Kina störst på ny kärnkraft

Figur 1. The Fuqing Nuclear Power Plant in China’s Fujian province, FNPP

Kina har byggt 39 kärnreaktorer det senaste decenniet. (Kolla möllorna ute på havet !)

2024-08-22, NikkeiAsia, NATSUKI YAMAMOTO:

China and Russia drive global nuclear power capacity to record high

Den globala kapaciteten av kärnkraft har nått en rekordnivå, där Kina och Ryssland står för de flesta av världens nya reaktorer. Det fanns 436 kärnreaktorer i drift över hela världen i juni, enligt ideella Japan Atomic Industrial Forum och andra datakällor. Den sammanlagda kapaciteten var ungefär 416 gigawatt, vilket överträffade det tidigare rekordet på 414 GW noterat 2018.

Under första halvåret i år startades en ny reaktor i Kina, USA, Sydkorea och Indien. De har en sammanlagd kapacitet på 4,53 GW. Bara en enda 1-GW-reaktor, belägen i Ryssland, togs ur drift under denna period.’

Kina har gjort snabba framsteg både när det gäller kapacitet och teknik. Kina och Ryssland har cirka 60 % av de cirka 70 reaktorer som byggts under det senaste decenniet. Under den tiden byggde Kina 39 reaktorer, vilket ungefär fyrdubblade kapaciteten.

Figur 2. Antal kärnreaktorer i de fem främsta länderna

Mörk färg visar antalet som är yngre än 10 år. Det är påtagligt hur Kina dominerar i det senaste decenniets byggtakt.

Ryssland har 10 reaktorer under byggnad och mer än 20 fler på planeringsstadiet då man försöker minska sin förbrukning av naturgas, en stor rysk export.

Japan, Storbritannien och Frankrike bygger fler reaktorer. Sydkorea har skrotat planerna på att fasa ut kärnkraften. Sverige har tagit bort restriktionerna för att bygga nya reaktorer.

I december togs världens första modulära reaktor, SMR, Small Modular Reactor, i kommersiell drift vid ett kärnkraftverk i Kinas Shandong-provins. Bara en månad tidigare avbröt den banbrytande amerikanska utvecklaren NuScale Power ett SMR-projekt med hänvis-ning till bristande lönsamhet. I USA förväntas SMR inte bli kommersiellt tillgängliga förrän tidigast runt 2030.

“Kina ligger sannolikt 10 till 15 år före USA när det gäller fjärde generationens kärnreaktorer i stor skala”, skrev den USA-baserade tankesmedjan Information Technology & Innovation Foundation i juni. Fjärde generationens reaktorer inkluderar SMR.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Kina störst på ny kärnkraft

  1. Kina planerar en flotta av torium-baserade verk, då Kina själva har stora fyndigheter av Torium. Genom detta kommer Kina i framtiden få tillgång till billig, stabil energi.

    Skälet till att Kina bygger sol- och vindkraft är rent företagsekonomiskt. Dels behöver de kunskap för att bygga det så billigt som möjligt, för att kunna exportera till västländerna – som de just nu gör i stor skala med solpaneler och om några år kommer de nuvarande västländska tillverkarna av vindkraft vara ersatta av kinesiska.

    De har dock trott att expansionen skulle vara snabbare och har för närvarande stor överkapacitet i sin produktion (liksom för batterier), vilket gör att de bygger upp stora sol- och vindparker för att hålla fabrikerna igång (liksom mängder av elbilar, som i vissa fall bara står osålda på stora parkeringar). Allt detta för att konkurrera ut västerländsk produktion och senare via deras dominanta ställning på marknaden kunna styra priserna så att dessa är precis under vad som krävs för att produktionen ska kunna starta upp igen i västerländerna.

    Att de redan har dominans i råvarukedjan gör denna strategi lättare att genomföra för dem.

  2. Lars, “Går det bristande sambandet mellan utsläpp och halt alls ihop med dogmen att hela ökningen av halten beror på mänsklighetens utsläpp?”

    Hur snabbt halten i atmosfären ökar beror dels på storleken av våra utsläpp och dels på hur mycket av dessa biosfären förmår ta upp. Blir sänkorna mättade så kommer CO2-halten börja stiga snabbare även med konstanta utsläpp. Det är för att försöka skatta sådant här man har ett helt forskningsområde om kolcykeln.

  3. JonasR: Den överväldigande delen av världens klimatforskare ser behovet av grön omställning. De har övertygat den överväldigande delen av världens beslutsfattare. Omställningssatsningar pågår även i länder som Kina (Tack Tomas P).

    Har du inte mer på fötterna, avstår jag från att inse att din tes håller.

  4. Mänsklighetens koldioxidutsläpp har planat ut men atmosfärens koldioxidhalt fortsätter att öka, och ökar till med snabbare än linjärt. Dock inte exponentiellt, som skulle behövas för att den skulle kunna orsaka en linjär temperaturökning. Så om den ökande koldioxidhalten påverkar den globala temperaturen, är det i så fall en påverkan som blir allt mindre.
    Går det bristande sambandet mellan utsläpp och halt alls ihop med dogmen att hela ökningen av halten beror på mänsklighetens utsläpp?

  5. JonasR

    Håller med dig 100%. Vi har fått ett desinformationssamhälle om man är snäll, ett lögmsamhälle om man pratar klarspråk.

    Det gäller att ljuga så mycket som möjligt och tydligast är det när MP/S la ner fullt fungerande kärnkraft som de nu förnekar helt utan att skämmas. Och stolpskott från vänstern fortsätter att neka trots många dokumenterade uttalanden från Åsa Romson etc.

    Sen har du samma inom klimat, migration och kriminalitet

  6. Sverige byggde väl 12 reaktorer, när Sverige var ett framtidstroende land, med mindre än en procent av Kinas befolkning. Så för att komma upp i liknande takt så skulle Kina bygga tusen reaktorer oer tioårsperiod.

  7. #PW

    Jo, det pågår nån slags omställning i EU/USA (t.ex. kör vi bilar på slakteriavfall i Sverige).
    EU/USA är ca 0.9 miljarder.

    Jordens befolkning är ca 8 miljarder, d.v.s. ungefär 11% håller på med “grön omställning” som ska rädda världen.

    Inse sanningen. Världen håller inte på med någon grön omställning. Varför är det så svårt att erkänan det? Ska man ljuga om allt som har med klimat att göra?

    Sanningen är att utsläppen fortsätter att öka. Men det ska väl förnekas och döljas eftersom det skulle kunna minska motivationen till att bli fossilfria i EU.

    Vi har kommit in i ett ljug, dölj, vinkla – samhälle där oliktänkande ska stämplas som plattjordingar, okunniga och förnekare.

    Det förvånar mig att det är så många som vill ha ett sådant samhälle (igen).

  8. JonasR utsläppen har faktiskt planat ut senaste åren. Får se om det håller i sig:
    https://ourworldindata.org/co2-emissions

    Håller du med om att totala utsläppen blir mindre om EU minskar sina än om de inte gör det? Med tanke på att EU-länder totalt släppt ut mer än Kina trots vår mycket mindre befolkning känns det inte orimligt.

  9. #Thomas P,

    Nej, det gör inte ont. Det är väl bra om de bygger ut sol/vind. Det är också bar att de bygger ut kärnkraften. Jag har inga som helst problem med det.

    Det jag har stora problem med är låtsasleken att det pågår en “global grön omställning”.

    Varför ska vi i EU låtsas om som att vi kan påverka? Vem vinner på denna charad?
    Är vi så fruktansvärt korkade att vi tror att Kina/Indien m.fl. ska ändra inriktning (och avveckla kolkraft) om vi “går före”.

    Klarar du att hålla med om att de globala CO2 utsläppen kommer fortsätta öka under de närmaste 10 åren oavsett vad EU gör?

    Eller har du en annan åsikt.

  10. JonasR, gör det ont att se att Kina bygger ut sol- och vindkraft? Noterade du mitt “också”?

  11. #Thomas P

    Blir lite löjligt att förtsöka påskina att Kina/Indien satsar stort på “grön energi”.

    Verkar väldigt jobbigt att inse verkligheten. Det sker en massiv utbyggnad av kolkraft i Asien. Det innebär att CO2 utsläppen kommer fortsätta att ÖKA oavsett vad EU/USA gör.

    Inse fakta! Sluta låtsas som att det pågår en “global” omställning. Det gör det inte.

    https://ourworldindata.org/grapher/annual-co2-emissions-per-country

  12. Kina prioriterar för egen del de pålitliga energislagen kolkraft ((= lagrad solenergi) och kärnkraft. Samtidigt ser de till att vara ledande på kostnadseffektiva teknologier för väderberoende källor som vind- och solkraft. Det underlättar och snabbar på västekonomiernas självdestruktiva drift till “grön” omställning! China rules!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *