Fler jobsposter för elbilar !

Daily Telegraph: Hallå polisen ? Min bil har blivit stulen. Den är elektrisk, så dom kan inte ha kommit långt. . .

+ – + – + – +

Claes Lindskog summerar nyheterna i februari

Månadens nyhet nr 1: Fler jobsposter för elbilar:

  • Storbritannien säljer batteribolaget Britishvolt, ett prestigeprojekt med statliga pengar som inte lönat sig.
  • En brittisk tillverkare av elektriska skåpbilar går i konkurs efter att ha spenderat 20 miljarder kronor och inte sålt en enda bil.
  • Ford i USA slutar tillfälligt med sin elbilsbatteritillverkning och halverar, liksom Volkswagen, produktionstakten av elektriska bilar och främst då F150 efter spektakulära bränder.
  • Största uthyrningsfirman i Storbritannien med enbart elbilar har gått i konkurs.

Och då har ändå nästan inget land börjat ta ut de skatter för vägunderhåll och bränsle som fossildrivna bilar betalar.

Månadens nyhet nr 2:

I Storbritannien har nu Labour beslutat skrota 80% av programmet på 240 miljarder kronor om året för att uppnå Net Zero. Daily Telegraph tycker att BBC:s kommentarer om detta får Extinction Rebellion att verka sansade i jämförelse.

Månadens nyhet nr 3:

Vindkraftens lönsamhet är obefintlig, säger svensk professor.

Månadens nyhet nr 4:

”Räckvidden på den nya elbilen från Låsar och Tänger är nu fördubblad”, skriver Grönköpings Veckoblad. Årets modell har nu en 2 km lång sladd och om två år kommer en modell med 3 km och en AI-stödd antitrasselfunktion.

Månadens nyhet nr 5:

En något förvirrad SVT-artikel: ”Fler korallrev än man trott”, men inne i artikeln är det bara elände med hot om blekning av koraller osv. Detta hot finns, men visade sig 2023 vara falskt, eftersom det baserades på observationer från flygplan eller satelliter. De som dykt vid de ”döda” korallreven, inkl. Australiens miljöminister, vet att under vattenytan ser man att de inte är döda. Se kommentar här och här.

Månadens nyhet nr 6:

Ett batterilager med 900 ton begagnade litiumbatterier har exploderat i Frankrike. 70 brandmän behövdes för att släcka.

Månadens nyhet nr 7:

EU har föreslagit att det skall bli förbjudet att reparera bilar (fossildrivna) som är äldre än 15 år.

Månadens nyhet nr 8:

En sansad artikel om Grönlandsisen i SvD, där riktiga klimatforskare har andra åsikter än gödselprofessorn Rockström med sin teori om ”tipping points” (som bara kretsen runt Rockström tror på, ofysikalisk och utan faktastöd som den är. IPCC tror inte på tipping points. Svensk länk här.).

Månadens nyhet nr 9 (eller snarare Månadens galna nyhet):

EU har mot alla bondeprotester röstat igenom en ny klimatlag, där man på sikt skall återställa alla marker inkl. våtmarker (läs ”moskitområden”). Moderaterna, KD och SD röstade emot i EU-parlamentet och är emot att lagen genomförs i Sverige. Om lagen genomförs i Sverige, kan vi i varje fall se fram emot återställandet av de marker som idag förstörs av vindmöllor och solfarmer, eller….? Samtidigt har EU-kommissionen dragit tillbaka eller mildrat flera andra förslag vilket SvD tycker är bra.

Månadens galna nyhet 1:

Vid COP28 hade WHO:s generalsekreterare ett anförande där han yrkade på totalt köttförbud från år 2025. 159 länder påstås ha skrivit på. Bästa länken (med original-anförandet) har jag bara hittat på en kristen hemsida.

Månadens fake news 1:

En rapport, som CNN och SVT just nu kolporterar, handlar om att ”Golfströmmen är instabil och kan upphöra och det är ju farligt”. En enkel genomläsning av rapporten (se denna länk eller denna) visar att Golfströmmen f.n. blir kraftigare och att det är ”modeller”, som säger att Golfströmmen blir instabil” om 1700 år (och inte om 100 år som SVT tror) och om man förutsätter att färskvatten motsvarande 5 ggr Grönlands volym tillsätts till syste-met. Var detta vatten skulle komma ifrån och varför hela Grönland skulle kunna smälta på drygt 1000 år förklaras inte. Rapporten har kritiserats av svenska experter men har inte släppts fram av SVT (men som fick ge sig till slut). Jag tror vi kan vara lugna inför denna fara. 

Månadens fake news 2:

En entusiastisk ekonom skriver i Daily Telegraph att världsekonomin står inför en hi-storisk omvälvning. Varför? Jo, investeringarna i ”ren teknologi” ökade till 1,8 biljoner dollar 2023. Synd bara att han inte talade om hur litet man fått för pengarna hittills (några procent av energiproduktionen) och hur många 10 000 tals biljoner som måste till, innan målet om noll utsläpp har den minsta chans att nås. Att dessa biljoner inte ger någon som helst skillnad för det allt bättre klimatet, inte ens enligt IPCC:s modeller, är ju självklart.

Månadens fake news 3:

”Träden hjälper oss att förutspå klimatet” säger en Göteborgsforskare i SVT:s Vetenskapens Värld. Konstigt, jag trodde att Michael ”Hockeyklubban” Mann hade sorte-rats bort från IPCC:s rapporter inte bara för att han fuskat utan också för att det inte är sant att trädringar speglar den historiska temperaturen, eftersom dessa även beror på sol-inflöde, vattentillgång etc. Att man kan förutse temperaturen mha trädringar verkar vara rent hittepå.

Månadens citat 1:

A:lfr-d V:stl-nd; Vers 3 i ”En frusen bön”, Grönköpings Veckoblad feb 2024

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Fler jobsposter för elbilar !

  1. Det är nästan omöjligt att få en klimattroende att ändra åsikt, dels för att man inte vill erkänna sig lurad, dels har många ideologiska skygglappar! Sedan finns Greta-gänget som avskyr all utveckling och vill tillbaka till grottorna, ja inte de själva förstås, men alla andra. En ytterligare gren av klimathysterin är bilhatarna som far som ilskna bålgetingar med sin elcyklar utan något som helst trafikvett på vägar och gator som bilisterna bekostat. Allt detta kokar ner till den röd-gröna röran som satt hela samhället på pottkanten vad gäller ekonomi, matförsörjning och energiförsörjning.

  2. @Thomas P
    Kan du vara snäll att förklara hur en mängd färskvatten som inte finns tillgänglig på Grönland samt får sitt tillflöde söder om Afrika kan störa AMOC. För detta färskvatten om jag förstod rätt avser smältande is som på något sätt alltså ska påverka flödet av varmt vatten? Det jag kan se i Fig 1 från realclimate.org är att smältande is enbart kan påverka södergående kallt vatten som går mot sydpolen. Hur det kan påverka det varma vattnet framgår inte vad jag kan läsa mig till.

    Vad säger du om de rapporter som säger att golfströmmen faktiskt är starkare nu enligt mätningar, för detta är trots allt bara en modell och modeller speglar ej hela verkligheten som faktiska mätningar gör.

  3. Det tycks som om riktigheten hos klimatforskare ökar med kvadraten på avståndet till IPCC.

  4. Re nr 9
    Då återställer vi också alla golfbanor.

  5. “En enkel genomläsning av rapporten (se denna länk eller denna) ”

    Lustigt hur Sture undviker att länka till den rapport han menar sig läst. Den återfinns annars här:
    https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adk1189
    eller för den som vill ha en enklare förklaring:
    https://www.realclimate.org/index.php/archives/2024/02/new-study-suggests-the-atlantic-overturning-circulation-amoc-is-on-tipping-course/

    Påståendet om att det skulle ta 1600 år för denna kollaps baseras på att Sture helt missuppfattat metoden forskarna använde. De körde i sin modell avsiktligt med ett mycket långsamt ökande tillflöde av sötvatten för att i detalj kunna se hur AMOC var mer instabil vid ett visst flöde.

  6. Tack för denna översikt! Man kan också lägga till att Hertz säljer alla sina elbilar (20000, om jag minns rätt)

Comments are closed.