Olja utvinns ofta på större djup än där sediment lagrats
2018-05-18
Att tala om “fossilfritt” är en tankevurpa
Bild av isbjörn i isvak. “Det växlar med havsis runt Antarktis i en ca 60-årig cykel men det finns sedan miljontals år fasta landisar på både Grönland och Antarktis”, menar Tege Tornvall, nätverket Klimatsans.
MP-ministern Per Bolund utlovar ett ”fossilfritt” Sverige. Men fossil är bara mineraliserade (förstenade) rester av växter och djur. De är kalkhaltiga och föga lämpade som bränslen. Flertalet rester av döda växter och djur är vanliga sediment (avlagringar).
För att skydda sitt monopol Standard Oil fick oljemagnaten John D. Rockefeller 1892 en konferens i Genève att klassa all olja ur marken som fossil. Det antydde knapphet och höll priserna uppe. Hans egenintresse gav världen det vilseledande begreppet ”fossila bränslen”!
Men amerikanska och ryska oljebolag finner och utvinner nu olja på större djup än där sediment lagrats. Den nybildas under högt tryck och hög temperatur av ursprungligt kol från Jordens ungdom. Det råder ingen brist men är svårare och dyrare att utvinna.
Bolund påstår att klimatet hotas på fler sätt. Jag kommenterar:
Extremväder. Expertrapporter till FN:s klimatpanel IPCC betonar att extremväder inte blir vanligare men får värre följder för att för många bor för nära vatten.
Smältande havsisar i Arktis. Det växlar med havsis runt Antarktis i en cirka 60-årig cykel men det finns sedan miljontals år fasta landisar på både Grönland och Antarktis.
Utdöda korallrev. Koraller finns sedan 500 miljoner år och har klarat både istider och mycket varmare eror än nu. Koraller söker ljuset och växer till havsytan. Deras färg kommer från alger. Med ändrade förhållanden byts algerna ut. Under mellantiden är korallerna bleka.
Får inte Bolund höra detta av sina experter?
Tege Tornvall, nätverket Klimatsans
+ – + – + – +
by