Ett bra år för isbjörnarna !

GWPF

Dr. Susan Crockfords rapport för 2020 om isbjörnarna

Ett år i välmåga

Minskat istäcke har ökat solstrålningen i havet, vilket gynnat tillväxten av plankton, basen i näringspyramiden. Det har givit mera föda till alla nivåer, där isbjörnarna står överst. De har levt i välmåga under året i alla åtta granskade områden utom två.

Några utdrag från WUWT:

Dr Susan Crockford förklarar att medan alarmisterna insisterar på att klimatförändringarna leder till att stammen av isbjörnar minskar på grund av minskad area av havsis, visar den vetenskapliga litteraturen på motsatt slutsats.

Hon klargör att den bedömning som IUCN, the International Union for Conservation of Nature, gjort för isbjörnar i “Röda Listan ” stammar från 2015. Den använder Facebook fortfarande i en självpåtagen roll som myndighet för ”faktakontroll”. Den är allvarligt inaktuell. Nya och övertygande bevis visar att björnar i regioner med minskad sommaris mår bra.

Inkluderat i det beviset är resultaten för undersökningar i 8 av de 19 grupperna, varav endast två visade obetydliga nedgångar efter en mycket blygsam minskning av isen. De övriga var antingen stabila eller ökande, i vissa fall trots stora minskningar av havsisen. Den globala stammen är nu nästan 30 000 – en ökning från cirka 26 000 år 2015.

Dr. Crockford påpekar att det inte fanns några rapporter om utbredd svält av isbjörnar, kannibalism eller drunkningsdöd som skulle kunna antyda att isbjörnar hade svårt att överleva, trots att sommarisen minskade till de näst lägsta nivåerna sedan 1979.

Crockfords rapport avslöjar att tillväxten av plankten – det kritiska måttet på det marina livet i Arktis – nådde rekordhöjder i augusti 2020. Mer plankton (“primär produktivitet”) på grund av mindre sommaris betyder mer foder för hela livsmedelskedjan, inklusive isbjörnar. Detta förklarar varför isbjörnar trivs i områden som Barents Hav, som har sett minskade nivåer av havsis.

Hon konstaterar att, ironiskt nog, isbjörnarna i västra Hudson Bay upplevde utmärkta isförhållanden för fjärde året i rad 2020. De var feta och friska när de kom till stranden för sommaren. Vissa tillbringade så lite som tre månader på stranden – ungefär en månad mindre tid än de flesta isbjörnarna gjorde på 1980-talet och två månader mindre än de gjorde på 1990- och 2000-talet.

Dr. Crockford förklarar att isbjörnar är mer flexibla i sina krav på livsmiljö än de så kallade experterna antagit. Mindre sommaris har hittills varit fördelaktigt snarare än skadligt:

Isbjörnar fortsätter att beskrivas som ”kanariefåglar i kolgruvan” för att indikera skadliga effekter av klimatförändringar, som påstås vara orsakade av människor, men data visar att de långt ifrån är en mycket känslig indikatorart. Det är ingen myt: 2020 verkar ha varit ännu ett bra år för isbjörnarna.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Ett bra år för isbjörnarna !

  1. Lars K: Ser du det som ett argument mot växthusteorin? Svante Arrhenius använde den för att förklara den senaste istiden.

  2. Det är den som tror på växthusteorin som inte har någon trovärdighet. Den teorin går nämligen ut på att något grundläggande har ändrats i klimatsystemet, så att förändringar i halterna av växthusgaser för första gången i Jordens historia är den dominerande orsaken till klimatförändringar.

  3. Då och då dyker det upp filmer där isbjörnar letar föda i samhällen. Filmer som då mer eller mindre klart ska anses bevisa att isbjörnarna inte hittar föda i naturen, svälter och måste söka sig till mänskliga boningar för att få tag på någon mat.
    Det är bara det, att i varje sådan film som jag har sett, har isbjörnarna varit välnärda och inte alls sett utsvultna ut. Däremot är de väl listiga nog att ha upptäckt att människor lämnar mycket rester som det går att festa på. Kanske går det till och med att fånga och äta upp en människa? Fast den björn som gör det, lär väl snabbt bli skjuten.

  4. Björn,

    även om de inte bokför det som “isbjörnsstöd” så går det fortfarande att betala in och bli fadder. De kanske bokför det under någon mer allmän post.
    https://www.wwf.se/stod/bli-fadder/isbjornsfadder/

    Om man blir isbjörnsfadder så hjälper man också valrossarna enligt WWF.

    Man undrar på vilket sätt man hjälper valrossarna ?? Personligen tror jag att valrossarna skulle uppskatta om det var färre isbjörnar.

    Dessutom hjälper man andra utrotningshotade arter på arktis. Man undrar igen vilka arter de pratar om ?

  5. @Petter Wulff.
    Om någon skall tagas med en “nypa salt” så är det ni och dina gelikar som bör tagas med hela den samlade årsproduktionen utav salt.

  6. Det borde framgå att Dr Crockford sedan länge deklarerat sin misstro mot växthusteorin (wikipedia). Hennes slutsatser får därmed tas med en nypa salt. Men Polar Bears International och andra borde nog uppdatera och se över sin info.

  7. Titta man på WWF´s årsredovisning 2019, konstatera man att isbjörnen där är väck. Där finns bara en panda och en tiger. WWF hade goda intäkter år 2019, de uppgick till 512.068.000 SEK

  8. Man kan fortfarande bli “isbjörnsfadder” på WWF´s hemsida.

    Månadsbelopp 100, 200 eller 300 kronor.

    Undrar om begreppet “bedräglig välgörenhet” finns ? I så fall borde WWF åtalas.

  9. Jovisst, men sälungarna föds på våren. Då finns det alltid is.

  10. Om isen smälter så måste väl sälarna föda sina ungar på land i stället. Där är de väl ännu lättare för isbjörnarna att fånga?
    Majalisa

  11. Färre svälter med högre koldioxidnivå och varmare väder. Gäller både människor och djur.

Comments are closed.