killed the EV market

(Elbilarnas brand i Luton dödade elbilsmarknaden)

Joanne Nova, är författare och vetenskapsjournalist i Australien. Hon driver världens tredje största skeptiska blogg om klimatet. Från hennes bloggpost 2023-10-18 tar jag några uppgifter:

  • En del av parkeringshuset kollapsade.
  • 1.200 bilar brann.
  • Ett ögonvittne säger att branden startade med en explosion och spreds snabbt med flera explosioner.
  • Officiellt påstås branden ha börjat i en dieselbil.
Osannolikt med början i en dieselbil

Bilarna stod parkerade. Jag kan inte erinra mig några fall av självantända bensin- eller dieselbilar medan de är parkerade. Inte ens om en mordbrännare sätter eld på dem kan de explodera.

Däremot inträffar då och då bränder i stillastående elbilar, som ibland leder till explosioner. Raden av sådana i Luton tyder på att elbilar spred branden. Vid en flygplats kan man förutsätta att andelen elbilar är större än på en vanlig parkering.

Branden spreds nedåt

Branden spreds till underliggande våningsplan. Elden från bensin eller diesel stiger uppåt och suger till sig kall luft nertill, vilket kyler golvet.

Inte ens om bränslet skulle rinna ut på ett golv av stålplåt, skulle detta kunna smälta. Så länge bränsle finns där, är temperaturen lägre än dettas kokpunkt. När denna nås, är bränslet slut liksom elden.

Om däremot ett 400 kg litiumbatteri hamnar på golvet med kortslutning, kan det tänkas bli så hett att det smälter plåten så att delar av det ramlar igenom och antänder bilar på planet inunder.

It’s OVER

Joanne Nova refererar till en video av bil-nörden Geoff, som ansträngt sig för att finna bevis för att branden startades av en dieselbil eller en elbil. Det lyckas han inte med, men drar ändå en logisk slutsats. Videon är på 11 minuter och pratig, varför jag sammanfattar här.

Det är inte viktigt att avgöra vad som startade branden. Vare sig den började i en diesel- eller elbil, spred den sig på ett sätt som visar att elbilar fanns där. Det är vad allmänheten förstår. Det är vad som kommer att avhålla folk från att köpa elbilar. Marknaden kommer att tyna bort.

“Epoken Elbilar” är över !

+ – + – + – +

Vikande marknad

Marknaden tycks ha börjat vika redan nu. Många bilmärken har tvingats dra ner produktionen av elbilar, ex.vis Audi, Volkswagen, Ford och Volvo. Vad skall Volvo sedan ha helelekt-riska märket Polestar till ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Elbilens saga kan vara slut

  1. Det heter “Batteri bil”. För den får ju sin “energi” ifrån batterier..

  2. Sasja, just kombinationen av ett förhållandevis stort batteri tillverkad med en volatil batteriteknik som dagens elbilar har utrustas med och en bensintank i samma bil vilket måste vara en höjdpunkt i vanvettiga bilkonstruktioner. Det absolut värsta förutom resursslöseriet med hybridbilar är just den kombinationen och att de som har sådana bilar sällan kör det med enbart eldrift. Det blir bara en dyr och dålig kompromiss.

  3. Att all världens bilar enbart ska drivas med el är en utopi. Det finns varken mineraltillgångar till batterierna eller el att ladda dem med. Världens samlade mineralutvinning räcker idag till att bygga 8 miljoner elbilsbatterier om c:a 500 kg styck, under förutsättning att litium och kobolt inte används till något annat (vilket de gör). Något grundämne lika effektivt som litium att ta upp och bära elektrisk laddning existerar inte.
    I världen idag finns en dryg miljard bilar, och det nyproduceras c:a 90 miljoner per år. Det skulle ta närmare 200 år att byta ut hela bilparken till elbilar, givet att ingen behöver byta sin elbil under denna tid.
    Det krävs många teknikgenombrott för att möjliggöra elbilar i större omfattning.

  4. Bilen som exploderar enligt övervakningsfilmerna är en Range Rover. Land Rover tillverkar en Range Rover MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle,) som inte är att förväxla med PHEV-versionen, som använder bensin. Den drivs av en tre liter stor dieselmotor och elmotor[er] med ett “mindre” 48V litiumjonbatteri anslutet.

  5. Tipsa lokaltidningen att ett parkeringshus för elbilar måste byggas enl helt andra normer bla för att elbilarna är ung 500 kg tyngre än vanliga bilar och inte kan skyddas med sprinklersystem.

  6. Vilken tur att branden inte inträffade på en färja med människor och elbilar. Då hade katastrofen varit ett faktum.

  7. Här i Sverige är väl den politiska vision som gäller fortfarande att hela transportflottan skall drivas med el. Jag läste i senaste lokaltidningen att ett nytt garage skall byggas med laddplatser för 900 bilar, som ett exempel på det fortsatta vansinnet.

Comments are closed.