Vi har ingalunda en stabil energiöverenskommelse

Vårt stamnät är inte tillräckligt för energipolitiken

2020-07-06 Nerikes Allehanda

En stabil energiöverenskommelse?

Kan det bli tokigare och mer instabilt måste man fråga sig. Om man inte såg detta komma måste man varit både blind och naiv. Eller sakna förmåga att se de tekniska förutsättningarna.

Mitt i sommarens värmebölja måste det fossileldade kraftverket i Karlshamn köras igång. Ringhals 1 som ställts av för normalt sommarunderhåll måste köras igång igen för att sedan enligt gällande beslut tas ur drift för gott vid årsskiftet. Prislapp 300 miljoner kronor. Efterfrågeflexibilitet hoppas man ska minska effekttopparna. I klartext måste många momentant kopplas bort från el man egentligen behöver. Allt för att undvika en systemkollaps som kan ta lång tid att återstarta.

Den som inte likt Energikommissionen ägnat sig åt gröna drömmar vet ju att vinden varierar och känner till att såväl sommar som vinter breder stora stiltjeområden ut sig över hela det område, som det nordiska elnätet täcker. På rak fråga till medlemmar i kommis-sionen om de inte förstår vad konsekvenserna skulle bli av energiöverenskommelsen fick vi svaret att det här var det politiskt möjliga!

Det hade varit bra om Energikommissionen och klimatpolitikerna kommit ihåg att vi är ett avlångt land när de planerar vår elförsörjning i den fossilfria världen. Elbehovet skiljer väldigt mycket mellan norra och södra Sverige. Vi är ju till och med uppdelade i olika prisområden av det skälet. I slutet av juni med högsommarvärme och coronadämpad industri blir det kris vid vindstilla. Vågar någon ta ansvar för att samma sak mycket väl kan hända en februaridag med ett smällkallt högtryck och vindstilla parkerat över landet och Ringhals 1 borta.

Men när ideologi fått gå före tekniska fakta i energipolitiken stänger vi  baskraft i södra delen av landet och koncentrerar vindkraft i  stora vindindustriområden i norra delen. För det första behövs ju ett stamnät för att flytta elen dit den ska användas och för det andra snurrar var åttonde turbin i Norrland för de överföringsförluster som avståndet ger. För det tredje måste det finnas viss produktion i söder som motkraft. Annars kan inte stabiliteten upprätthållas.

Sant är att vi totalt sett än så länge producerar den energimängd vi behöver. Vi till och med har så  att vi exporterar ett subventionerat överskott. Men vi har den inte där eller när den behövs. Läget är nu sådant att instabiliteten i systemet ibland är så farligt nära kollaps att Skåne kan släckas ner med återstarttid på dagar eller till och med veckor.

Uppsalas brist på effekt stoppar industrietablering och bostadsbyggande. Vattenfall bygger en batterianläggning för att jämna ut effekttoppar. En dyr lösning som klarar någon timme och löser inte grundproblemet. Stockholmsområdet har samma problem.

Att bygga vindkraft tar några år med tillstånd och att kämpa ner folkligt motstånd och kommunala veton. Att anpassa stamnätet till den gröna energidrömmen tar tolv, femton år. Tänkte inte på det, som knorren var i en komediserie. För ett par år sedan drogs en utredning igång för att se hur vi kan bygga 100 TWh vindkraft. När Svenska Kraftnät sent omsider fick frågan var de ansåg lämpligaste platserna var för detta, var deras svar att kunde ni inte börjat med att fråga om det ens är tekniskt möjligt att integrera i nätet. En kraftfull sågning för att vara från en myndighet till politiken.

Nu är det nya tider ny GD. Generaldirektören förbjuder personal att lämna ut uppgifter om de synnerligen obehagliga scenarion utredningar pekar på. Det är inte bara olagligt att göra så. Det fördröjer också en tillnyktring av energipolitiken.

Nu drabbar verkligheten så kraftfullt att till och med de med kärnkraftmotståndet i sitt DNA borde inse de tekniska realiteterna. Vindkraft må kännas bra ideologiskt, men kan aldrig utgöra basen i energiförsörjningen varken i vårt land eller globalt.

Behöver vi verkligen tydligare larmklockor? Studera Tysklands Energiewende en gång till. Det som Baylan och Energikommissionen  besökte och beundrade har kollapsat. Tror vi oss om att bemästra problemen med väderberoende elproduktion bättre än dem?

Notera också att vårt grannland Danmark, som är vindkraftförespråkarnas förebild,  kl. 08.00 den 25 juni måste importera el trots att deras värmekraft just då stod för 80 % av deras elproduktion. Mitt i sommaren! Deras kolkraft räckte inte som reglerkraft. Precis som vår vattenkraft inte kommer räcka när kärnkraften är borta.

Energiöverenskommelsen var stabil och långsiktig ända tills verkligheten drabbade med full kraft.

Evert Andersson

Mats Kälvemark

Fria debattörer

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather