“Vindbåtar” i Piteå hamn

Figur 1.  Ökad trafik med delar till vindkraftverk välkomnas av de ansvariga enligt Piteå-Tidningen.

De som välkomnar utvecklingen är hamnens VD Ulrika Nilsson och Anders Eriksson, logistikchef på företaget Shorelink, som ansvarar för godshanteringen i hamnen. Här står de framför BBC BELEM den 2/5, som just anlänt med tornsektioner från Turkiet.

Hamnen har byggts ut för att kunna hantera denna trafik. En ny kaj har byggts för SEK 130 miljoner, varav hälften erhållits som EU-bidrag. Nu planeras ytterligare utbyggnad för att kunna  ta hand om skogsprodukter bättre för 200 mio.

Det som sker i skogarna väster om Piteå har en väldighet, som vi i södra Sverige knappt kan föreställa oss. Moderna vindkraftverk ha kolossala dimensioner.

Figur 2. Tornen är 130 – 160 meter höga, vilket kan kräva diametrar över fem meter

Figur 3. BIGROLL BERING kommer från Polen med 72 vingar till 24 möllor. De utgör däckslast, vilket detta fartyg är specialbyggt för.

Eftersom vingarna är 80 meter långa och vanliga fartygs lastrum inte är så stora, har man tydligen utvecklat särskilda fartyg för transport av vingar. Om jag förstått fartygets specifikation rätt, tar det endast däckslast. Jag känner inte till något annat slag av gods som håller liknande dimensioner.

Fartyget är 173 meter långt, 42 meter brett och drar 23.134 bruttoregisterton.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on ““Vindbåtar” i Piteå hamn

  1. Piteå-Berlin är ungefär 185 mil. Det är inte ekonomiskt lönsamt att överföra el över större avstånd. Mottagaren ska betala för den effekt som förs över vid starten men får vid slutet mindre energi än vad som betalas för – överföringsförluster så att säga. Å anda sidan är elen så pass dyr i Tyskland att de kan stå ut med att betala för förlusterna.

  2. “Hamnen har byggts ut för att kunna hantera denna trafik. En ny kaj har byggts för SEK 130 miljoner, varav hälften erhållits som EU-bidrag. ”

    Gissa varför EU bidrar med hälften?

    Frömodligen gillar man nätförluster för ärligt till Tyskland et. al. är det väl 300 mil att transportera elen… plus att näten måste utökas för att ta hand om all effekt då det blåser +10m/s

Comments are closed.