VESTAS är en av världens tre största tillverkare av vindkraftverk
Börskursen har fallit nästan 20 % hittills i år. Något mer besvärande kan det vara att omsättningen den senaste månaden flerfaldigats. Staplarna nertill visar omsättningen. Det kan betyda dels att förväntningarna bland allmänheten på vindkraftens framtid stigit och dels att många aktieägare nu vill rädda vad som räddas kan inför insikten att vindkraften är dödsdömd.
+ – + – + – +
TV-Rapport spred nyligen den påhittade nyheten att sjunde AP-fonden skulle ha förlorat 3,3 miljarder kronor på sänkta kurser för bolag i kol, olja och gas. Men denna ögonblicks-bild återger inte faktiska förhållanden.
För det första har sjunde AP-fonden inte tagit någon faktisk förlust, eftersom den inte sålt dessa innehav. För det andra lär rimligen dessas kurser stiga igen, när det blir uppenbart att bara kol, olja och gas fortfarande kan leverera den energi som större delen av världen oundgängligen behöver.
Däremot kan bolag inom vind- och solenergi inte leverera önskad energi, eftersom det bara blåser ibland och är solsken ibland. När det inte blåser eller är solsken, måste andra energiformer kompensera för utebliven energi.
I Sverige är det främst vattenkraft och kärnkraft. I flertalet andra länder är det just kol, olja och gas, som svarar för 81 procent av världens totala försörjning med energi i olika former.
Utan subventioner skulle få investera i vind och sol. Vind- och solbolags kurser drivs därför främst av subventioner och är egentligen mest luft. När dessa bolag inte kan leverera önskad energi, går de rimligen med förlust och går i putten.
Om inte subventionerna fortsätter. De betalas med skattemedel och gröper ur basen för AP-fondernas värde och tillväxt. I längden kommer därför AP-fonderna att minska i värde och få sämre avkastning än om de investerar i långsiktigt leveranssäkra energiformer som kärnkraft och kol, olja och gas.
Börskurser kan inte värma hus eller driva fordon. Det kan däremot kärnkraft, kol, olja och gas. Oavsett vad vi tycker om det!
Tege Tornvall
+ – + – + – +
Fanatism driver politisk stupiditet
Våra ledande politiker måste vara väl medvetna om att många forskare hävdar att det inte finns någon risk för “katastrofal uppvärmning” av planeten. Något som fullständigt skulle kullkasta all “klimatpolitik”, om det är sant. Men fanatisk tro får dem att inte ens lyssna till de fakta dessa forskare vill presentera.
De avvecklar de kraftslag, som är så pålitliga att vi inte kan undvara dem, och subventio-nerar fram olönsamma investeringar i opålitlig väderkraft, som vi klarat oss väl utan.
Någon djupare nivå av politisk stupiditet är svår att föreställa sig.
+ – + – + – +
by
PW
Energimyndigheten är ingen “riktig” myndighet utan en aktivistorganisation.
Aktivistorganisationen (Energfimyndigheten) har bl.a. satsat pengar i ett projekt som man inbillade sig skulle bli självförsörjande med vindkraft och solceller. Man satsade 27 miljoner på detta projekt tillsammans med EON men detta projekt klar knapp att vara 50 % självförsörjande.
Så vad vi kan lära är att Energimyndigheten är inget att lita på.
Detta finns att läsa om projektet:
Eftersom både sol och vind är intermittenta* energikällor kommer stöd behövas i form av reglerbar elproduktion. En reservkraftsgenerator ska sköta denna uppgift vid de tillfällen som energisystemet körs i ö-drift. När det lokala energisystemet inte är i ö-drift kommer istället det centrala nätet stå för den elförsörjning som inte produceras lokalt. Reservkraftsgeneratorn drivs av ett förnybart bränsle, HVO (hydrerad vegetabilisk olja) Diesel 100, som är ett förnybart dieselbränsle. HVO Diesel 100 är 100 % baserad på förnybara råvaror, som är slakteriavfall. HVO Diesel 100 är till sin kemiska uppbyggnad i stort identisk med fossil diesel.
*Intermittent = något som bara förekommer då och då, som tidvis avbryts
Energimyndigheten visar hur produktionskostnaden för solkraft sjunker samtidigt som stöd och skattelättnader tonas ner (Energiindikatorer%202021.pdf , s 109). Motsvarande gäller vindkraft. Det gör analyserna ovan tvivelaktiga.
Lars Kamel
“förr eller senare”
Du missar helt att energibolag är mogna och delar ut vinsten.
Så vill du se ökande kurser så får du lägre utdelning. Se mitt inlägg tidigare i tråden.
Aktier kan vara svåra att förstå speciellt för den som har en agenda som Rapport!
Några av de dummaste investeringar som går att göra i dagens värld, är att köpa aktier i bolag som håller på med solceller och/eller vindkraftverk, eller att direkt satsa pengar i vindkraftsparker. Det är att be om att bli av med pengarna.
Somliga aktivister inbillar sig att fossilbolagen måste lägga ned om väldigt många vill sälja bolagens aktier och få vill köpa. Då visar de än en gång att det inte begriper hur aktiemarknaden (eller världen) fungerar. Säljtryck leder bara till köpläge för den som har pengar att avvara, antagligen under lång tid. Förr eller senare kommer fossilbolagens aktier att gå upp igen, när de flesta av världens politiker erkänner att fossila bränslen behövs under lång tid framöver.
Grafen över Vestas börskurs kanske följer den globala temperaturen!?
Det av finansmannen Fredrik Lundberg kontrollerade investmentbolaget Industrivärden sålde nyligen samtliga sina aktier i ståltillverkaren SSAB. Även finska staten har nyligen sålt omkring hälften av sitt innehav.
Alla har inte hybris och tror på Hybrit.
Tege
SVTs rapport om energibolags dåliga avkastning var ett bottennapp!
De fick energibolag att framstå som dåliga investeringar över tio år.
Aktier har två vägar till framgångsrik avkastning:
-Bolagen växer återinvesterar vinster och stiger i kurs.
-Bolagen delar ut vinsterna till sina ägare som i sin tur får medel att investera med.
Energibolagen delar i snitt ut 4,6% årligen .
Detta kan jämföras med 1,6% för resterande bolag som de jämfördes med.
https://www.msci.com/documents/10199/de6dfd90-3fcd-42f0-aaf9-4b3565462b5a
Skamligt att lura tittarna så!