Figur 1. Uppbyggnaden av atomerna för väte och kol
Fysikaliska data:
VÄTE är universums enklaste grundämne, vars atom har en kärna av endast en proton runt vilken en elektron cirkulerar. Kosmisk strålning består huvudsakligen av protoner, som är positivt laddade. Solen, Jupiter och Saturnus består mest av väte.
Dess atom-massa är 1. Vätgasens molekyler består av två atomer med massan 2.
KOL är basen för de föreningar som gör livet möjligt. Dess kärna har 6 protoner och 6 oladdade neutroner, massan 12. Antalet elektroner är detsamma som antalet protoner. Olika isotoper har fler neutroner, ex-vis kol-14 med 8 neutroner.
Koldioxidens molekyl består en kolatom och två syreatomer, vardera med massan 16, totalt blir massan 44.
Vätgas som bränsle
Vid atmosfärstryck behövs 3 m³ vätgas för att ge lika mycket energi som en liter bensin. Det skiljer alltså en faktor 3.000.
Figur 2. Fyllstation för vätgas med tuber för högt tryck
Vätgas lagras och transporteras vid mycket höga tryck, 700 – 900 bar. Det kräver tryck-kärl med tjocka väggar. Tjockleken måste öka proportionellt till diametern. Därför används relativt smala tuber. De blir ändå mycket tunga. En standard gasflaska för syrgas vid 200 bar har dimensionerna Ø 230 x 1.600 mm, 50 liter, vilket räcker för 10 m³ gas vid atmosfärs-tryck. Den väger 65 kg tom. Fyrdubblar man trycket, så att den håller 40 m³ vätgas, kan vikten uppskattas till 200 kg, vilket då ger energi motsvarande 13 liter bensin.
Komprimering till dessa höga tryck innebär betydande energiförluster.
Vätgasens molekyler är så små att de kryper igenom vanlig stålplåt. Särskilda legeringar måste användas.
Alternativt kyls gasen till – 253 ºC, då den blir vätska med volymvikten 0,07 kg/liter. Det kräver superisolerade tankar, vanligen dubbelväggiga behållare med vakuum mellan dem. De behöver bara klara 5 à 10 bar, med tunnare plåt, men de blir ändå tunga. För att behålla temperaturen förångas litet av vätskan kontinuerligt. Det är därför ingen lösning för personbilar, som står parkerade mer än de är i drift.
Förluster sker vid varje överföring mellan behållare och slangar, etc. hela vägen från produktion till förbrukning. Förlusterna blir betydande. Dessutom är det en stor energiförlust att kyla ner så djupt.
Explosionsrisk
Eftersom gasen så lätt läcker igenom olika material, måste alla anläggningar klassas som explosionsfarliga och utföras enligt de säkerhetsbestämmelser som gäller.
Alla steg i produktion och distribution ger betydande förluster, vilka uppskattas i posten ‘Sverige “går före” och Tyskland går efter oss‘. Skall vindkraft användas för produktionen, måste möllor till med en märkeffekt, som är 10 à 20 ggr den effekt man vill ha ut av vätgasen.
Det ger orimliga kalkyler för alla vid sunda vätskor.
+ – + – + – +
by
Enough: Kan det styrkas att de processkunniga teknikerna på SSAB skulle ha tystnat av rädsla för att förlora jobbet? Tills vidare ser jag det som en spekulation.
Litet klargörande. LKAB och Vattenfall ägs båda till 100 % av svenska staten. SSABs största ägare är LKAB med drygt 10 %. Därefter ett stort antal institutionella ägare och finska staten (som nu halverar sitt innehav). Någon mindre andel ägs antagligen av svenska AP-fonder. Svenska staten har inget innehav i SSAB som de kan sälja ut på samma sätt som i Telia. Den utförsäljningen är redan gjord, på tidigt 90-tal om jag minns rätt.
Förra året berättade Airbus att de utvecklar ett vätgasdrivet kommersiellt flygplan med planerad marknadsintroduktion 2035. Det enda utsläppet från planen är den kraftiga växthusen H20.
Bättre att använda begreppet fyrfaldiga.
Att fyrfaldigas betyder att uppnå fyra gånger den ursprungliga mängden, vilket innebär en ökning med 300 procent.
Peter
Instämmer i allt du skriver. Och det finns ingen politisk åsikt bakom för min del. Bara sunt förnuft och vetenskap.
Peter
Framtiden handlar om kärnkraft generation 4. Förstår inte hur det skulle vara fel att utnyttja de oändliga resurser som finns lagrat i kärnenergi. Vindkraft räcker inte. Solenergi likaså. Det är bara MPs nonsens och dom förstår väldigt lite. Ingen av dem vet vad en kilowatt timme innebär. Trots det har Löfven gett MP bestämmande över energi.
Vätgas har provats genom historien förut som energibärare. Problemen ligger som sagt i fysiken och de allmänna gaslagarna kommer nog inte att ändras. Vätgas tar plats även om man kyler den(dyrt) eller komprimerar den(dyrt). Vidare så är den en extremt liten molekyl varför speciella krav ställs på material för lagring. Fysiken gör det även dyrt att framställa, sedan är det ju så att vätgas inte är en naturlig mellanlagringskälla i vårat energisystem varför det ’adderar’ ett energislag/energikälla vilket medför verkningsgradsförluster. Lagring av energi är svårt. Naturen har ett mycket bra system med vatten. Även om verkningsgraden är dålig så är det solen som sköter den gratis genom att flytta vattnet från haven och genom regn återföra vattnet till sjöar. Att lagra i batterier, vätgas, etc. visar sig vara dyrt och komplicerat. Naturen har även lagrat energi åt oss genom olja vilket är mycket bra och den kan fraktas enkelt med hög verkningsgrad. Bäst är naturligtvis kärnkraft som kan ge oss mer eller mindre oändlig energi vilket skulle frigöra mänskligheten och skapa en värld som få förstår.
Vi skulle kunna i princip säga att energi är gratis. Utvecklingen av kärnkraft är bara i sin början. Inom 100 år så kommer ledande nationer att ha mycket mer kärnkraft. Fysiken är helt enkelt så övertygande och allt annat är politiskt dravel.
Petter Wulff
Jag har sökt på det här med vätgas och det som framkommit är att det kräver mycket utrymme. Även som flytande har det låg densitet. Vätgas är extremt svårt att hantera och det är orsaken att det aldrig varit aktuellt för lagring. Jag hoppas det lyckas med vätgas men är nyfiken på hur det ska gå till. Det är inte fel att sätta sig in i problemen för det kan vara så en bluff avslöjas. Säger inte att det är en bluff men som sagt vi har rätt att ifrågasätta. Och det är bra om nån visar på att vätgas är realistiskt som energibärare för elenergi. Faktum är att inget annat land än Sverige verkar tro på det.
Petter W. Kunniga experter finns förstås i Vattenfall, LKAB, SSAB och andra företag som skryter med “fossilfri” teknik. Men de hålls i bakgrunden och får inte yttra sig. Statligt ägda eller kontrollerade företag har inte längre som huvuduppdrag att producera elektricitet, järn eller stål. Deras huvuduppdrag är att genomföra av riksdag och regering beslutad klimatpolitik – med agronomen Svante Axelsson som pådrivare i det politiska “initiativet” Fossilfritt Sverige utan vare sig beslutsrätt eller ansvar.
Alla vätgasförslag för järnmalm, stål och bränslen är ännu bara förslag, önsketänkande. Inget är ännu verklighet – men kritiklösa media skildrar det som om det redan hänt. Så fort någon fantast föreslår något verklighetsfrämmande, tar media det som redan förverkligat. Naturlagar? Äsch! Tekniska problem? Ånej! Kostnader? Lappri!
Fyrfaldiga skall det nog vara = samma antal fyra gånger. Fyrdubbla betyder dubbelt fyra gånger = 2, 4, 8, 16. Tänk på kornen på schackbrädet! Men det förbättrar inte läget för vätgas, som diskvalificerar sig flerfalt under produktion och hantering.
Det värsta klimatalarmisterna vet är värme. När man omvandlar energi blir det alltid förluster, värme. Antag att det fanns fossilfri sol- och vindkraft som används för att omvandla el – vätgas – el. Vad jag förstår blir resultatet 70% värme – dock ingen kupévärme.
Den 13 juni är 2020 är årsdagen för när Telia börsnoterades och den svenska staten sålde ut 20 procent av innehavet i telekombolaget. Den som då betalade 85 kronor per aktie kan nu titta på kontot och se att värdet i nuläget är omkring 35 kronor.
När får vi se SSAB på reklampelarna? Något för Petter Wulff?
Petter W,
de går på bidragspengar, politikerna har kommenderat fram Hybrit, de kan helt enkelt inte säga som det är, då förlorar de sin inkomst.
Finland däremot, har genom att sälja bort sin del av SSAB indirekt sagt sin åsikt…..
Varför döma ut teknikkollegorna på SSAB så snabbt?
Det ligger kanske långt borta, men borde kunna fungera på sikt, att spjälka CO2, kanske i kombination med vatten, med solljus, och det är ju just de två molekylerna som skapas i merparten av all förbränning idag. Det är den mest logiska vägen till ett cirkulärt system med antropogen förbränning.
https://www.forskning.se/2020/06/09/koldioxid-blir-bransle-med-fejkad-fotosyntes/
Hydrolys för vätgasproduktion är ingen långsiktig energilösning, det inser nog de flesta med lite naturvetenskaplig kunskap, men i dagens panikstämning slinker massor med varianter med i försöken att skapa långsiktigt hållbar energiproduktion.
Vätgassatsningen är en återvändsgränd. Den kommer att fördyra energianvändningen i Sverige och samtidigt bli en risk för läckage och bränder. Fåra exportprodukter som järnmalm och stålprodukter kommer att bli avsevärt dyrare. Vi kommer knappast att få någon avsättning för dessa exportprodukter på världsmarknaden under de konkurrensförhållanden som nu råder.
Jag utgår i från att (MP)+(S) ser framför sig importtullar på stål och järnmalmsimporter till EU på konventionellt tillverkade produkter. Något sådant finns ännu inte och andra delar av världen kommer sannolikt att i så fall införa motsvarade importtullar på våra “gröna” produkter varför försäljningen kommer att bli synnerligen begränsad.
När den ekonomiska och affärsmässiga verkligheten kommer ikapp hybrisens Sverige är sannolikheten stor att SSAB, LKAB och Vattenfall hamnar på obestånd och måste säljas ut till utländska intressenter.
Denna klimatomställning blir sotdöden för ett litet land som Sverige. Vi har helt enkelt inte den ekonomiska styrka för att klara en så pass stor omställning. Sätter man det i relation till våra 1,2‰ av de antropogena utsläppen globalt så är denna mångmiljardsatsning slöseri med Sveriges resurser.
Den finska staten inser att det är bäst att gå i livbåtarna meden svenskarna fortsätter att kalasa och dansa i barerna och restaurangerna medan vattnet forsar in på de lägre däcken.
Vätgassatsningen är en återvändsgränd och är helt betydelselös för klimatutvecklingen som ändå inte kan påverka.
Finska staten säljer halva sitt innehav i SSAB
https://bulletin.nu/finlandska-staten-saljer-halva-sitt-innehav-i-ssab
Finska staten tror tydligen inte fullt ut på Hybrit utan satsar pengar där de gör större nytta.