Svensk vindkrafts genererade effekt under december 2021. Totalt installerad effekt var c:a 12.300 MW, megawatt. Vid två tillfällen var effekten lägre än 5 procent därav och vid ett tillfälle 73 procent.
2022-01-28, VLT, Västmanlands Läns Tidning: Evert Jonsson:
Meddelande till M, SD, KD och L ️
2022-01-30, VLT, Västmanlands Läns Tidning: Evert Jonsson:
Havsbaserad vindkraft är överlägsen ny kärnkraft i Sverige️
Författaren är gravt felinformerad av vindkraftsindustrin. Här en replik:
+ – + – + – +
2022-02-06, VLT, Västmanlands Läns Tidning
Vindkraften ger höga elpriser
De flesta har märkt att priset på el flerdubblats. Det beror helt på att flera länder i Europa lagt ner kärnkraftverk och istället byggt tiotusentals vindkraftverk på land och hav. San-ningens ögonblick kom i höstas när halva Europa samtidigt hade så svaga vindar två veckor i rad att vindkraften inte räckte till.
Man tvingades elda upp nedlagda kolkraftverk och köra igång alla gaskraftverk.
Men tvingades ändå stänga stora förbrukare, exempelvis metallsmältverk. Den elintensiva tillverkningen av konstgödsel tålde inte de höga elpriserna, så flera produktionslinjer stoppades.
Det är vindkraftens verklighet! En verklighet som Evert Jonsson hållit sig helt ovetande om (“Meddelande till M, SD, KD och L”, VLT den 28 januari). Han har istället låtit sig förföras av de okunniga och verklighetsfrämmande politiker som ställt till det elände vi fått.
Jag är sekreterare i nätverket KLIMATSANS, som har statistik för vindkraftens produktion varje timme sedan mitten av 2015. Varje månad levererar den flera gånger mindre än 5 procent av märkeffekten. Ett par gånger varje år är vindarna svaga en hel vecka.
Då är det nödvändigt med pålitliga kraftslag som vattenkraft och kärnkraft eller kraft från kol, olja och gas. Vår vattenkraft kan inte byggas ut mer för att ta större last.
Jonsson citerar de okunniga politikerna, som tror att vätgas kan ersätta vindkraften, då det inte blåser. Jag har jobbat inom rymdindustrin, och hanterat gaser vid tryck uppemot 900 bar och vid temperaturer lägre än minus 200 grader, vilket är alternativen för lagring och transport av vätgas. Båda kräver mycket energi. Elektrolys för framställning av vätgas har låg verkningsgrad. För att producera EN kWh el med vätgas behöver man därför mellan 10 och 20 kWh el från vindkraft. Ingen ekonomi tål sådana förluster.
OCH: Det finns inget sätt att återvinna vindkraftverkens vingar. De på havet måste bytas efter 8 – 12 år och kan då bara staplas i deponier för ”slutförvaring”.
TILL SIST: Kärnkraft är så lönsam att bortåt hundra anläggningar befinner sig under bygg-nad runt om i världen.
Sture Åström
Civilingenjör, sekreterare i nätverket KLIMATSANS
+ – + – + – +
by
#Lasse
Om effektgarantier skulle ha substans vore det nödvändigt att samtidigt investera lika många MW i ‘svängmassekraft’ som vindfläktskraften utgör i märkeffekt, exempelvis gasturbinkraft.
Slutsatsen är att vindfläktskraften har noll värde, dvs. den behövs inte. Eftersom naturgas är förnybar vore gasturbinkraft det vettigaste att investera i. Det ger dessutom fördelen mer koldioxid till luften, vilket jordbruket kan nyttiggöra.
Hela diskussionen om vindkraft tycker jag är amatörmässig. Det känns som att hålla på med ett hobbyprojekt, sånt man öser in pengar i, men som aldrig blir något.
Kjell
Precis så!
Därtill så är det ingen som kräver Effektgarantier av producenterna av vindkraftverken.
Hade de tvingats betala hela kostnaden hade vind varit dyrare, därtill andra subventioner i form av påtvingade avgifter och dyra elavtal.
Den mesta vindelen säljs till fast pris långt över det pris då vinden levererar!
Detta för att det kallas “miljövänligt”
Sannerligen inte i närområdet!
@Ivar Andersson
Precis vi exporterar till lågt pris när det blåser och importerar när det är dyrt. Det är Ebberöds Bank.
Idag när det blåser både i Sverige och Tyskland kostar elen 18 öre per kWh i norr och 31 öre i syd. Vindkraften producerar 6199 MW och vi exporterar 4097 MW dvs större delen av vindkraften