BMW:s SMART-for-TWO kan balansera EU:s krav på utsläpp
Europeiska biltillverkare får betala höga EU-böter om deras bilar släpper ut koldioxid över vissa gränser. Dessa räknas i gram koldioxid per bil och körd kilometer.
För 2020 gäller basgränsen 95 gram per kilometer som genomsnitt för 95 procent av tillverkarens hela modellutbud. Men gränsen varierar beroende på hur mycket bilarna i genomsnitt väger.
För franska Peugeot och Renault med många småbilar är gränsen 93 gram. För engelska Jaguar Land Rover med många tunga SUV-modeller är gränsen 132 gram. Volvo med en fjärdedel laddhybrider ligger mitt emellan med 111 gram.
Tillverkare som överskrider sin gräns får böta 95 Euro (ca 1.000 kr) per extra gram och bil, multiplicerat med totala antalet sålda bilar.
Hur detta slår för enskilda tillverkare redovisas inte öppet. Men för en tänkt tillverkare kan vi räkna med följande värden:
Att tvingas böta 20 miljarder kronor är förstås rena katastrofen för detta företag. Det kanske gör runt 10 miljarder i vinst och måste alltså böta dubbla sin vinst.
Risken för bötesstraff tvingar nu europeiska biltillverkare att tillverka och helst också sälja fler laddhybrider och framför allt rena elbilar. Eftersom dessa är dels dyrare och dels mindre praktiska för sina ägare, minskar företagens försäljning.
Det försöker de frenetiskt kompensera med stora reklamkampanjen för att pracka på sina kunder bilar som ger dem mindre brukarnytta för mer pengar – trots saftiga subventioner.
Ändå förlorar tillverkarna på sina elbilar, som är dyra att utveckla och tillverka. Förtjänst får de på vanliga bensin- och dieselbilar. Så länge den glädjen varar, för EU och EU-ländernas gröna partier vill ytterligare höja skatter och böter.
Sådan utpressning hotar på sikt Europas hela fordonsindustri. Frågan är om dessa böter är lagliga. Enligt EU skulle mer koldioxid farligt värma Jordens atmosfär. Men koldioxid är i stället växternas näring och gynnar grödor och skördar.
Tege Tornvall
Källor: Dagens Industri, Google, biltillverkares information.
+ – + – + – +
by
Tege Tornvall, nätverket Klimatsans 2020/12/22 at 16:15
Jag kommenterade bara EUs krav på koldioxid från bilar som bara tar hänsyn till koldioxidutsläppen under drift men inte vid tillverkning.
Med ökade koldioxidnivåer och högre temperatur och växtförädling har andel svältande i världen minskat.
Lasse: Bilföretagen fuskade inte. När de 2004 fick reda på kommande Euro 5 och särskilt Euro 6, insåg de att de inte skulle klara dessa krav. Man kan inte samtidigt kräva extremt låg förbrukning och extremt låga NOx- och partikelutsläpp.
För noll NOx-utsläpp krävs fullständig förbränning. Då går litet mer bränsle åt. Men om man – som EU – sätter förbrukningen (CO2-utsläppen) främst, kommer man inte ifrån NOx- och partikelutsläpp.
Biltillverkarna vände sig till teknikjätten Bosch. En lösning som Bosch föreslog var att styra själva mätprocessen. Just när NOx mäts, tillför man litet mer bränsle för att få fullständig förbränning. Den lösningen valde VW-gruppen och flera andra.
Det lider ingen av, men det gav eko bland media och politiker. Skandalen var att ansvariga myndigheter ställde orealistiska krav fast de rimligen borde ha känt till fakta. Man kan misstänka att de under påverkan av miljörörelser och gröna partier visste precis vad de gjorde.
Bilindustrin har tvingats in i denna cirkus av EU.
Till en del är det bra men till den delen som straffar tillverkare som inte klarar kraven är orimlig.
Dieselgate , där biltillverkare fuskade för att klara gränserna straffade dem hårt.Vi betalar i slutändan.
Jag tror att det är en strategi för att få bort bilindustrin.
Toyotas ordförande satte ner foten vad gäller elbilars miljöpåverkan när elmixen innehåller kolkraft.
Ivar: Vi skall över huvud taget inte räkna eller bedöma koldioxid annat än som växternas livsnödvändiga näring. Att fortsätta rådande CO2-debatt är försvarsspel på egen planhalva efter motståndarens spelregler.
Vi skall i stället anfalla på motståndarens planhalva med argument om koldioxidens oundgängliga nytta och om de naturliga faktorer som faktiskt bestämmer atmosfärens marknära temperatur:
A. Hur mycket solvärme som når land- och vattenytor trots följande hinder: skymmande moln och sot, nätter och mörka årstider, låg solvinkel närmare polerna,
B. Kompresssion av atmosfären från Jordens gravitation.
Allt annat är som att kuta runt i en svängdörr!
Varför är det bara koldioxid vid drift som sätter gränser? Varför inte straffa bilar som bidrar till stora koldioxidutsläpp under tillverkningen? Men då blir det kanske inga elbilar. En kompromiss är att beräkna koldioxidutsläppen efter 150000 km (cirka 10 år) eller någon annan körsträcka/tidpunkt.