Fundament till vindkraftverk på havet mellan Trelleborg och Rügen. De är 35 meter höga och avsedda för projektet Kriegers Flak, som nu döpts om till Baltic 2. Skånska Dagbladet rapporterade för ett par veckor sedan. Notera storleken på bogserbåten i bakgrunden.
Jag blev intresserad och tog reda på några uppgifter, som är lätt tillgängliga på nätet.
1. 80 möllor à 3,6 MW ger tillsammans 288 MW, då det blåser mellan 13 och 25 m/s.
2. Möllorna tillverkas av Siemens, typ SWT-3,6-120.
3. En vinge är 58,5 meter lång och väger 18 ton.
4. Axeln ligger 95 meter över normal nivå på havet.
5. Vingarna sveper en cirkel med diametern 120 meter. Det blir en area överstigande en hektar.
6. De roterande delarna väger 101 ton, maskinhuset 142 ton och tornet 256 ton. SJ:s lokomotiv väger mellan 70 och 90 ton.
7. Rotorns varvtal växlas upp i en låda med 3 steg planetväxlar och ett steg vanlig växel.
8. Parken ägs av EnBW, Energie Baden-Würtemberg AG. Den delstaten ligger längst i söder bredvid Bayern och gränsar till Schweiz. Transmissionsledningarna blir alltså långa. Deras byggande möter idag publikt motstånd.
Det är en mycket imponerande teknik. På 35 meters djup placerar man ett fundament för ett torn som har en karusell på 95 meters höjd, där två SJ-lok kan få snurra runt.
Så synd att hela ansträngningen är onödig. . .
SÅ
+ – + – + – +
Jag har fått flera frågor som motiverar några kompletteringar:
1. Ja, ansträngningen att bygga vindkraftverk är onödig. De behövs inte. Då de står still måste det finnas annan kraft till deras fulla kapacitet: gas-, kol- eller kärnkraft. Sådan kraft som producerar när vi behöver elen vare sig det blåser eller inte. Dessa kraftslag är mer ekonomiska, om vindkraftens subventioner upphör. Och det gör dessa snart, för väljarna vill inte betala för en onödig verksamhet. Att vindkraften skulle påverka klimatet genom att minska människans utsläpp av koldioxid är ett missförstånd eller en ren bluff, som allt fler väljare nu genomskådar.
Vindkraftsindustrin är en dödsdömd bransch !
2. De visade fundamenten står på havsbotten, när djupet är 35 meter. Ovanpå placeras ett torn med maskineri överst.
3. Maskineriet är gigantiskt. Om man tittar noga, ser man här en montör längst bort i det mörka hörnet. Han böjer sig mot vänster, där hans vita hjälm syns. På ryggen har han en sele för säkerhetslina.
Mycket imponerande teknik. I onödan !
+ – + – + – +
by
Skall försöka göra en omvänd kalender till mina barnbarn så att dom kan börja glädja sig åt dagen för nedmontering och skrotning av de värdelösa monstren.
Hjälp för beräkningar av den tekniska och mekaniska livslängden mottages tacksamt.
Det skall väl stå ett 100 m högt torn också ovanpå fundamentet?
Hej !
Förfärligt exempel på teknologi, som är på väg mot ” vägs ände”.
mvh / Olof Hellström
Miljöaktivisterna är inte trovärdiga! När Öresundsbron skulle byggas var det ingen hejd på vad bron skulle ställa till med bland annat påverka Östersjöns inflöde av friskt havsvatten. Bropelarna skulle förhindra inflödet. Nu vräker vi ned stora fundament i havet, men inte en enda miljöhuligan protesterar. Varför??
Om man ser till att vi ska återvinna allt i ett hushåll för miljöns skulle (finns inga bevis att det behövs) så är ett vindkraftverk ett enormt slöseri sett till vad man får ut av det. Om det inte vore för koldioxiddebatten, så skulle det säkert finnas en debatt mot vindkraftverk på grund av slöseriet.
Det är förfärande. Är de bara på 3,6 MW?
Jag gissar att ovanpå alltsammans skall det resas ett ståltorn också.
Hur många ton betong och armeringsjärn krävs för varje fundament? Ett typisk fundament på land som inte fästes i berg har en vikt på 900-1.000 ton.