Kina bygger kolkraftverk !

Global Energy Monitor visar att Kina har 258 block med kolkraft under byggnad

Därtill kommer 169 beviljade tillstånd. Siffrorna inne i markeringarna visar antalet generatorer i varje anläggning. De varierar från 2 till 38. I det i sistnämnda fallet blir det ett gigantiskt kraftverk.

För ett par grannländer gäller:

  • Indien: 49 under byggnad, 21 nya tillstånd
  • Indonesien: 53 under byggnad, 4 nya tillstånd

Indonesien tävlar med Australien om platsen som världens största exportör av kol.

+ – + – + – +

2023-11-15, Jo Nova:

China promised to strictly control coal then started 182 coal power plants instead

(Kina lovade att strikt begränsa användningen av kol, men startade istället 182 kolkraftverk)

För två och ett halvt år sedan lovade president Xi att “strängt kontrollera projekt för koleldad kraftproduktion” i Kina. Innan detta högtidliga löfte hade kommunistpartiet god-känt hela 54 gigawatt kolkraftverk på bara två år. Efteråt, för att visa hur engagerade de var för Net Zero och internationella avtal, godkände de *bara* 131 GW. Som president Xi lovade – han har “strikt kontroll” (av en massiv ökning). Han har också strikt kontroll över tillverkningen i världen.

Sedan de blivit lurade, gjorde FN, Greenpeace och Joe Biden omedelbart ingenting alls – det är inte som att livets framtid på jorden står på spel. Och John Kerry såg på något sätt bara “överenskommelse” och “hopp”.

När BBC stod inför denna miljökatastrof berättade de istället för världen om Kinas ökning av “grön el,” och nämnde bara kolet i förbigående som ett undantag. Kina hade nått ett världsrekord i byggandet av kolkraftverk, men uppenbarligen är dessa kraftverk inte så dåliga, eftersom många är byggda på förnybara parker, “delvis som backup för alla nya vind- och solparker”. Som om CO2-utsläppen neutraliseras bara av närvaron av den heliga talismanen “förnybara energikällor”. Det är en religion.

Samtidigt förutspår Internationella energibyrån (IEA) – en slags mini FN-energibyråkrati – att Kinas minskning av kolanvändningen kommer att börja nästa år. Rätt.

. . .

Någon borde tala om att “hälften av världens förnybara energi”, som Kina sägs svara för, bara utgjorde 7 % av Kinas totala energiförbrukning. Kol svarade för 57 %.

+ – + – + – +

Få byggen i västvärlden

Jo Nova visar sedan hur få byggen som pågår i Australien, Europa och Nordamerika. för övriga världen, Afrika och Sydamerika, har Global Energy Monitor inga uppgifter, vilket torde bero på ländernas opålitliga statistik.

Mycket innehållsrik nätsida

Jag vill rekommendera den interaktiva nätsida Global Energy Monitor har. Där kan man välja vad som skall visas, så att man får fram mycket detaljerade uppgifter. Klicka på den röda bildtexten ovan. Berätta sedan i kommentarerna vad du finner.

Utbredd förljugenhet

Det är upprörande hur djup och utbredd den officiella förljugenheten är både om “klimatet” och dess fakta och om Kinas agerande. USA:s “klimatambassadör” John Kerry driver fram en strypning av USA:s energiproduktion, men accepterar att Kina ökar utsläppen våldsamt.

+ – + – + – +

Se även:

2023-03-04, AB, Aftonbladet, Jonathan Jeppsson:

Kol-monstret växer i Kina – godkände två kraftverk i veckan

Kina tar nu stora kliv mot mer kolkraft. Diktaturen godkände under förra året byggandet av 106 gigawatt koleldad kapacitet. Det motsvararar två stora kolkraftverk per vecka – vilket kan innebära katastrof för klimatet.

Men det finns några ljusglimtar i mörkret.

Det är de dubbla budskapens tidevarv.

Kina räknar med en exceptionell acceleration vad gäller sol- och vindkraft – när året är slut kommer man ha ökat takten med 33 procent jämfört med förra året, som redan det inne-bar en enorm satsning.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Kina bygger kolkraftverk !

  1. JonasW

    Du har så rätt. Jag skulle vilja se den stora planen hur det är tänkt att fungera med co2 utsläppen och atmosfärens halt.
    Det måste ju finnas eller?

  2. Undrar hur det kunnat bli så här?

    Majoriteten av jordens befolkning (typ 5-6Miljarder) ökar sin fossilanvändning medans en minoritet (typ 1 Miljard) försöker minska sin fossilanvändning för att “rädda planeten”.

    På nåt sätt känns det ofattbart korkat det vi håller på med i västvärlden. Vet inte våra politiker detta? Koldioxidutsläppen kommer fortsätta öka oavsett vad vi gör i Sverige/EU/USA.

    Man ger människor i västvärlden intrycket att om vi genomför “fit for 50” (eller vad det nu heter), om vi köper elbilar, om vi installerar solceller, om vi blandar in slakteriavfall i dieseln … så kommer “klimatkrisen” att lösas.

    Man pratar fortfarande som om Västvärlden är världens centrum. Det är det inte längre.

    Jag kan inte begripa hur våra politiker/journalister kan agera så ofattbart korkat och vägra inse verkligheten, d.v.s. den globala utvecklingen. Borde vara uppebart även för den mest okunniga politikern/journalisten ?

  3. När kommer den gamla hederliga åkarbrasan tilll heders igen? Mer mat = mer kraft. Men varifrån? E = MC2. Lätt att påpeka – och glömma!

  4. EU’s hysteriska driv mot “hållbarhet” är nog på väg att nå vägs ände: jag tror inte att det tyska folket kommer att sitta stilla och se på, när stora delar av deras industri flyttar eller lägger ner. Tanken om att historien ska upprepas igen, kanske i en annan form, men att tyska folket gör uppror/ ansluter sig till en populistisk ledare, är den så långt borta?

    Bric’s-länderna “gasar på” för fullt, hur länge tänker åttondelen av väldens befolkning ( I länderna) sitta och snällt titta på, alltmer tyngda av alltmer verklighetsfrämmande “hållbarhetsåtgärder” på hemmaplan?

  5. Kina och Infien kan bygga nya kolkraftverk med FN’s goda vilja eftersom de har fatt stampeln utvecklingslander. Biden kommer att forstora vastvarldens ekonomier om han inte rostas bort 2024. Tyvarr kommer valfusket att gora det svart for nagon annan att vinna.

  6. I Kina är man medvetna om att industrier behöver pålitlig elenergi och Kina tänker verkligen inte avveckla sin industri, tvärtom så räknar de med flera fabriker överallt. I Sverige där politiken går ut på att avskaffa industrier och jordbruk applåderas vanvettet med den “gröna” energin som varken är grön eller tillför särskilt mycket energi. I Kina utvecklas även nya typer av kärnkraftverk så kolkraften är bara en parentes tills nya typer av kärnkraftverk kan introduceras.

  7. Realiteter som alla borde känna till – även klimathysteriker, dvs 99 % av alla svenska politiker som strävar efter noll utsläpp av livets gas, CO2!

Comments are closed.