Arktis är mörkt i månader. I fjol frös flera fartyg fast norr om Sibirien.
Nu är det kallare än det varit på 30 år här hos oss, och ännu mer extremt längre söderut. Många har frusit ihjäl i södra Europa. Kyla är dödligare än värme. Runt jul var det extremt kallt och snörikt i Nordamerika. Nu är sommaren i Brasilien ovanligt kall på flera håll.
Den globala avkylningen har börjat. Den har varit förutsedd i flera år av de solforskare, som förstått länken mellan Solens aktivitet och klimatet. Den som visar att koldioxid inte påverkar klimatet.
Som vanligt förväxlar alarmisterna orsak och verkan. SVT förklarade häromdagen att kylan beror på den globala uppvärmningen, som gjort Arktis ovanligt varmt. Sanningen är den motsatta. Den avkylning som pågår har skapat ovanligt stora och kalla luftmassor runt Nordpolen. De är tunga och trycks iväg åt söder, snabbare och längre än vad som tidigare varit normalt. Men de måste ersättas, så de suger till sig varm luft från ekvatorn på hög höjd. Den sjunker ner nära polen, så att där blir ovanligt varmt. Det är en naturlig cirkulation.
Den globala avkylningen är här. Klimatpanelen IPCC har fullständigt fel, Klimatet blir inte varmare. Förresten, kan någon minnas något av IPCC:s stora larm som blivit verklighet?
Sture Åström
Nätverket KLIMATSANS
+ – + – + – +
by
Tack för den faktafyllda kommentaren !
Solaktiviteten är på väg neråt och har gjort så sedan 1990. För de som var med sommaren 1959 som var ovanligt varm, en getingsommar, var solaktiviteten på topp. Därefter dippade den stark 1970 för att åter stiga fram till 1990 därefter är det en nedåtgående trend. Solen är just nu inne i en lågaktivitet i den ca 11 år långa solfläckscykeln. Den senaste toppen var 2013/14 och nästa topp borde inträffa runt 2025. Om den är lägre än solfläcksmaxima 2013/14 då är vi säkerligen på väg in i en betydligt kyligare period.
Det är omöjligt att förutsäga trenderna i temperaturer baserat på enstaka år. Men om solaktiviteten fortsätter nedåt och håller sig på en låg nivå 5-7 cykler 50 -80 år framåt så lär vi snart få uppleva en ny “Lilla Istid” som under 1600 talet. SMHI redovisar för övrigt vikande medeltemperaturer sommartid i sin klimatindikator sedan 2004.
Den CO2 vi släpper ut idag tas upp av växter eller hav inom 11-12 år. Ju mer CO2 vi släpper ut desto mer växer det och än mer tas upp i fotosyntesen och haven. Nu när vi till synes går in i en svalare period borde CO2 utsläppen öka ytterligare för att bibehålla grönskan, eftersom kallt havsvatten absorberar mer CO2 än varmt.