Figur 1. Totalt levererad energi till och med oktober: 125,8 TWh
Under månaden producerades totalt 12,6 TWh, varav vindkraften 2,2 TWh, vilket blir 17 %. Kärnkraftens produktion blev 4,0 TWh = 32 %. Vattenkraften svarade för 46,8 % under månaden.
Figur 2. Totalt levererad effekt med import och export
Figur 3. Vindkraftens effekt med installerad märkeffekt
Figur 4. Vindkraftens effekt hittills i år
Här framträder tydligt det vackra vädret under sommaren.
+ – + – + – +
by
Solcellsanläggningar i Sverige kan max komma upp i 20% av installationseffekten. Detta har jag empiriskt kunnat konstatera på de anläggningar som jag undersökt. Däribland egna testanläggningar samt t.ex.. Eons anläggning i Simrishamn.
Det är också lätt att förstå om man går in på SMHI:s statistik på solinstrålningen över Sverige. Av årets 8760 timmar så är solskenstiden i genomsnitt för landet 1800 timmar/år. Solskenstiden är den tid den direkta solstrålningen överstiger 120 Wm-2. Eftersom solskenstidenenbart är 20% av årets timmar kan solcellsanläggningar enbart producera energi endast 20 % av årets timmar.
Under dessa 20% av årets solskenstid är det enbart när solen står vinkelrätt mot solcellspanelerna som max uteffekt uppnås. Detta gör att max uteffekt från solcellspanelerna uppnås endast några få timmar varje dag som solen lyser på dom.
Att sätta upp solceller för generering ongrid är som att montera in en V8 motor i en Volksvagen bubla, det är häftigt att se på men omöjligt att använda fullt ut i praktiken. Se länk https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F-vGCTJAFGGFM%2FTr8XY1HQJLI%2FAAAAAAAAC8s%2FRGTv08oPawI%2Fs1600%2FH88-VW-Beetle-V8.jpg&f=1&nofb=1
Lika bra att förbereda sig inför vintern, Energimyndigheten ger råd:
http://www.energimyndigheten.se/elavbrott