Figur 1. Piteå-Tidningen 2020-06-18, hela uppslaget på sidorna 6 och 7
Ett föredömligt reportage visar hur skogsbygden väster om Piteå industrialiseras med Europas största vindkraftpark, Markbygden. Något som jag inte märkt så stort intresse av i rikspressen. Det innebär ju stora omvälvningar för ortsborna. Dessa hop-pusslade skanningar ger ett intryck av det som sker i de “djupa skogarna”.
Man bygger många mil vägar och röjer stora öppna platser för arbetsområden plus uppställningsplatser för själva tornen. Vart och ett av dessa kräver också en anslutningsväg som tillåter transport av 100 meter långa vingar.
Reportagets nyhet är att den tekniska utvecklingen sprungit ifrån den administrativa och juridiska tillståndsgivningen. Nu finns tillstånd för torn med navhöjden 120 meter och en total höjd på 200 meter. Men man har mätt 23 % högre vindhastighet för navhöjden 192 meter och 300 meter total höjd. Vingarna blir alltså drygt 100 meter långa. Istället för 2 MW per torn kan man få ut 8 à 12 MW.
Därför söker man nu ändrade tillstånd, så att den nya generationen vindkraftverk kan byg-gas. Men avstånden till bebyggelse och mellan tornen måste också ökas. Där man idag har tillstånd för 105 torn, ansöker man för 93 med den större höjden och högre märkeffekten.
+ – + – + – +
Inget nytt under Solen
Figur 2. Ett av nazismens många “miljöprojekt”
Illustration på sid 118 i Tege Tornvalls mycket informativa bok:
Tänk om det blir kallare
“En uppslagsbok om klimatet för vetgiriga” enligt Åke Ortmark.
Vindkraftverket är bara ett exempel på nazismens många tankar på vård och kontroll av miljön. Tankar som nu återfinns i flera miljöpartiers program.
+ – + – + – +
by
Vindkraft är förnybar påstås det. Energimyndighetens bedömning är att nedmonteringar av vindkraftverk i större skala påbörjas om tio till tjugo år i Sverige, utgående från att livslängden är 20 år. Det motsvarar fem vindkraftverk på 100 år, vad har det med hållbarhet att göra?
https://www.energimyndigheten.se/globalassets/fornybart/framjande-av-vindkraft/aterbruk-och-atervinning-av-vindkraftverk_webb-final.pdf
Insåg efter lite eftertanke att det skulle kunna vara till Hybrit projektet. Man ska tillverka vätgas via elektrolys för att sen använda det för reduktion av kol i järn (SSAB). Då behöver man massor av (dyr) el. Det stålet kommer vara osäljbart utan stora subventioner från staten.
Nuförtiden måste man alltid gissa när det gäller vårt energisystem. Förr i tiden berättade politikerna vad de vill göra. Jag antar att MP tycker att vi vanliga är för obegåvade för att få vara med i processen. Lövin är ju så kunnig sägs det (vilket jag har fruktansvärt svårt att tro).
Det är precis så det fungerar.
Vindkraften driver “illojal konkurrens” med de pålitliga kraftslagen. De får sälja mindre el och måste då ta mera betalt, när de är oumbärliga. Till slut kan de tvingas lägga ner.
Vilket vore en nationell katastrof.
Är det elbrist i Piteå ?
Vem ska köpa elen ? Vi har väl redan idag problem med att överföra el från norra Sverige till södra Sverige.
Har en stark misstanke om att statens subventioner innebär att andra energiproducenter (vattenkraft) måste minska sin produktion så att väderkvarnarna får avsättning för sin “miljöel”.
Naziplanerna på höga vindtorn skrinlades. Tornen och särskilt deras horisontella snurror skulle ha blivit för instabila. Men naziregimen insåg att energibrist kunde bli dess fall.
Fenomenet med vindkraftverk och dess allt högre torn blir vår tids Babels torn. Lätr från Biblens berättelse om budskapet i berättelsen om dessa torn. De är ett utslag av mänsklig hybris! Ät det någon som gillar den egenskapen?