BP: Statistical Review 2021

BP

Figur 1. British Petroleum presenterar 70:e årgången av sin statistik

Det är världens mest trovärdiga källa för uppgifter om världens produktion och konsum-tion av energi. Det är ett omfattande dokument på 7,8 MB. Det har nu med uppgifter för det udda året 2020 med utebliven flygtrafik och minskad biltrafik samt stillastående industrier.

BP

Figur 2. Totala konsumtionen av “Primär Energi” minskade 2020 med 4,5 % jämfört med 2019.

Med “Primär Energi” menar man energin i bränslet man eldar kraftverkens ångpannor med. Den el man får ut motsvarar bara c:a 40 % därav.

Detta är första gången sedan 2009 som förbrukningen går ner. Den är störst i Nordamerika, USA och Kanada (- 8,0 %), Mexico (- 15,4 %) och Europa (- 7,8 %). Det stora undantaget är Kina med en ökning (+ 2,1 %). Där ökade användningen av såväl kol som olja och naturgas samtidigt som satsningarna på sol- och vindkraft var stora, tillsammans 15,1 %.

Kinas elkraft vilar dock till 66,5 % på fossila bränslen.

Nedan visar jag ett par av tabellerna. Jag har amputerat vissa delar för att få en storlek som är läsbar här.

BP-Klimatsans

Figur 3. BP:s tabell reducerad till delar av världen och delar av decenniet.

Det är markant att de största minskningarna har inte uppstått enbart på grund av pande-min utan på grund av politiska oroligheter: – 26 % i Venezuela och Hong Kong. Vad som hänt i Grekland (- 16 %) är allmänt bekant, men jag förstår inte Belgiens siffra ( – 18,4 %).

Norge går emot strömmen (+ 7,4 %). Där är förbrukningen per capita nästan dubbelt så hög som i Sverige. Jag antar att det beror på dess elintensiva industrier, ex.vis smältverk för aluminium.

Danmarks elmarknad är så liten att den inte redovisas separat.

UK har hälften av Sveriges konsumtion. Jag antar att skillnaden beror på våra gruvor, massafabriker och pappersmaskiner.

“Förnybar” energi, inklusive biobränslen men exklusive vattenkraft, växte med 9,7 %, vilket var mindre än decenniets medelvärde, 13,4 %. Solkraft ökade med 127 GW och vindkraft med 111 GW, vilket var nästan dubbelt så mycket som tidigare största ökning.

Kärnkraften minskade med 4,1 % främst i Frankrike, USA och Japan.

De globala utsläppen minskade med 6,3 %

BP-Klimatsans

Figur 4. Sveriges andel av de globala utsläppen är 1,4 promille

Våra utsläpp minskade med 4,9 %. Rekorden hålls av Hong Kong med – 28,2 % och Belgien med – 27,2 %.

Pandemin har inneburit en chock för de flesta länder, vilket orsakat den största minsk-ningen av förbrukningen av energi sedan världskriget. När den är över torde behovet av energi växa som vanligt igen utan hänsyn till gröna drömmar om en “Grön Återställning”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “BP: Statistical Review 2021

  1. Förbrukningen av fossila bränslen kommer att öka. Kina, Indien, Indonesien, Japan och Vietnam planerar bygga fler än 600 kolkraftverk.
    https://www.theguardian.com/environment/2021/jun/30/five-asian-countries-80-percent-new-coal-power-investment

    Men på sikt kommer kärnkraft att dominera. Bara runt Oslo-fjorden finns Torium (Th) motsvarande hela världens nu kända råoljetillgångar. I dåvarande Teknisk Tidskrift kunde man, för ca 55 år sedan, läsa att Sverige har en av de största urantillgångarna i sin brytningsklass.

    Jag mins fortfarande hur Tage Erlander och Gunnar Sträng satt i TV och undervisade svenska folket om problemet med oljeberoendet och dess belastning på handelsbalansen. Detta skulle åtgärdas med atomkraft, inhemskt kunnande och inhemska råvaror.

Comments are closed.