Solkraften osynlig i media !

Tim-priserna på el i område SE4 2024-06-28 enligt “elen.nu”

2024-06-28, NMI, Näringslivets Medieinstitut, Martin Berg:

Solkraftens påverkan på elsystemet osynlig i nyhetsmedier

Den pågående stora utbyggnaden av solkraftsparker är en del av de nödvändiga investeringarna i elektrifiering. Men det innebär också en stor utmaning och stora kostnader för det svenska elsystemet. Trots det är det i princip helt tyst i de stora medierna om den här snabbt växande problematiken.

+ – + – + – +

Parasiter på marknaden

Den senaste veckan har timpriserna på el i Skåne varit nästan gratis eller t.o.m. negativa mitt på dagarna. Som lägst noterades c:a MINUS 50 öre/kWh.

De som får betala minuspriserna blir de gamla pålitliga kraftbolagen, vars kapacitet vi inte kan klara oss utan, då vi behöver elen som mest: Mitt i vintern, då solen sällan syns.

Detta är en gigantisk katastrof för elsystemet, som vare sig journalister eller alla politiker riktigt kan förstå.

Och det tillståndet är fullständigt ohållbart i längden.

+ – + – + – +

Subventioner för solpaneler på villataken

Toppen på galenskapen är de subventioner som skall locka villaägare att installera solpaneler på taken. Jag nås varje dag av reklam från elbolag och installatörer, som förklarar hur lönsamt det är med egen elproduktion. Och det gäller att passa på för att få del av bidragen. . .

Och för 50 GW kommersiella installationer. Landets maximala behov brukar ligga vid c:a 25 GW !

Våra skattepengar används alltså för att göra katastrofen värre !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “Solkraften osynlig i media !

  1. Så länge landet styrs av dessa totalt intelligensbefriade så kallade politiker så blir det ingen ordning på elproduktionen. Politikerna begriper inte hur elsystemet fungerar och kommer aldrig heller att lära sig det. Det enda politikerna är intresserade av är att höja skatterna på ALLA energislag. 85 till 90 % av Svenskarna tror tyvärr på dessa politiker som inte ens är medelmåttor när det gäller intelligens.

  2. #Thomas P

    Ja, och även kärnkraft är solenergi. Uran bildas i Supernovor.

  3. Eric, även vindkraft är bara en form av solenergi. T o m fossilbränslen är solenergi om än sådan som ackumulerats under miljoner år för att vi sen skall göra av med dem på några hundra.

  4. Man kan ju undra varför inte eu satsar några tusen miljarder på att utveckla mån/stjärn-paneler?

    Då skulle vi ju ha gratis el 24/7/365…

  5. Viktigt att konstatera att det mest av energin vi behöver levereras av solen.
    Solen avdunstar vatten som sedan blir regn.
    Solvärme lagras i mark, berg och byggnader. Ventilationen kan värmeväxlas med olika metoder. mao vi har all den teknik och kunskap vi behöver men vi saknar kloka beslutsfattare. Den gröna omställningen bör bygga på RATIONELL ENERGIANVÄNDNING
    Jag bor i 1-plans villa i Hurva- 4000kWh/år inga solceller solfångare eller braskamin

  6. JonasR

    Är det inte så idag redan (sedan flera år) att lokala nätägare tvingas blockera hushåll som önskar sälja egenproducerad solel från tid till annan? Det är ivf vad jag läst för minst 5 år sedan (när de nya tim-mätarna kom). Att reducera priset är nästa steg för att hålla ner produktion o försäljning av kapacitets-begränsade skäl inte minst.

  7. Californien är intressant när det gäller solkraft. De har redan haft de problem som vi börjar uppleva i Sverige (och Tyskland/Danmark).

    I Sverige får man bra betalt när man säljer “solel” tillbaka ut på nätet. Man får nästan lika mycket betalt för “såld el” som för “köpt el”.

    Så var det i Californien också.

    Numera är det så här : “On average you will be paid only 25% of the retail value.” https://www.forbes.com/home-improvement/solar/net-metering/

    Samma sak kommer naturligtvis hända i Sverige. Elbolgen vill väl egentligen inte ha “solelen” från hustaken.
    Så småningom kommer det självklart att slå igenom i det pris man får när man säljer privat solel.

    Många kommer nog känna sig lurade då.

  8. Det behövs inga statliga stöd för kärnkraftverk. Jag kan bygga ett privat. Det enda jag kräver är att under hela mitt kärnkraftverks livslängd så gäller samma villkor.

  9. Jonas, bara alla här som är emot statligt stöd även motsätter sig sådant när det gäller kärnkraft.

  10. Digitalisering av nätet (kontinuerlig detalj-kontroll och omedelbar styrning av förbrukning) anses av flera vara en av lösningarna att kortsiktigt klara ökad produktion och efterfrågan av el som idag inte matchas av näten.

    Någon med insikter hur långt de hunnit? Vindkraftsutbyggnadens nästa fas är ju tänkt att starta nu sett till antalet ansökningar.

  11. Lasse

    Nu saknar jag din ämnes-kompetens men att förbruka överproduktion lokalt för att inte belasta nätet är än så länge bara ett teoretiskt mål. Det är bråttom nu!

    De stora producenterna kommer sannolikt att tvingas kompenseras för alltför låga periodiska prisnivåer genom statligt accepterade nätavgifts-höjningar. Vi konsumenter och skattebetalare kommer alltid ha rumpan bak.

    Frågan är hur vindkrafts-industrin (inkl solen) ska kompenseras?

  12. Många gör den reflexionen som Thomas P gör.
    Gratis borde gå att nyttja!
    Men det är inte gratis att köpa bara noll ersättning för producenten!
    Det är den som borde göra av med energin innan den når näten.
    Då kanske vi konsumenter slipper betala för den utbyggnad som skall leverera värdelös el!

  13. Thomas P

    Förutsätter inte dina tankar ändå ett elsystem med kapacitet? Eller är fortfarande inne på lagring av el? Allt detta är nog långt borta mht hur bråttom det samtidigt är inför kommande gröna el-behov.

  14. Vi behöver ingenjörer och kemister som hittar på smarta sätt att tillverka elintensiva produkter typ aluminium i enkla anläggningar som det är lönsamt att bygga även om de bara är igång när elpriset är i botten. Till skillnad från traditionella anläggningar som byggs för att vara maximalt effektiva under kontinuerlig drift.

    Jag är säker på att det redan sitter folk och klurar på detta.

  15. Det är uppenbart att Sverige sedan länge styrs av en samling galenpannor, nyttiga idioter och hänsynslösa karriärister (take your pick!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *