Inom EU skall det nu vara elbilar vare sig vi vill det eller inte
Kampen om vem som är världens största biltillverkare står nu mellan japanska Toyota och den tyska VW-gruppen. I hälarna ligger gruppen Nissan-Renault-Mitsubishi. Amerikanska General Motors ligger fyra före Hyundai-Kia.
Medan Toyota numera främst tillverkar hybridbilar, satsar VW-gruppen allt mer på helt eldrivna bilar. Till detta tvingas VW-gruppen av både EU och tyska staten, som hotar med enorma bötesstraff om inte allt mer av tillverkarnas hela sortiment är laddhybrider eller rena elbilar.
Toyota anpassar sig efter EU-lagar i Europa men är annars fria att välja bränslen och teknik efter egna bedömningar. Det leder till delvis andra satsningar.
”Bilindustrins nuvarande affärsmodell kommer att kollapsa”, säger Toyotas styrelseord-förande Akio Toyoda, sonson till grundaren Kiichiro Toyoda.
För sin japanska hemmamarknad menar Akio Toyoda att Japans hela elbehov skulle överträffas om alla japanska bilar skulle drivas elektriskt. Han menar att den infrastruktur (elförsörjning) som skulle krävas för eldrift av Japans hela fordonspark skulle kosta 135-358 miljarder kronor per år.
Hybrider som medelväg
Toyoda påpekar att utveckling och tillverkning av elfordon kräver mer resurser och mer av sällsynta och dyra metaller än bensin- och dieseldrivna bilar. Som medelväg i detta satsar Toyota främst på enkla hybrider med batterier som laddas med återvunnen energi från vanliga bensinmotorer.
De går på ren eldrift någon mil eller två i närtrafik men därefter på bensin. De blir tystare och renare på korta turer i tätorter, som svarar för de flesta bilturerna.
Japan får sin mesta elektricitet från kol och naturgas – som måste importeras. Enligt Toyoda krävs mer energi och resurser för att utveckla och tillverka elbilar än vad som krävs för bensin- och dieselbilar.
Nya bränslen ur Jordens inre
Det mesta av Jordens ursprungliga kol finns kvar i Jordens skorpa och yttre mantel. Under hög värme och högt tryck omvandlas fortlöpande en del av detta kol till olja och gas och pressas uppåt till nivåer där de kan utvinnas.
Därför råder ingen kortfristig brist på olja och gas. Däremot på nutida biomassa som råvara för bränslen och gas.
Den räcker inte till för alla behov den är avsedd att täcka som ersättning för kol, olja och gas . Riklig förekomst av ursprungligt kol i Jordens inre gör det därför klokare att under överskådlig tid utnyttja dessa resurser.
Det har också Toyota insett och utvecklar och tillverkar fordon utifrån detta.
Tege Tornvall
Under coronakrisen har alla tappat mark, särskilt VW-gruppen under EU-press.
EU har just sagt OK till ett samgående mellan Fiat-Chrysler och Peugeot-Citroën-Opel.
+ – + – + – +
by