Tyska företag flyr elpriser

Tyska konsumentpriser på el sedan år 2000, euro-cents/kwh

2023-11-08, NTZ, NoTricksZone, Pierre Gosselin:

Green Economic Collapse: 1/3 Of Germany’s Automotive Suppliers Considering Moving Abroad

(Grön ekonomisk kollaps: 1/3 av Tysklands underleverantörer till bilindustrin funderar på att flytta utomlands)

Ingen överraskning: Trots alla löften om guld och gröna skogar med en grön ekonomi förvandlas Tysklands blinda rusning bort från fossila bränslen och över till “grön energi” till en mardröm av inflation och ekonomisk nedgång.

Idag rapporterar Blackout News här om hur en tredjedel av alla tyska underleverantörer till bilindustrin överväger att flytta investeringar utomlands. Tyskland är inte längre en attraktiv plats för industrin.

Bilindustrin, som en gång var ryggraden i Tysklands välstånd, splittras nu – eller rättare sagt: transplanteras utomlands.

Bekymren började med den gröna energirevolutionen

Låt oss inte lura oss själva. Den stora majoriteten av problemen är har vi själva skapat. de har rötter som går decennier tillbaka i tiden. De började med den grön-socialistiska regeringen, ledd av förbundskansler Gerhard Schroder, vald 1998. “Energiewende” (övergången till grön energi) inleddes snart med obligatoriska inmatningstariffer för “förnybar “energi.

Idéfattig grön ekonomiminister

Därefter, under den nuvarande socialistiskt-gröna regeringen, ledd av dess inkompetenta ekonomiska minister, Robert Habeck – som inte har någon formell utbildning i affärer, finans eller ekonomi överhuvudtaget – övergav Tyskland kol- och gaskraft.

Elpriserna sköt i höjden igen som ett resultat

Företag lämnar

Dessutom: “De höga administrativa kostnaderna och regelkraven gör det svårt för många företag att investera i Tyskland”, tillägger Blackout News. ”Undersökningen visar att de främsta målen för investeringar utomlands är i första hand andra EU-länder, följt av Asien och USA. För vissa företag är dock omlokalisering av investeringar inte det enda alternativet. Runt 14 procent av de tillfrågade uppgav att de skulle avbryta planerade investeringar helt och hållet.”

För att göra saken ännu värre, från och med början av nästa år, kommer den fumliga tyska regeringen att driva igenom högre CO₂ -skatter och högre vägtullar, så förvänta dig inte att inflationen eller den tyska ekonomiska situationen förbättras särskilt mycket, om överhuvudtaget alls.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Tyska företag flyr elpriser

  1. @Karl-Erik R,
    Tack för ännu ett klarsynt inlägg baserat på fakta.
    Som ny ingenjör, var jag på mässa i Frankfurt. Cirka år -90. Blev frapperad över det enorma utbud av “väggpannor” (metan) som då var normalt för tysk värmning av bostäder. Varumärket Vaillant fäste sig i minnet.
    Nu roade jag mig med att googla på “Vaillant”. Alla träff som Ggle ville visa innehåller ordet “värmepump”. Det egentliga Vaillant hittade jag dock här, dvs deras pålitliga metanpannor:
    https://www.vaillant.se/partner/support/teknik/ny-generation-gaspannor/
    Det blir intressant att se hur DE ska fullfölja Die Energiewende vad gäller “grön” elförsörjning, nu utan den kärnkraft som de totalt avvecklat.
    En lika stor tysk utmaning blir att ersätta CH4 som går i ledn till bostäder i DE, i samma omfattning som våra hetvattenbaserade FJV-nät.
    Ska de skicka H2 får de problem. Det minsta problemet, redan det gigantiskt, är att H2 kräver nästan 4 ggr så stor volym som CH4.
    EU-ligan för dåraktig energipolitik toppas av DE. På andra plats kommer SE.
    DK ingår inte i tävlan, de saknar egen pålitlig elförsörjning – är en liten parasit i kraftsystemet, som är helt beroende av elimport och stabilisering från andra länder.

    Fast kanske ändå SE ligger sämre till än DE.
    DE har behållit sina kolkraftverk i reserv. SE avvecklade 2800 MW kärnkraft i en politisk ko-handel.
    Utan annan reserv än ideologi att vind och sol är lösningen.

  2. Tege.

    En majoritet av tyska en-familjshus värms av gas och har en gasspis. Deras förbrukning av el är därför betydligt lägre än 20 000 kWh per år. De är inte alls lika känsliga för högre elpriser, som t ex vi i Sverige där de flesta som inte har fjärrvärme, värmer med el. Direkt eller indirekt via värmepump.

    Det höga tyska el-priset gör också att kalkylen för att byta gaseldning mot värmepump inte alls ser så bra ut.

  3. 41 cent motsvarar 4:75 SEK per kWh enligt gårdagskurs 231115. Det blir för en vanlig 1-familjevilla med 20.000 kWh per år hårresande 95.000 kr per år. Att betalas med beskattade pengar. De gröna borde lagföras, avsättas och buras in som vållande. Sveriges gröna i samma fotspår borde likaså lagföras.

  4. Som ett brev på posten har Tysklands högsta domstol underkänt Scholz-regeringens beslut att använda 60 miljarder € från pandemifonder till ‘gröna satsningar’. Det är ett stort bakslag och ett memento för den tyska regeringens ambitioner att fortsatt tvinga landet till underkastelse under koldioxidparaplyet.
    Den tyska bilindustrin agerar logiskt.

  5. Tyskland har gått före men åt fel håll. Sverige har hakat på och större delen av politikerna och journalisterna tror fortfarande att grön politik är Guds gåva till svenskarna.
    Svarta hål slukar allt som kommer i dess närhet.
    Gröna hål slukar dina och mina pengar och delar ut till idiotiska gröna projekt.

Comments are closed.