Hundratals nya kolgruvor !

Figur 1. Mangoola kolgruva, New South Wales, Australien, RWDI

Det finns oerhört stora fyndigheter av stenkol runt om i världen. De exploateras nu brett sedan “Parisavtalet” givit U-länderna fritt fram att prioritera kampen mot fattigdom högre än kampen mot koldioxid. Man accepterar bedömningen att fattigdom utgör grunden för de svåraste miljöproblemen.

Billig och pålitlig el är en av de viktigaste förutsättningarna för att höja levnadsstandarden. Sådan el får man billigast och snabbast med nya kolkraftverk. Således planeras ett par tusen sådana inom något decennium. Dessa kräver mer kol, vilket betyder nya kolgruvor:

+ – + – + +

2021-06-03, Reuters:

World’s coal producers now planning more than 400 new mines

(Världens kolproducenter planerar nu fler än 400 nya gruvor) Observera årtalet !

Världens kolproducenter planerar för närvarande så många som 432 nya gruvprojekt med kapaciteten 2,28 miljarder ton/år. Det visade forskning som publicerades på torsdagen i Shanghai, och det sätter målen för att bromsa de globala klimatförändringarna i fara. Kina, Australien, Indien och Ryssland står för mer än tre fjärdedelar av de nya projekten, enligt en studie från den amerikanska tankesmedjan Global Energy Monitor. Enbart Kina bygger nu ut med ytterligare 452 miljoner ton/år, heter det.

+ – + – + – +

Stockholm, 2023-11-03, UNEP, PRESS RELEASE:

Governments plan to produce double the fossil fuels in 2030 than the 1.5°C warming limit allows

(Regeringarna planerar produktion 2030 av dubbelt så mycket fossila bränslen som kan tillåtas för att hålla gränsen 1,5°C för den globala uppvärmningen)

En stor ny rapport som publiceras idag visar att många regeringar planerar att producera omkring 110 % mer fossila bränslen år 2030 än vad som skulle vara förenligt med att begränsa uppvärmningen till 1,5 °C, och 69 % mer än vad som skulle vara förenligt med 2 °C.

Detta kommer trots att 151 nationella regeringar har lovat att uppnå nettonoll utsläpp och trots att de senaste prognoserna tyder på att den globala efterfrågan på kol, olja och gas kommer att nå sin topp under detta decennium, även utan ny politik.

När de kombineras skulle regeringarnas planer leda till en ökning av den globala kolproduktionen fram till 2030, och i den globala olje- och gasproduktionen fram till åtminstone 2050, vilket skapar ett med tiden ständigt ökande produktionsgap för fossila bränslen.

2023 års rapport om produktionsgapet:

“Fasa ner eller fasa upp? Storproducenter av fossila bränslen planerar ännu mer utvinning trots klimatlöften” är framtagen av Stockholm Environment Institute (SEI), Climate Analytics, E3G, International Institute for Sustainable Development (IISD) och FN:s miljöprogram (UNEP). Den bedömer huruvida regeringarnas planerade och prognos-tiserade produktion av kol, olja och gas överensstämmer med de globala nivåer “Paris-avtalets” temperaturmål fordrar.

Figur 2. Gapet mellan förväntad produktion av fossila bränslen och den som beräknas nå målen för uppvärmning med 1,5°C respektive 2,0°C

+ – + – + – +

2023-11-10, JoNova:

UN admits World will crash through Paris Agreement goals by a factor of two for 2030

(FN medger att världen kommer att missa Parisavtalets mål med en faktor två för 2030)

De 20 ledande nationerna planerar att öka produktionen av kol, inte minska den. Trots att 151 nationer undertecknat Parisavtalet har UNEP nästan erkänt att större delen av världen inte ens låtsas uppfylla sina utsläppslöften. Som är uppenbart i diagrammet ovan planerar regeringarna för de 20 främsta producenterna av det onda kolet, oljan och gasen att gräva upp ännu mer av det till 2030 än vad de gör nu. Dessa 20 länder producerar 80 % av världens fossila bränslen och någonstans där ute finns det massor av kunder.

Rapporten verkar vara avsedd att få de 20 stygga nationerna att ge upp värme, mat och miljarder dollar i export, men jag läser den som att Parisavtalet är ett rent skämt.

Förresten, på tal om det: Kina öppnade den nya 1 800 kilometer långa Haoji-järnvägen 2019 – specifikt för att transportera kol.

Den har 770 broar som spänner över totalt 381 kilometer och 468 kilometer tunnlar. De startade bygget 2015.

+ – + – + – +

Men med tusentals nya kolkraftverk och hundratals nya kolgruvor. . .

. . . lär produktionen av kol öka mer än vad SEI antagit. De så kallade “klimatforskarna” har ofta visa sig ha bristande intresse för den verkliga världen. De förefaller ha missat Reuters rapport, som för övrigt ingalunda varit ensam om nyheten.

Konsekvensen är FÖRSTÅS att utsläppen kommer att öka flera hundra gånger mer än vad Sverige kan minska dem.

Då är det närmast sinnesrubbat att lägga några tusen miljarder på “omställning” av halva Norrland. Och för de stackars människor, som flyttat dit och satt sig i skuld för egna hus, blir det stor tragedi, när löftena om jobb evaporerar, vilket förefaller oundvikligt.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Hundratals nya kolgruvor !

  1. “Klimatkrisen” handlar uteslutande om att makt och pengar.

    Politiker vill ha mera makt och därmed minska människors makt, i praktiken innebär detta planekonomi/kommunism.

    De redan stora och rika företagen vill tjäna ännu mera pengar och detta underlättas av utökade regelsystem som tränger ut mindre företag som inte har resurser att bearbeta den ständigt ökande regelbördan.

    De stora rika företagen tilldelas också snabbt ökande delar av våra skattepengar via statliga/EU-bidrag, se t ex Northvolt, Hybris H2 Green m fl.

    Nu händer det som Lenin/Stalin misslyckades med – världskommunism.

  2. Jag tycker faktiskt att det är ganska komiskt på ett sätt hur Sverige och västvärlden förstör sig själv.

    De så kallade utvecklingsländerna kan bara skratta åt västvärlden och ta emot subventionerna, för det är det det handlar om, klimatkrisen, för dem.

    De så kallade utvecklingsländerna kan även skratta åt att västvärlden kommer att dräneras på kunskap, för driftiga människor kommer att flytta från västvärlden till deras länder. De driftiga är bara några procent av lands befolkning, så det är inte så många som behöver lämna till exempel Sverige innan Sverige blir ett skithål bestående av bidragstagare och analfabeter.

  3. Tillägg ovan:

    Borde ha skrivit 50 år av framgångsrik kreditkonsumtion (men nu ska bl.a en ny och väntad inflationsvåg inkl valutareformer (the Great Reset) minska våra reala skulder?).

  4. Sture!

    Well kanske det men jag syftar mer på den tydliga förändringen av Rosenbad då de konservativa med M i spetsen började anställa sakkunniga med uttrycklig ideologisk likriktning. Inte bra eftersom riksdagsledamöterna generellt kunde bli förda bakom ljuset om hur verkligheten ser ut.

    Sverige har tidigare haft ett traditionellt mycket bra utredningsväsende (LU t.ex) där såväl tekniska som ekonomiska konsekvenser beaktats inför långsiktiga beslut,
    t.ex inom industripolitiken. Däremot har maktpolitiken förändrats från 80-talet iom SAPs och övr vänsterns successiva förlust av sitt tidigare “maktmonopol”. Mittenpolitiken (väljarförändringar) innebar mera taktik och mindre av långsiktig politik. Idag syns det t.ex genom att större framtidsfrågor motiveras via en-mansutredningar. Naturligtvis har EU också begränsat det politiska handlingsutrymmet (Elkrisen t.ex).

    Nu håller det återigen att långsiktigt svänga tillbaka mot en vänsterdominans (offentlig ekonomi) i väst pga att 50 år av kreditkonsumtion har skapat allt större problem (avtagande avkastning). Och det gäller inte minst offentlig skuldsättning och välfärden.

  5. Tyskland öppnar nya brunkolsgruvor för att ersätta nedlagd kärnkraft. En hel by jämnades med marken för en ny brunkolsgruva.

  6. Thorleif

    Det har pågått sedan 70-talet, då Olof Palme tog över.

  7. Rolf H C

    Net Zero-effekten i Sverige kommer enl IPCCs beräkningsmodell inte ge en mätbar efffekt på temperaturen. Däremot på allas plånböcker medan vi samtidigt avindustrialiserar Europa (Tyskland) om inte skattebetalarna av Gröna politiker tvingas (föreslås nu) subventionera med “obegränsade”belopp (149 Mdr Eur i Tyskland) för att inte industrier ska flytta till bl.a USA. Är det sådant vi kallar investeringar?

    Så här går det när politiker ersätter sakkunniga med ideologer i sina regeringskanslier (t.ex Rosenbad). Det har pågått sedan 90-talet.

  8. Antar att man vill hålla en 100 W lampa kontinuerligt tänd utgående från olika bränslen.
    Med 1 kg ved lyser lampan 29 timmar
    Med 1 kg kol lyser lampan 91 timmar
    Med 1 kg olja lyser lampan 115 timmar
    Med 1 kg Uran lyser lampan 25,700 år

  9. Hur länge skall våra politiker gömma sig bakom sin provocerande okunnighet och fortsätta slösa våra skattemiljarder på stolleprojekt? CO2 är livets gas och en beroende variabel till temperaturförändringar snarare än tvärtom!

Comments are closed.