Venus passerar framför solen, den lilla pricken uppe till höger.
Dess atmosfär består till mer än 90 % av koldioxid och är så tjock att trycket vid marken är mer än 90 ggr det på Jorden. Där är temperaturen över 400 grader C.
2016-07-19
2016-07-25
+ – + – + – +
Per Såthe må vara ursäktad för sin grova missuppfattning om förhållandena på Venus. Han återger bara vad många “stora” debattörer förklarat. Värre är att på SMHI:s hemsida förklarar professor Markku Rummukainen:
På Venus råder en s.k. skenande ( runaway ) växthuseffekt.
SMHI har inte förstått att det är trycket vid marken, som är den viktigaste faktorn. IPCC har ännu inte kunnat visa att halten koldioxid i luften har någon mätbar verkan.
+ – + – + – +
by
Dags för SMHI att ”pudla”. Tidigare hade SMHI en länk där man kunde ställa frågor. Den länken är borttagen. Antagligen ställde folk ”fel ”frågor.
Känner SMHI till att i enlighet med den ideala gaslagen antas trycket variera linjärt med temperatur, volym och mängd? Det tycks som om meterologerna deltagit i undervisningen i ”den nya skolan”.
Värmekällan är Solen. Närmare Solen = mottar mer värme. Allmänna gaslagen: gasers massa och tryck styr deras temperatur. Tätare atmosfär med högre tryck = varmare.
Vi jämför Venus-Jorden-Mars.
Medelavstånd från Solen, miljoner km: Venus 108, Jorden 150, Mars 228
Relativ massa: Venus 0,82, Jorden 1,0, Mars 0,1
Atmosfärtryck: Venus 93 bar, Jorden 1 bar, Mars 0,006 bar
CO2-halt i procent: Venus 96,5, Jorden 0,04, Mars 95,3
Medeltemperatur, grader C: Venus + 480, Jorden + 15, Mars – 68.
Med nästan samma gravitation som Jorden har Venus 93 gånger högre atomsfäriskt tryck, vilket jämte närheten till Solen gör atmosfären nära 500 grader varm – alltså ingen”skenande växthuseffekt” utan ett enkelt fysikaliskt samband.
Inte en bokstav eller siffra rätt, Per Såthe – knappast heller för Rummukainen!