Figur 1. Utbredningen av Arktis havsis 2021-01-16
Jag fann en nätsida med data för polarisarna väl samlade, OSI SAF.
Det lilla röda strecket uppe till vänster visar hur stor utbredningen är nu jämfört med de senaste fyra åren och med medelvärdet 1981 – 2000, vilket skall representera “det normala”. Då skall vi minnas att maximum nåddes 1979, samt att utbredningen efter år 2000 har minskat. Det betyder att när vi snart övergår till att som “det normala” ta perioden 1991 – 2020, kommer dagens avvikelse att bli betydligt mindre.
Notera att 2020 var minimum i september minst av de fyra åren, men inte mindre än 2012. Det gav dock flera alarmister anledning att varna för den “stora katastrofen”. Polarisarna är ju en indikation på hela klotets klimat.
De visar ständigt sin okunnighet. Allting i naturen svänger, gungar och roterar. Det är naturligt att isen i Arktis minskar under en period för att växa under nästa.
Under hhösten närmade sig kurvan för 2020 till dem för de tidigare åren och idag kan vi se att årets utbredning ligger överst.
Det finns alltså inget skäl för oro, särskilt som de senaste prognoserna för vädret förvarnar om kyla fram till mars.
Figur 2. Utbredningens min- och max-värden 1980 – 2020
Javisst, här får alarmisterna vatten på sin kvarn. Båda värdena har åkt i utförsbacke. Men jag vet att svängningarna är cykliska, så att vi snart kan vänta en uppförsbacke samt att Solen nu aviserar kallare klimat.
Figur 2. Utbredningen av Antarktis havsis 2021-01-16
Här ligger årets kurva aningen högre än dem för de fyra tidigare åren.
Figur 4. Utbredningens min- och max-värden 1980 – 2020
En svagt stigande trend kan noteras.
Havsisen klarar sig bra både i norr och söder
+ – + – + – +
by
Lars Kamel
Vad jag blir glad att se en så självklar analys, kallas väl konfirmation bias 😉
Isläget varierar i Arktis, något gamla arkiv kan visa (Tony Heller).
Det finns gott om kyla runt nordpolen. Se följande meteorologiska förutsägelse http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?mode=9&ech=204&carte=1
Liknande har det varit under hela vintern. Södra Sverige tillhör det stora undantaget. Vem var det som sa att golfströmmen skulle mattas av. Det ser ut att vara tvärtom.
Varför oroa sig för mindre is? Vem älskar is? Vem får det bättre av is och kyla?
Det är värt att lägga märke till att år med ovanligt lite istäcke vid minimum, växer istäcket sedan till ovanligt snabbt när polarnatten börjar att breda ut sig i Arktis.
Ett av många falska påståenden från de klimathotstroende aktivisterna, är att när istäcket minskar, kommer öppet vatten att ta upp mer solljus, så att uppvärmningstakten ökar.
Det är inte bara falskt, utan ofysikaliskt. För det första finns knappt något solljus i Arktis när isen växer till och blir som störst. Förutom polarnatten, finns dis, dimma och moln som gör att knappt något solljus når havsytan. För det andra, så kyls öppet vatten av lättare än istäckt. Alla kylmekanismer, som avdunstning, konvektion och strålning, går lättare om vattnet är fritt ifrån is.
Det klimataktivisterna hävdar är alltså totalt och fullkomligt fel och har inget med ens grundläggande fysik att göra. Öppet vatten kyls lättare än istäckt, vilket bland annat märks genom att isläggningen går snabbare. Kanske märks det också genom att det blir mer snö. Det vatten som dunstar måste ju komma ner förr eller senare, som nederbörd. Kommer den ner när och där det är kallt, blir det som snö.
NASA anser ju att ökad solinstrålning (=minska molnighet) är orsaken till mindre sommar-is vid Arktis. I all fall fram till 2014.
https://earthobservatory.nasa.gov/images/84930/the-arctic-is-absorbing-more-sunlight
Det intressanta är att isläggningen tycks bli snabbare med mer öppet hav i september.
Vad säger detta om avkylningen vid öppet hav?
Talet om Tippingpoint vid isfrihet måste ifrågasättas!
Man kan ju gå loite längre tillbaka i tiden och se vad som skrevs om isen 100 år sedan. https://www.youtube.com/watch?v=3bogvh1bwqA&feature=emb_logo