Three Mile Island Reopens

Three Mile Island för 40 år sedan, döps nu om till “Crane Clean Energy Center”

2024-09-20, WSJ, Wall Street Journal, Jennifer Hiller:

Three Mile Island’s Nuclear Plant to Reopen, Help Power Microsoft’s AI Centers

(Three Mile Islands oskadade reaktor startas upp igen för att bistå Microsofts AI centers)

En affär mellan Constellation Energy och Microsoft kommer att starta om Pennsylvanias Three Mile Island, platsen för landets värsta kärnkraftsolycka, för att hjälpa till att driva teknikjättens växande ambitioner avseende AI, artificiell intelligens.

Enligt avtalet skall Constellation återuppliva anläggningens oskadade reaktor, som var för kostsam att driva och därför stängdes 2019, och sälja kraften till Microsoft. Planen signalerar den gigantiska mängd ström som behövs för datacenter för AI, tillsammans med teknikindustrins törst efter en kolfri, dygnet runt-elkälla som behövs för att uppfylla klimatmålen.

+ – + – + – +

2023-09-20, The Guardian, Richard Luscombe:

Three Mile Island nuclear reactor to restart to power Microsoft AI operations

(Three Mile Islands oskadade kärnreaktor startas om för att driva Microsoft AI-verksamhet)

Omstarten, första gången en kärnreaktor i USA har tagits i drift efter stängning, kommer att skicka ytterligare 835 megawatt el till Pennsylvanias nät, skapa 3 400 jobb och bidra med minst 16 miljarder dollar till statens ekonomi, sa Constellation.

Som en del av avtalet kommer Three Mile Island också att döpas om till Crane Clean Energy Center för att hedra Chris Crane, tidigare vd för Constellations moderbolag.

“Innan den stängdes i förtid på grund av dålig ekonomi var den här anläggningen bland de säkraste och mest pålitliga kärnkraftverken på nätet, och vi ser fram emot att återföra den med ett nytt namn och ett förnyat uppdrag”, säger Joe Dominguez, president och nuvarande vd för Constellation.

Betydande investeringar kommer att krävas för att återställa anläggningen, inklusive byte eller renovering av turbinen, generatorn, krafttransformatorn samt kyl- och kontrollsystemen, sa Dominguez.

+ – + – + – +

Jaha, så var det med sol- och vind-el

De duger alltså inte i dataåldern !

Det har vi talat om i tio års tid ! ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Three Mile Island Reopens

  1. Brutus, är politiker medvetet korkade för att de inte vågar gå emot makten i Bryssel och Washington eller råka ut för ett mediadrev om de skulle ha en annan uppfattning? Hela den här soppan är en giftig kombination av påtryckningar som kväver det fria ordet och i förlängningen leder till en diktatur av konformism. Alla politiker i väst vet att utmana makteliten och PK-media är dödsstöten för det egna överbetalda låtsasjobbet.

  2. #En självtänkande…
    “Troligen enda gången i Sveriges historia som någon har vunnit val på att låtsas vara mer korkad än han är.” Många av dagens politiker behöver inte förställa sig. De är
    natur(-o-)begåvningar, som tydligen tror att svenska folket är ännu dummare.

  3. PW
    Du får tro vad du vill om den där Lindzen. Jag tänker själv. och har inte dömt någon död. Fälldin var i högsta grad levande, när jag genomskådade honom som en lögnare och bedragare. Han övertygades av Birgitta Hambraeus, och inte av Hannes Alfén om att han kunde vinna val genom att utmåla Palme som en “doktor Strangelove” (efter en film som gick vid samma tid), som var i färd med att utrota hela mänskligheten. Fälldin övertygade i sin tur Gösta Bohman, M, om att en borgerlig valseger låg inom räckhåll, om Bohman lät Fälldin hållas. Jag hörde Hambraeus redan innan Fälldin bytte åsikt i kärnkraftfrågan (läs: regeringsfrågan) och förespråkade ett pärlband av kärnkraftverk längs Norrlandskusten. Jag hörde också slutdebatten mellan Fälldin och Palme inför valet 1976, där Fälldin skickligt spelade rollen som lågutbildad lantis, liten och rädd. Och utmålade Palme som farlig på grund av sin överlägsna intelligens. Jag hörde också en debatt méllan Birgitta Hambraeus, som spelade ut sitt kunskapsförakt på samma sätt och Birgitta Dahl, S, som då var partitrogen sosse som stödde Palme, men senare har vänt kappan efter vinden. Som bekant (?) vann Fälldin valet. Förvisso har han aldrig visat prov på någon imponerande kunskap och tankeförmåga, men så korkad som han låtsades vara, var han dock inte. Troligen enda gången i Sveriges historia som någon har vunnit val på att låtsas vara mer korkad än han är.

  4. En…människa: Din dom över död man är värd tvivel. Fälldin lät sig övertygas av Hannes Alfven, Nobelpristagare i fysik, som drev antikärnkraftskampanj med överdrivna påståenden om kopplingen kärnkraft—kärnvapen.

    Sens moral: en expert kan ha fel. Vad ska vi tro om Richard Lindzen?

  5. I samma anda kommer S på att det går att köpa en kärnkraftsanläggning som de ännu inte hunnit lägga ner.
    Köp Oskarshamn av Uniper som är i Tyska statens ägo är ett Skrav.
    För en gångs skull håller jag med!

  6. Angående min signatur, så är jag inte en produkt av vare sig grundskolan eller den högre utbildningen, då ingen av dessa utbildningsformer har som mål att lära eleverna / studenterna att tänka själva och ge eleverna / studenterna de grundkunskaper som behövs för självständigt tänkande.

    Ledande politiker inom båda blocken tror på fullt allvar att nyskördade biobränslen inte avger koldioxid vid förbränning och därtill en mängd ännu mer potenta s. k. växthusgaser, särskilt vattenånga.

    De har inte hört talas om vilka enorma arealer som kalhöggs för framställning av träkol för framställningen av järn.

    De har inte en aaaning om svedjebruket under forntiden.

    De förtränger helt att även elbilar behöver asfaltvägar att köra på och asfalterade eller hårdgjorda parkeringsplatser att stå på, att alltmer av nederbörden därigenom leds diriekt till floderna, som svämmar över.

    Och att även utdikning av våtmarker och dammrivningar bidrar till detta. När klimatförnekare vill återställa våtmarker, är det enbart för att de ska fungera som “kolsänkor”, inte för att bromsa nederbörden på dess väg till havet.

    anm: De, som rätteligen bör kallas klimatförnekare, är de idioter, som förnekar att det finns ett naturligt klimat, som bestäms av krafter utom mänsklig kontroll.

  7. “Jaha, så var det med sol- och vind-el. De duger alltså inte i dataåldern ! Det har vi talat om i tio års tid ! ! !” Så avslutas inlägget. För några år sedan skrev jag att man inte kan köra moderna tåg med vindkraftel. Men någon, som ansåg sig veta bättre, svarade att det gör man i Nederländerna. Det kanske man kan, med de korta avstånden i det landet, med ringa godstrafik på järnväg och inget behov av verkligt höga hastigheter för persontågen, som knappast torde ha någon konkurrens från inrikesflyget. Dessutom halvljuger tågbolagen om varifrån de får elen. Det är ju inte samma elektroner, som stoppas in in från kraftverket som kommer fram till tågen. Man betalar kanske vindkraftbolaget för så många kWh som tåget förbrukar, medan andra kraftslag svarar för rätt frekvens och spänning i systemet.

    Vårt moderna samhälle med all modern elektronik, inklusive moderna tågmotorer, skulle inte fungera med en för hög andel vindkraftel. Det skulle fungera bättre med de ellok, som kom direkt efter ångloken, men de elloken drog mer ström än de nyare. De gick ner i fart, i stället för att stanna helt vid spänningsfall. Därav problemen på Norra stambanan, när de gamla loken byttes ut. Det är samma problem med höghastighetståg. Det drar inte nämnvärt mer ström än långsamma tåg, En bil som för dubbelt så fort, drar ju inte dubbelt så mycket bensin per mil, men däremot per timme.

  8. Peter.
    Detta har inget att göra med “68-rörelsen”. Den kan nog kritiseras på egna meriter, men de var inte enbart dåliga. Sluta skydda det falska minnet av svensk politiks värsta bedragare någonsin, C-ledaren Torbjörn Fälldin, som av sossar, som vänt kappan efter vindenk kallas “hedersman”. Han drog sig inte ens för att utmåla Olof Palme, som var för kärnkraften, som spridare av “radioaktiv smitta” och hot mot hela mänskligheten. Nå. är det Palme-mördarens förtjänst att vi alla nu levande fortfarande lever? Kärnkraft-fobin är minst fem år yngre än “68-rörelsen”. Ser du inga likheter med den nuvarande koldioxid-fobin? Politisk skräckpropaganda i eget maktsyfte.

    Apropå dagens ämne, Harrisburg-reaktorn: Borde inte en återstart av åtminstone den ena av de stängda Ringhals-reaktorerna också vara möjlig? Frågan ska ju utredas enligt Tidö-avtalet, men Ebba har hittills vägrat tillsätta den utredningen, uppenbarligen för att inte stöta sig med Vattenfalls VD, en kärnkraftmotståndare som tillsattes av den förra regeringen. Enligt denna VD är reaktorns återstående livslängd sju år. Men troligen är den återstående avskrivningstiden sju år. Erfarenheten visar dels att den tekniska livslängden är avsevärt längre än avskrivningstiden, och dels att även den tekniska livslängden förlängs av den grundliga renovering om föregår en återstart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *