Vattenfall: Vind o Sol med Batterier i Nederländerna

Vattenfall

Vattenfalls första “hybridkraftpark”: 6 möllor, 115.000 solpaneler och 12 containrar med batterier

Satsningen följer naturligtvis på regeringens instruktioner till den nya ledningen att möjliggöra “ett fossilfritt liv inom en generation”. Samt att Sverige skall “gå före” och visa vägen för andra länder. Då kommer lönsamhet i andra eller tredje hand.

Projektet presenteras i skriften “Framtidens Solenergi”, en bilaga från tidskriften “Nordisk Energi”. Där kan man läsa:

Batterianläggningen hjälper till att bevara balansen i systemet genom att reglera frekvensen och lagra överskottsel.

Det är endera en nyhet i jätteformat eller önsketänkande. Batterier arbetar med likström, som inte har någon frekvens alls. Det behövs alltså elektronik för att omvandla likström till nätets växelström. Vad jag sett hittills kan elektroniken inte tävla med tunga roterande massor i konventionella kraftverks turbiner och generatorer, för att ta upp snabba störningar i belastning eller produktion av el.

Jag antar att det beror på att störningarna kan bestå av mycket kortvariga transienter med hög effekt, vilket en tung rotor tar upp även vid full last utan att “tappa taget”. Ett batteri som belastats nära sin maxgräns kan inte absorbera transientens topp och tappar då taget. Nätets frekvens kan inte upprätthållas och säkerhetsutrustningen löser ut.

Specifikationer:

Vindkraftverken:

  • Total märkeffekt: 22 MW.
  • Vingarnas längd: 60 meter.
  • Vingarnas vikt: 12 ton per styck.
  • Höjd till vingspets: 150 meter.

Solpanelerna:

  • Antal paneler: 115.000.
  • Total märkeffekt: 38 MW.
  • Parkens area: 40 hektar.

Batterierna:

  • Antal containrar: 12 st.
  • Batterityp: Samma som i BMW i3.
  • Totalt antal: 288 st.
  • Uppgiven kapacitet för lagring: 12 MW.

Den sista uppgiften är uppenbart fel. Kapaciteten skall mätas i MWh eller Ah, ampère-timmar. Men jag vågar inte utgå från att siffran är rätt och att det bara är ett “h” som fallit bort. I specifikationerna på BMW:s svenska hemsida finner jag inte sammanhängande uppgifter om biltypens batterier.

Någon läsare kan kanske komplettera i en kommentar.

Det vore ju intressant att se hur många timmars vindstilla de beräknat batterierna för.

Sedan kan vi undra hur mycket vi skattebetalare skall förlora i projektet.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Vattenfall: Vind o Sol med Batterier i Nederländerna

  1. Jämför det Tesla levererade till Australien. Håller uppe nätet i 20 minuter. Vattenfall laddar för fram meddelar deras hemsida och pekar på projektet fossilfritt Gotland. Efter mycket om och men kom jag åt grunddata. Då frågade deras projektkille om de verkligen skulle satsa storleksordningen 7 miljarder på batterier bara på Gotland? Nej, nej. VF-s insats var en pålitlig kabel till fastlandet. Batteriet är för att kapa korta effekterna. Deras kommunikatörer är alltså antingen okunniga eller blåljuger.

  2. Och batterierna som kopplas samman med solceller och vindkraft lever i evigheter och är neutrala vad gäller koldioxidutsläpp ! Eller ?

  3. Du har rätt om batteriernas energi, det är 12 MWh.
    BMW i3 har en kapacitet på 42,5 kWh * 288 = 12 MWh
    Det sorgliga är att om belastningen dimensioneras till säg 20 MW effekt, 1/3 av dess märkeffekt, 22 MW vind + 38 MW solpaneler, så kommer batteriet att hålla i 12/20 timmar eller 36 minuter, en kväll när det inte blåser…
    Fantastiskt, eller hur…

  4. Möllorna behöver också jättestora permanentmagneter.

  5. Satsar man på väderberoende elproduktion, som i EONs projekt Simris, behövs ett elnät som räddningsplanka. I Nederländerna får man lita på tysk kolkraft och fransk kärnkraft.

  6. Solenergi är en fungerande teknik för den som kan avvara elenergi 80% av årets timmar. Och dessutom bara vill ha produktion av elenergi under vår, sommar och höst.
    Eon har med sin anläggning i Simris visat att det inte fungerar att klara s.k. ödrift med solcellspaneler, vindkraft och batterilager.
    Ödrift innebär att man är helt självförsörjande på eget system.

    Eon startade i oktober 2016 en anläggning i den lilla byn Simris i Skåne som man lovade alla byinnevånare skulle bli helt självförsörjande på el med hjälp av Solceller, vindkraft och batterilager.
    Resultatet är en flopp av stort format för anläggningen som kostade 30 miljoner varav vi skattebetalare har stått för 15 miljoner i beviljat bidrag.

  7. Det jag uppskattar mest med P1 är att kanalen får mig att somna snabbt när det är läggdags. Igår höll jag mig vaken då någon helt oväntat talade klarspråk om batterier och de föroreningar utvinningen av jordartsmetaller förorsakar i bl.a. Kina.
    Elbilarna innehåller inte bara batterier utan också kraftiga permanentmagneter. Jag vet inte om vindturbinerna också innehåller sådana.

Comments are closed.