Oro i luften: Värme o Kyla !

NASA

Sydamerika har vinter nu och den har blivit ovanligt kall

Oro i luften med värme och kyla

 Den 22 juli rapporterade radions P1 gripande hur Amazon-floden drabbas av påstådd global uppvärmning. Men man blir mindre gripen när Brasilien och stora delar av Sydamerika samtidigt drabbas av ovanligt kall vinter.

 På motsvarande breddgrader som norra halvklotets Sahara, Indien och Sydostasien drabbas just nu Brasilien och angränsande länder av ovanlig vinterkyla med regn och missväxt, rapporterad av flera länders vädertjänster.

Brasilianska soja- och majsodlare kan missa sin andra skörd. Sen vår och frostkalla nätter slår ut grödan. Liknande upplevelser har även bönder i Argentina, Uruguay och Bolivia. Ländernas vädertjänster väntar mer kyla i augusti med upp till 20 grader lägre temperatur än normalt.

 Kallare än normalt är det också på andra håll på södra halvklotet. Sydafrikas vädertjänst noterade i mitten av juli stormvindar, skyfall och även snö med ned till 10 minusgrader vid Kapstaden. Där är visserligen vinter, men på motsvarande breddgrad som Marocko i norr.

Grannländerna Namibia och Botswana har registrerat rekordkyla på flera håll. Kenya vid ekvatorn har drabbats av missväxt. Huvudstaden Nairobi har haft 6-8 grader kallare än normalt enligt landets vädertjänst.

 Även Australien har haft ovanligt kallt. Landets vädertjänst har registrerat den näst kallaste juni-månaden som uppmätts. Rekordmycket snö har fallit i Nya Zeeland.

 Detta är naturligtvis väder, men inte lokalt utan över hela södra halvklotet. Det stöder inte fortsatta larm om hotande global uppvärmning från FN och dess klimatpanel IPCC.

 Kylan kommer från Antarktis. Där noterades den 17 juni 81,7 minusgrader vid mätstationen Dome Fuji på 3,7 km höjd. Maine-universitetet rapporterade den 17 juni 3,8 minusgrader lägre än normalt och hela 8,7 minusgrader lägre veckan efter.

 Det skapar oro i luften med buktande jetströmmar runt polerna på båda halvkloten. På norra halvklotet med 90 procent av världens befolkning växlar varm luft från söder med kall luft från norr – och omvänt på södra halvklotet.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Oro i luften: Värme o Kyla !

  1. @Petter Wulff
    Bevisen för att Solen tillsamman med kosmisk strålning styr klimatet. Alltså det är inte CO2 som styr klimatet, finns i nedanstående länk. Koncentrera dig på de vetenskapliga bevisen inte på de känslomässiga utbrotten mot IPCC som upptar hälften av alla 473 sidor stora dokumentet så kan du spara lite tid. Lästips sidorna 16 -95 kan du koncentrera dig på.
    När du läst klart kan du kommentera det?
    https://patricepoyet.org/

  2. Adepten
    Det finns inga ‘inlåsta jetströmmar’. De varierar meanderande f.n kraftigt och har så gjort under en längre tid. Skälet till att det inte finns någon ‘inlåsning’ är att såväl Hadley som Ferrel cellerna har fallit bort som specifika cirkulationsceller. De subtropiska jetströmmarna har gått upp i de polära dito. Dessas mönster varierar i sin tur kraftigt, där den kallare södra hemisfären nu uppvisar superjetströmmar, medan den varmare norra hemisfären uppvisar fragmenterat mönster. Också NOA (North Atlantic Oscillation)uppvisar därför tidsmässigt oförutserbara växlingar.
    Orsaken är i grunden den som Tege beskriver. Min egen uppfattning är att en sekundär samverkande orsak är magnetosfärens successivt avtagande styrka, vilken naturligt samverkar med de nu i allt hastigare takt migrerande magnetiska polerna.
    Att som Rockström gör försöka få till en förklaring utifrån CO2, är endast prov på hans totala okunnighet.

  3. Adepten. Genom kemisk analys av gamla växter fick den tyske biologen Ernst-Georg Beck fram medeltalet 321 ppm för 1800-talet och 339 ppm för 1900-talet fram till 1961 (sid. 10 i min bok “Tänk om det blir kallare?. Enligt Kouwenberg m. fl. växlade CO2-halten mellan 260 och 360 pm under tiden 800-2000 e. Kr.

    Den påstått konstanta halten 280 ppm under 400.000 år registrerades i borrkärnor från den ryska Vostok-stationen uppe på Antarktis landis. Men CO2-molekylen vandrar i isen och bildar föreningar med andra ämnen. Den registrerade halten är därför lägre än den verkliga. De facto har varje värmeperiod mellan ca 100.000 års nedisningar haft lika höga CO2-halter som nu.

  4. Petter Wulff, Du som har så många funderingar,
    1. Om man håller CO2-nivån konstant, oavsett nivån, kommer då klimatet då att sluta att ändra sig?
    2. Vad är den optimala CO2-nivån?
    Alla väntar spänt på svaret, Petter

  5. #Adepten

    Dr Ball (han som hamnade i rättsprocess med Mann) har skrivit om detta

    https://www.friendsofscience.org/assets/documents/FoS%20Pre-industrial%20CO2.pdf

    Som vanligt så är aktivisternas påståenden tveksamma. Deras “fakta” är egentligen bara tillrättalagda gissningar.
    Det är möjligt att koldioxidhalten ökat sen för-industriell tid. Det är också möjligt att den inte gjort det.

    Påståendet att jordens temperatur ökat med 1.2 C sen för-industriell tid är ungefär lika dåligt underbyggt. Kan lika gärna vara 0 C.

  6. Petter Wulff,

    Vad är extremväder? Har det hänt tidigare är en fråga man bör ställa sig och har det hänt tidigare varför är det då i nutid extremväder och inte normalväder? Vad är normalt väder? Finns det överhuvudtaget något normalt eller extremt väder? Vi vet att vädret kan ändra sig snabbt från timme till timme och från dag till dag beroende på var man befinner sig på jorden. Så frågan är tillsvidare obesvarad – vad är extremt och vad är normalt? Om det nu finns något som är extremt eller normalt, därom lär de lärde tvista. “Extremt” på en plats på jorden är “normalt” på en annan plats på jorden. Finns det något som är extremt normalt?

  7. Tege Tornvall
    Det är intressant att se att Johan Rockström har samma förklaringsmodell som du när det gäller inlåsta värmeböljor och köldknäppar som beror på att jetströmmarna försvagas, och som styr låg- och högtrycksmönster. Men orsaken till dessa förändringar i jetströmmarna är att Rockström menar att det är pga. ishavssmältningen och globala uppvärmning genom våra utsläpp av CO2.
    Din är ju att Solens och solvindens variabilitet och kosmisk strålning är orsaken.

    Jag läste någonstans en artikel om hur IPCC har utgått ifrån att CO2 halten under 1800 talet var 280 ppm för att deras klimatmodeller och klimatkänslighet skall stämma bättre. Mellan 1812 och 1961 har mer än 90 000 direkta mätningar av atmosfärisk CO2 som genomförts i världen som använder en alternativ volymetrisk metod. De mätningarna visade koldioxidnivåer i atmosfären låg på 290 – 440 ppm med ett genomsnitt på 335 – 348 ppm. ”Jag ser detta som kanske vår tids största vetenskapliga skandal” sa Jaworowski , 2007
    https://21sci-tech.com/Articles%202007/20_1-2_CO2_Scandal.pdf
    Vet du något om detta?

  8. @Petter Wulff.
    Det var mycket värre stormar, snöfall, åskväder, mm,mm när man växte upp på 60 talet.
    Det vi upplever idag är inte ens en sardinhostning i jämförelse.
    Så nyset om “extremväder” kan du behålla för dig själv..

  9. Att vädersystemen just nu inte beter sig riktigt som vi är vana vi kan sannolikt bero på två fenomen, kanske fler.

    För det första är solaktiviteten nere på sitt 11 års minimum, dock har en liten återhämtning kunnat noteras under den gångna månaden då antalet solfläckar ökade från 0 till knappt 25 solfläckar. Förra 11 års periodens topp låg på knappt 120 i snitt. Solaktiviteten rent generellt har varit i avtagande sedan 1959 då 230 fläckar noterades. Få solfläckar ger svagare magnetfält runt solen vilket även påverkar jordens magnetfält som då blir svagare. Ett svagare magnetfält gör att jetströmmarna norr och söder om ekvatorn buktar sig kraftigare vilket orsakar extrem värme och extrem kyla på vissa håll.

    För det andra så pågår i Stilla havet, sedan förra året en La Nina period som kyler ner havet utmed ekvatorn från öster till väster. Under sådana perioder får bl.a.Peru och USA ett betydligt torrare väder medan fler länder i Asien för betydligt mer nederbörd. Så även i Mellaneuropa då Belgien, Tyskland, Polen och Tjeckien får betydligt blötare väder medan vi i norr får det torrare. Vilket är precis det vi kan observera just nu.

    Nordatlanten och Golfströmmen har förlorat en del av sitt forna värmeinnehåll enligt mätningar på olika djup med hjälp av de Argo-bojar som är utplacerade.
    Helt klart är att både haven och atmosfären blivit svalare sedan 2016 och har ännu inte visat några tecken på ytterligare uppvärmning. Dock bör sägas att en liten återhämtning har noterats i Nordatlanten sedan 2016 men den är så liten att det inte går att säga säkert att trenden är bruten.

    Detta faktum att skördar nu börjar slå fel är ett tecken på att vi inom landet snarast möjligt bör lägga upp lager av livsmedel ifall försämringar i livsmedelsförsörjningen ökar. Det är viktigare än att slösa pengar på meningslösa vindkraftsprojekt.

  10. Petter Wulff, om det är extremväder så beror det i så fall på att jorden håller på att bli kallare! Det däremot är värt att begrunda! När jorden blir kallare så ökar också skillnaden mellan varmt och kallt och det är detta fenomen vi ser när den bistra vintern härjar på södra halvklotet och den beror sannolikt på att solen är på väg in i en inaktiv fas med få solfläckar! Solforskare är övertygade om att vi går mot kallare tider och vargavintrar är bara ett större vulkanutbrott bort!

  11. Det kanske inte bara är väder
    utan extremväder. Värt begrunda.

Comments are closed.