Tidig och kall vinter är här !

Figur 1. Snön har kommit tidigt till Sibirien och Ryssland, som nu är till 90 % snötäckt

Snön täcker även stora delar av Mongoliet och nordostligaste Kina. Extrem och tidig kyla rapporteras på flera håll:

+ – + – + – +

2023-11-09:

EAST ASIA FREEZES: -40C HITS RUSSIA, AS HEAVY SNOW IMPACTS MAJORITY OF MONGOLIA

(Öst-Asien fryser: – 40º C knäpper till i Ryssland medan tungt snöfall drabbar större delen av Mongoliet)

Efter gårdagens rapport om att 90 % av Ryssland är täckt av snö, visar sig låga temperaturer också vara tidiga och uthålliga.

“Den ryska vintern har kommit gång”, rapporterar gismeteo.ru.

Redan den 11 oktober noterade Ryssland sina första -20º C (-4F) för säsongen och den 17 oktober uthärdade de sina första -30º C (-22F). Och nu har den kontinentala kylan nått ett nytt riktmärke: -40º C (-40F).

Förra helgen, i Tuguro-Chumikansky-distriktet i Khabarovsk-territoriet, dök kvicksilvret till -40º C. Det här vädret anses vara “mycket kallt” även mitt i vintern än mindre i början av november, även enligt rysk standard. Kylan var inte heller tillfällig; den 7 november noterade Tomponsky ulus i Yakutia också -40º C.

Snön hopar sig över norra halvklotet i år (som den har gjort under de senaste 7-eller-så åren), långt över genomsnittet för 1982-2012 och helt motsatt alla proklamationer om global uppvärmning:

Figur 2. Mängden snö på Norra Halvklotet förutom bergsområden

Mängden snö anges som den mängd vatten den skulle ge vid tö.

TUNG SNÖ LIGGER ÖVER STÖRRE DELEN AV I MONGOLIET

Efter kraftigt snöfall över östra Asien – med en rekordsvår snöstorm i norra Kina – är cirka 60 % av Mongoliets 1,6 miljoner km² territorium nu “vitt”, meddelade National Emergency Management Agency på onsdagen.

Snöstormar och isande kyla är ansvariga för att döda minst åtta herdar, inklusive en man, sex kvinnor och, mest tragiskt nog, en 12-årig pojke, som kommer från den centrala provinsen Tuv. Enligt wenews.pk, förlorade han sitt liv då han hjälpte sin familj att sköta dess hjordar mitt i de hårda snöstormarna. Hundratals kreatur omkom också under den tidiga säsongens köldknäpp.

Figur 3. Hundratals kreatur omkom i Mongoliets snöstormar

Detsamma gällde i våras. Landet har svåra problem med “the Anthropogenic Global Warming”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Tidig och kall vinter är här !

  1. Mindre havsis i Arktis skulle kunna leda till mer snö.
    De klimathotsreligiösa har det helt bakvänt om isfritt vatten nära polerna, precis som de har det mesta bakvänt. De tror att isfritt vatten absorberar solstrålning och leder till ökad uppvärmning. Vilken solstrålning då i Arktis? Är det inte natt, så är det vanligen dimma och/eller moln. Särskilt mycket solstrålning finns det inte över arktiska hav.
    Däremot gör is över vattnet det svårare för vattnet att kylas av. Avdunstning, konvektion och utstrålning stängs i princip av för havsvattnet. Avdunstning är det som sedan leder till nederbörd. När det blir mindre is på havet, ökar alltså avdunstningen, och därmed nederbörden. När det är kallt, kommer nederbörden som snö.
    Havsisen i Arktis slutade i och för sig att minska för ca 15 år sedan, så snötäcket på norra halvklotet borde ha börjat öka innan dess, och inte så mycket hänt sedan dess. Kanske kan det finnas en fördröjning på något år. Kanske finns en ackumulerad effekt. Har någon nånsin gjort en modell över detta?

Comments are closed.