Ren stenålders elektricitet

Steve Hunter

Ny teknik för lagring av väder-energi provas i Australien

Geologen Viv Forbes driver aktivt motstånd mot “klimatkrisen” i the Saltbush Club och är medlem i CLINTEL. Han rapporterar om ett projekt, där några gruvbolag, sådana finns det många av i Australien, vill bygga 100 meter höga torn för att hissa upp 35 ton skrot eller tegelsten, när möllorna producerar för mycket.

När de istället producerar för litet, släpps lasten ner och drar då en generator, som producerar el. Helt “ren” el förstås.

Viv Forbes, en kämpe för förnuft och frihet emot totalitära läror

Viv Forbes *1939, uppväxt på en bondgård, 40 år i gruvnäringen

Han har också varit politiskt aktiv för frihetliga värden och sunt förnuft, särskilt inom ekonomi. Han är ordförande i the Carbon Sense Coalition och verkställande ledamot i the Saltbush Club.

Han har verksamt bidragit till att bluffen med “klimatkrisen” numera kan diskuteras offentligt i Australien, även i det federala parlamentet.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Ren stenålders elektricitet

  1. Kollade lite på vattenkraft.

    Messaure:

    fallhöjd knappt 100 meter (87)
    vattenflöde 480 ton / sekund.

    det “ramlar” alltså en 480 tons klump i sekunden.

    12-13 gruvschakt skulle alltså kunna lagra energin som utvecklas från Messaure under en sekund….

  2. Det finns idéer att använda nedlagda gruvor för detta. Bl a en i Finland. En bassäng i botten av gruvan och en på marken. Det som kommer att bli problem är att det är dyrt att skapa en större volym under jord och att ledningarna måste dimensioneras för mycket höga tryck, upp emot 150 bar.

    Man skulle alltså pumpa upp vatten när strömmen är billig och släppa ner vatten när strömmen är dyr. Det blir normalt bara en cykel per dygn eftersom priset inte varierar kraftigt under dagtid mellan 7 och 19. Det skulle kräva väldigt stor och dyr bassäng under jord om det ska bli några intäkter att tala om.

  3. Det är väl som vanligt med klimatflummarnas idéer, dvs en total avsaknad av sinne för proportioner och därmed även för kostnader. Om man vill lagra energin i form av lägesenergi så bör det vara väsentligt billigare att pumpa upp vatten till en högt belägen damm. En fallhöjd på någon kilometer skulle kanske fungera ekonomiskt, men sådana fallhöjder kan vi inte räkna med i Sverige, möjligen kunde det fungera i Norge eller i något alpland.

  4. Det här är som vanligt en idiotisk idé.
    Lägesenergin är mgh eller i detta fallet 35k*10*100= 35MJoule.
    1 Joule = 1Ws
    1kwh= 3,6 MJoule
    Detta innebär att energin 10 kWh lagras i denna manick…
    Då har vi inte tagit hänsyn till verkningsgrader, service, underhåll, etc.
    Inte ens som ett skolprojekt i grundskolan har detta någon bäring.
    Endast idioter tror på detta.

  5. Inte för att jag har räknat på det, men jag misstänker att 35 ton som ska sakta ska firas ned 100 meter inte kommer att kunna generera särskilt mycket el under särskilt lång tid.

  6. Finns många liknande projekt i europa men då med användning av gruvshakt med flera hundra meters djup och vikter på 200 – 300 ton, jag vet inte om något projekt blivit förverkligat ännu, men iden är inte ny!

  7. Skratta inte! Samhället är sårbart på många sätt! Har du skaffat vattenreningstabletter
    om du skulle behöva använda sämre vatten. Hur länge är det varmt i din bostad om strömmen går. Därmed sagt: det är bra att kunna improvisera om något går snett.
    Har du några påsar mjöl om Pågens Bageri blir utan ström. Pågens Bageri rationellt pga god tillgång på el. Dvs hur väl utnyttjar vi den tillgång som fås i 2 hål i väggen.
    Hushåll och service använder mer el än industrin. Men även industrin måste bli bättre på att utnyttja landets el-resurser.

  8. Överföring till lägesenergi, samma princip som att pumpa upp vatten till en damm, gruvklumpen låter både dyrare och krångligare om man öht. ska försöka lagra intermittent energiproduktion…..

Comments are closed.