Ryssland planerar att öka sin kolbrytning och kapaciteten på järnvägarna till Kina
Tidskriften The Economic Times rapporterar planer på 432 nya kolgruvor runt om i världen. De skulle producera 2,2 miljarder ton kol om året, c:a 30 % av nuvarande produktion. Alla kommer troligen inte att bli verklighet, men etableringen är redan igång för 0,6 miljarder ton.
Detta är en naturlig följd av dagens enorma utbyggnadstakt av kolkraftverk, 2 – 5 st varje vecka.
De största satsningarna görs i Ryssland, Kina, Indien och Australien.
De tre första länderna bygger också ut sin kolkraft medan delstaterna i Australien har olika politik. Delstaten South Australia har gått i ledningen för övergången till ”förnybar” energi. De har satsat stort på sol- och vindkraft samt sprängt sitt sista kolkraftverk. Allt för att nå CET, Clean Energy Target. Motsatsen gäller i Queensland därifrån den omfattande exporten kommer. Den har gjort Australien till den största exportören av kol i världen.
Det kan kanske ta 10 år tills 300 av de 400 gruvorna behövs. Men alla nya kolkraftverk kommer till slut att behöva dem.
De globala utsläppen kommer med säkerhet att fortsätta öka 1 % à 2 % per år åtminstone i ett decennium.
Det är fullkomligt meningslöst att minska de svenska utsläppen, som bara utgör c:a 1,6 promille av de globala.
När skall svenska folket få höra denna sanning ?
+ – + – + – +
by
Petter
Sture har i och för sig redan gett ett bra svar, men ändå.
Det du kallar några länder = Asien, Sydamerika och Afrika.
Det bor ca 5-6 miljarder människor i dessa områden.
I USA och Europa bor det drygt 1 miljard människor.
Om 6 miljarder människor bygger ut fossilkraft, och 1 miljard ska bli “fossilfria” så är det något som glappar rejält. När den “fossilfria” miljarden tror att deras åtgärder räddar världen, så tror jag inte de fattat vad världen är.
Bäste Petter !
Du har fått proportionerna bakfram.
Det är fler länder som satsar på fossil kraft än som avvecklar den. Ex.vis Tyskland stänger kolkraftverk, men bygger istället gaskraft. I Afrika bygger 3 dussin länder kolkraft. Nästan alla länder i Asien bygger kolkraft. Liksom i Sydamerika.
Du är helt fel ute igen ! Hur kan det komma sig ? Vilka är det som lurar dig ?
Jonas: Några länder bygger kolkraft. Sverige tillhör den stora grupp, som inte satsar på kol. Proportionerna blev något förvanskade i ditt inlägg.
Den nyttiga gasen koldioxid (CO2) !
Klimatalarmismen har blivit en trorörelse ! Vi som är klimatsansare har via expertis
som Elsa Widding ( boken ” Klimatkarusellen”) , Tege Tornvall ( boken “Tänk om det
blir kallare”) , Gösta Pettersson (boken ” Falskt Alarm”) studerat gasen koldioxid .
Det finns också annan litteratur som motbevisar , att koldioxiden inte har någon
påverkan på jordens medeltemperatur.
Gasen koldioxid är enbart en nyttig gas , då denna gas är livsviktig för alla växter på
land och hav. Gasen har samma livgivande egenskaper för växter som syret för människor. Växter kan via bladens klyvöppningar suga upp koldioxid från luften.
Därmed blir växter mindre beroende att suga upp gasen via rötter och överlever bättre på torra markområden. Gasen koldioxid har funnits ända sedan vår planets
tillblivelse. Det är inte enbart människan som släpper ut CO2. Även vulkaner släpper ut denna gas. Och havsvatten är en regulator för CO2. Varmare havsvatten emitterar
ut gasen i atmosfären och kallt havsvatten suger åt sig gasen.
Om människor upphör med transporter och all produktion som släpper ut CO2 ,
så existerar ändå denna gas i atmosfären , precis som gasen alltid har existerat i miljardtals år. Men visst ska vi vara konsumtionsmedvetna i det att inte slösa på energianvändning. Kommande generationer vill säkert ha del av den välfärd med
fossila bränslen. Fjärde generationens kärnkraftverk skulle rejält bromsa användningen av fossila bränslen . Både Ryssland och Kina har provanläggningar
i bruk. Fördelen med 4:de Gen …. kärnkraftverk är att nyttja uttjänt kärnbränsle
från tidigare generationers kärnkraftverk som lagras i bergsrum . // Både klimatalarmister och vi klimatsansare har en gemensam agenda , att minska förbrukningen av fossil energi. Det som skiljer oss åt är koldioxidens egenskaper .
Vi klimatsansare ser ingen koppling till ökat utsläpp av CO2 och att jordens tillfälliga ökade medeltemperatur. Vi anser att tillfällig ökad eller minskad medeltemperatur
är naturliga svängningar och att det finns andra variabler ( orsaker ) till klimatologiska förändringar. Klimatalarmister ser endast EN orsak till klimatologiska förändringar.
I mina ögon är det den ultimata manifestationen av faktaresistens.
Världen bygger ut kolkraft i rasande tempo.
I Sverige ska vi “rädda klimatet” genom att äta klimatsmart, beskatta plastpåsar och ersätta kärnkraft med med vindsnurror.
Man har gett Svenska folket intrycket att om vi genomlider “klimatomställningen” så är problemet löst. Sanningen är att det spelar ingen roll vad vi gör.
Resten av världen ger högaktningsfullt den i vad vi håller på med.
Kina lägger om sin kolimport från Australien till Ryssland. Det blir således en minskning av leveranserna från Australien till förmån för Ryssland. Behoven av kol kommer att öka men kanske inte så mycket om man balanserar nyetableringar på ett ställe till produktionsminskningar på andra håll. Men sammantaget kommer behoven att öka över tid.
Kina bygger en mängd nya kolkraftverk med modern rökgasrening där utsläppen av partiklar och oförbrända rester minskas betydligt, endast koldioxid och vatten släpps då ut. Samtidigt läggs äldre smutsigare verk ner. Man effektiviserar således kolkraftverken med ökad effekt och renare avgaser.
Luften i de kinesiska storstäderna och runt kolkraftverken har blivit märkbart renare under se senaste 15 åren men det finns givetvis mer att göra. Det bör även påpekas att vintertid blåser det för det mesta från norr där det finns stora öken eller halvökenområden som för med sig mängder med damm som förorenar luften. Det kan förväxlas med dålig luft av kolförbränning. Vi har samma fenomen i Europa, om än i mindre omfattning, då sydliga vindar ibland blåser upp damm från Sahara och färgar luften gul i alperna och söder därom med en gulaktig hinna på snön.
Man säger ofta att Kina och andra länder i Sydostasien negligerar miljöproblemen men det är inte sant. Men man sätter dock inte bekämpningen av koldioxidutsläppen främst på dagordningen. Det viktigaste är att ge sin befolkning en bra utveckling av levnadsstandarden och bekämpandet av fattigdomen. Man har dock vägen utstakad för att minska behoven av fossila bränslen med hjälp av kärnkraft och vattenkraft.
Man elektrifierar bussar, taxibilar och distributionsbilar för fullt. Storstaden Shenzhen med 12,5 miljoner invånare har hela buss och taxiflottan elektrifierats sedan ett par år tillbaka. Samma omställning pågår över hela landet. Så behoven av elkraft ökar ständigt och som alla förstår så räcker det inte med vind och vattenkraftverk. För övrigt så är vindarna över Kina oftast mycket svaga och dess geografi är olämplig för vindkraft.