BMW och Mercedes satsar på elbilsteknik
Jag hittade en artikel om den verkan EU:s klimatpolitik kan få i Tyskland. Här några utdrag ur artikeln som har följande rubrik:
När el blir en lyxvara är det mycket som går galet
”Sedan vi slutgiltigt förlorat målet ur sikte, fördubblade vi våra ansträngningar.” Uttrycket tillskrivs Samuel Langhorne Clemens, bättre känd som Mark Twain. Han skulle ha glatt sig mycket åt EU: s klimatresolutioner i Bryssel nyligen.
Ty EU har än en gång beslutat att strama åt sina “klimatmål”. Hittills gällde att utsläppen av koldioxid, CO₂ år 2030 ska ha minskats med 40 % jämfört med nivåerna 1990. Det nya målet är 55 %.
I varje fall – om man dröjer sig kvar i världen för räkneövningar på klimatet – missar Tyskland redan tydligt sina gamla självpåtagna ”klimatskyddsmål”. Så skulle utsläppen minskas med 40 % till 2020 jämfört med 1990, men enligt Federala Miljöministeriet kommer det bara att vara 35 % i år. Konstigt med tanke på det faktum att Tyskland genomför det ruinerande Energiewende för många miljarder, som ödelägger bilindustrin och jordbruket.
Bryssels teknikaliteter
En anledning: Tyskland förlitar sig inte längre på kärnkraft. Den anses vara fossilfri, vilket är anledningen till att grannlandet Frankrike, med sina många kärnkraftverk, ligger så mycket bättre till beträffande utsläppen än Tyskland, vars Gröna och CDU vill vara föregångare. Nu vill också Bulgarien, Tjeckien och Rumänien ha mer kärnkraft och en dag kan de hävda att de är mer klimatvänliga än Tyskland, som vill vara föregångsland.
Man får ta med i beräkningen att Tyskland skall betala böter på 300 miljoner euro till Bryssel, för att ha överskridit gränsen för utsläppen. Men Coronas “nedstängning” gör att ekonomin krymper så mycket att utsläppen också sjunker i dessa aritmetiska övningar. Förra gången Tyskland gjorde ett stort steg framåt i dessa räknestycken var efter murens fall, då den helt föråldrade DDR-industrin stängdes av.
Så nu tillbaka till Bryssels trivialiteter om klimatet – nej, inte 40, men 55 %. Miljögrupper krävde till och med en minskning med 60 % – och i hemlighet ännu mer.
Det så kallade “klimatskyddet” blir ännu dyrare
I EU-parlamentet var alla glatt begeistrade, när kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (CDU) nyligen officiellt tillkännagav det nya målet i sitt tal om “Unionens tillstånd” inför ett ganska tomt parlament. EU:s Klimat-toppmöte innebar i slutändan att man klubbade igenom vad som redan hade beslutats.
För Tyskland betyder beslutet: Det så kallade “klimatskyddet” blir ännu dyrare. Utsläppen av koldioxid beror direkt på energiförbrukningen, vilket innebär att eldningsolja, diesel, bensin och gas blir dyrare och därigenom ransoneras med priset. I Tyskland betalar man redan de högsta elpriserna, de högsta skatterna och under det kommande året avgifter för luftgasen CO₂ – vilka nu ska läggas ovanpå.
Ingen talar om det faktum att CO₂ är en välsignelse för mänskligheten, eftersom de gröna växterna använder gasen för att erhålla kol som byggmaterial för löv, grenar och stammar. För de flesta grödor betyder de nuvarande 400 ppm en otillräcklig tillgång. Varje trädgårdsmästare vet: Med mera koldioxid ökar tillväxten.
Industrin flyttar produktionen
EU:s klimatmål innebär att industrin i Tyskland kommer att flytta sin produktion snabbare, precis som energiintensiv industri redan gör. De norska ägarna till det sista tyska smält-verket för aluminium har redan meddelat att de inte längre kommer att investera i sina tyska fabriker. Den mycket energiintensiva produktionen är inte förenlig med de höga elpriserna.
BMW har meddelat att de inte längre kommer att producera förbränningsmotorer i Tyskland: diesel- och bensinmotorer kommer endast att tillverkas i fabrikerna i Storbritan-nien och Österrike. Daimler vill samarbeta med den kinesiska biltillverkaren Geely, som redan äger Volvo, för att producera motorer i Europa och Kina. När allt kommer omkring handlar det om mycket krävande utvecklingsarbete för vilket kinesiska biltillverkare hittills har haft mycket att komma ikapp. Det know-how som krävs för att bygga en modern dieselmotor migrerar nu så att säga gratis till Kina.
När el blir en lyxvara är det mycket som går galet. Eftersom billig energi som alltid finns tillgänglig är en förutsättning för välstånd. Det är inte för ingenting som Kina, Indien och andra tillväxtländer bygger ett stort antal kraftverk. De vet att de inte har råd med hungersnöd på grund av brist på energi.
I slutändan är detta vad som ligger bakom Brysselbesluten: Ransonering av energi – det är precis motsatsen till vad som krävs för moderna industriella samhällen. Det betyder inte att slösa energi. Att använda energi effektivt är ingenjörernas dagliga bröd. Mänskligheten hungrar efter energi. Men att “stänga av saften” är detsamma som att strypa livskraften.
Helt öppet diskuteras nu elransonering
Här i landet (alltså i Tyskland) talas redan öppet om elransonering. Men inte under det namnet utan under den trevligare termen ”smarta nät”. Det betyder inget annat än att stänga av elen, när vindkraftverk och solcellssystem ger för lite el vid toppbelastning.
Gröna politiker drömmer om “smarta mätare” med vilka elen till kunderna kan slås på och av. Du kan inte längre bada när du känner för det eller när det är nödvändigt, men när det blåser. Vid tvivel får den politiskt pålitlige elen, medan vi andra får titta i månen. Det är inget nytt.
Akta dig för slagord som ”nationella mål” och ”skyldigheter”, vilka kom upp igen vid EU-toppmötet. De slutar ofta hemskt. Den största misstro är också lämplig, när det gäller formuleringar som ”tillsammans”. Det finns alltid olika intressen, lite gemensamt. Sådana formuleringar anförs alltid i socialistiska system.
+ – + – + – +
by
Lars
Det räcker att reglerkraften klarar den maximala efterfrågan. Tyskland har installerat över 100000 MW i sol och vind men efterfrågan är inte större än 75000 MW.
Tyskland har länge kunnat tillfredsställa koldioxidfobin genom enandet av landet. Ineffektiva industrier och kraftverk i tidigare Östtyskland slogs ut och lades ned. Ersattes de alls, var det av effektivare anläggningar, med lägre koldioxidutsläpp per producerad enhet. De minskningarna räknades in i hela Tysklands koldioxidbudget.
Den tiden är förbi. Nu innebär satsningen på sol och vind att Tysklands koldioxidutsläpp kommer att öka igen. Sol och vind behöver ju reglerkraft för nästan 100 % av installerad effekt, och den reglerkraften kan realistiskt, för Tyskland, bara komma från kol- och gaskraftverk. I alla fall om de också ska avveckla kärnkraften. Visserligen kan tyskarna tillfälligt minska utsläppen genom att gå över från brun- och stenkol till naturgas, men med fortsatt avveckling av kärnkraften kommer utsläppen att öka igen.
Med vind- och solkraft så måste efterfrågan på el anpassas till produktionen. Med smarta elmätare så kan konsumenterna kopplas bort så att efterfrågan anpassas till elproduktionen.