Civ.ing Søren Kjærsgårds sammanställning av vindkraftsel i Sverige och Danmark
2018-10-19
Reaktion -“Vindkraft kan ge varmare klimat”, HD 8/10-18.
(En TT-notis om amerikanska datorsimuleringar, som kommit fram till att storskalig vindkraft skulle påverka luftens turbulens och fukt, så att klimatet kunde bli varmare.)
Det finns en annan och obekväm sanning om vindkraftverkens elproduktionsförmåga. Den danske civilingenjören Søren Kjærsgård har gjort en sammanställning om produktionen av vindkraftsel i Sverige och Danmark och konstaterat att blåser det i Danmark så blåser det i Sverige vid ungefär samma tidpunkt – se diagram som är baserat på data från Mimer Svenska Kraftnät och Energinet Danmark.
Diagrammet visar januari 2018, men andra månader ger ungefär samma följsamhet.
Diagrammet ger också vid handen att det är nollproduktion eller nära det vid samma tidpunkt i såväl Danmark som Sverige. Samma är det med andra närliggande länder som Sverige skulle kunna ha energiutbyte med. Slutsatsen är att vindkraften behöver lika mycket backupkraft för att kunna säkerställa obruten elenergiförsörjning.
Detta säkerställande anser jag borde åvila de som bygger och driver vindkraftverk, lämpligen genom att de åläggs att själv säkerställa behovet eller teckna och bekosta nödvändiga avtal med lämpliga elproducenter.
Om inte säkerställande sker kommer Sverige att sakna elström den dag då den nuvarande kärnkraften upphör. Samtidigt skall vi öka elenergianvändningen då övergång till elbilar planeras. Dagens bensin och dieselförbrukning motsvarar hela den nuvarande kärnkraftsproduktionen, ca 50 TWh, när hänsyn tagits till verkningsgrader etcetera.
Ingvar Åkesson
+ – + – + – +
Ett tredubbelt GRATTIS till Ingvar !
- För att han lyckats förmå den annars motsträviga tidningen HD att ta in ett ifrågasättande av dagen klimatpolitik.
- För att han lyckats få med ett synnerligen talande diagram.
- För att han så tydligt för fram det logiska och anständiga kravet på vindkraften att den skall stå för kostnaderna att garantera pålitlig leverans av ström. Det viktigaste i all storskalig elproduktion.
+ – + – + – +
by
Elförsörjningen i Sverige är redan så pass liten att nya stora datahallar inte kan anläggas i Sverige. Det finns inte tillräckligt med energi till dem.
Under valrörelsen frågade jag miljöpartister vad som ska ersätta kärnkraften: kol eller gas? De trodde inte det skulle behövas kol eller gas utan det skulle nog komma något annat. Vad annat kunde de dock inte precisera utan mer att det löser sig. Vad är det för fantastiska nya energiformer som lurar bakom hörnet?
Att stora vindkraftverksanläggningar skulle kunna ändra klimatet låter lite fantasifullt. Möjligen där de står men inte globalt. Men då handlar det nog mer om en miljöförändring. Nu ska vi inte hoppa på någon tvärtommyt.
Håller debattklimatet beträffande klimatet på att svänga till vett o sans? Ett hoppfullt tecken är att New York Times (NYT) nyligen gjorde en intervju med en astronaut/geolog som helt avfärdade att mänsklig påverkan skulle ha någon avgörande inverkan på klimatet. Han påpekade också att Jorden historiskt visat hög “Resilience”, dvs förmåga att klara av stora förändringar.
NYT tillsammans med bl.a. CNN och Washington Post har tillhört de mest högljudda megafonerna för CO2-hysterin i USA. Kanske svenska media tar intryck?