Vattenfalls brunkol blev en stor guldgruva för köparen

Figur 1. Vattenfalls kraftverk för brunkol i Jänschwalde, med sex aggregat för 500 MW vardera

Det är ett av de mycket moderna kraftverk som Vattenfall praktiskt taget skänkte bort till två tjeckiska bröder 2016, se posten: “Ingen avundsvärd sits”

Klicka på den röda rubriken till posten 2016. Evert Anderson insåg att tjeckerna kommit över en guldgruva, vilket även gällde oss andra realister. Vi insåg då att den tyska politiken var helt verklighetsfrämmande liksom de svenska Miljöpartisternas, de som drev igenom försäljningen.

+ – + – + – +

2024-06-01, Afv, Affärsvärlden, Tobias Samuelsson:

VATTENFALLS BRUNKOL BLEV EN GULDGRUVA – FÖR DEN TJECKISKA MILJARDÄREN

(Utan betalvägg just nu.)

Statliga Vattenfall dumpade den politiskt känsliga tyska brunkolen och hävdade affärsmässiga skäl. Åtta år senare värderar den tjeckiska miljardären verksamheten till hela 170 gånger det han betalade, visar Affärsvärldens genomgång. Daniel Kretinsky har blivit en av världens rikaste män efter köpet – och nu är “kolbaronen” på väg att bli en osannolik grön hjälte.

“KASSAKOSSA”

Någon prislapp kommunicerades aldrig från Vattenfalls sida. Men i medier har det rapporterats om storleksordningen 100 miljoner kronor, vilket även Afv:s beräkningar utifrån EPH:s årsredovisningar visar.

Priset framstår närmast som ofattbart lågt med tanke på att Vattenfall bara några år tidigare hade investerat 13 miljarder kronor vid en uppgradering av ett enskilt kolkraftverk i Boxberg.

I affären ingick fyra dagbrott och lika många kolkraftverk. Brunkolen var lönsam och gav stabila kassaflöden.

För Vattenfall ledde försäljningen till nedskrivningar på 40 miljarder kronor.

+ – + – + – +

Gigantisk förskingring av skattebetalarnas tillgångar

Och förlusterna i Nuon-affären uppskattas till 90 miljarder, om jag minns rätt. Nu skall Vattenfall återigen sänka hundratals miljarder i säkra förluster: Fossilfritt stål samt produktion och lagring av vätgas.

Företagets styrelse och ledning måste saneras från aktivistiska drömmare.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Vattenfalls brunkol blev en stor guldgruva för köparen

  1. Inte bara suttit, det sitter tyvärr alltjämt alldeles för många okunniga i VF:s ledning och styre, varför ledning och styre måste reformeras.

  2. Det har suttit alltför många ekonomer i VFs ledning och styrelse. Folk som vet för lite om teknik och fysik.

  3. Och den vanliga dosen av klimatalarmism levererades punktligt av regim-TV d v s SVT och TV4 i “nyheterna”. Göteborgs klimatfascist påstår att det är fler skyfall på sommaren och att i juli och augusti kommer Göteborg kommer att drabbas av skyfall men det ska samtidigt bli torka? Ja, det är bara att helgardera upp med en molnig och blåsig sommar också med ca 17 grader så är man i land med “prognosen” för sommaren! Klimatalarmister vet hur man torgför sina lögner i alla fall, det får man väl ge dem!

  4. I Nuon-skandalen var det väl att man betalade 90 miljarder för något som värderades till ca 60 miljarder? Ett överpris på 30 miljarder sålunda! En orsak till den här typen av usla “affärer” är att man kan dela ut bonusar till de som skrev på avtalet och det är väl den mest troliga förklaringen till den för oss medborgare dåliga affären? Korruption i vanlig ordning alltså och man kan misstänka fulspel i spektaklet med kolkraftverken också. Efter Nuon-skandalen så tog Maud Oloffson som av en händelse pension? Vilket sammanträffande!

  5. Rolf H

    Så är det tyvärr!

    Hur många i styrelsen av VF har bytts ut sedan detta “affärsmässiga” besluts tog?

    Hål i huvudet och konformitet premieras……

    Det känns som om en av dödssynderna sätts på piedestal. Då talar jag inte främst om mord och stöld osv utan om Dyrkan, denna farliga drog som gör människor blinda för det uppenbara.

  6. Sosse- eller M-regering – de excellerar i att visa sig duktiga för Schwab (FN och EU är också styrda av Schwab och WEF) så att de kan göra en Reinfeldt eller en Löfvén för bästa personliga utfall. Ock SD verkar inte vet vad de vill! Men sak var viktigt – att inte stödja Elsa Widding – den enda som begrep något!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *