Speglad solkraft med smält salt för eldrift om nätterna

Figur 1. Tusentals speglar riktar solstrålningen på toppen av ett torn

Speglarna följer Solens vandring runt horisonten. I toppen av tornet hettas ett salt upp till närmare 1.000 grader, så att det smälter och kan pumpas runt till värmeväxlare för ånga till turbiner. En del lagras för drift under natten.

En anläggning har byggts strax norr om Las Vegas i Nevada för två miljarder skattedollar. Det är fem grader längre norrut än den anläggning i Marocko, som Erika Bjerström rapporterat om. Den i Nevada beskrivs utförligt i en video.

Figur 2. Speglarna placeras i cirklar runt tornet

Under tre månader på vintern är natten så lång och Solen går i så låg bana att effekten blir för liten. Antagligen förmår anläggningen inte att hålla saltet smält.

Figur 3. En satellitbild av området visar tio cirklar

Jag har inte lyckats förstå om tio anläggningar byggts eller bara en. Videon visar bara en.

Rättelse

Einar påpekar att det nog är troligare att cirklarna visar konstbevattnade områden.

Monumentalt FIASKO

Man har haft problem med systemet för det smälta saltet. Det torde vara liknande dem som finns hos vissa typer av SMR, Small Modular Reaktor. Kombinationen höga temperaturer och aggressiva kemikalier ställer höga krav på materialen i rör, tankar, ventiler och pumpar.

Man får bara ut 40 % av den energi man kalkylerat med. Investeringen skall jämföras med motsvarande effekt från solpaneler. Dessa har blivit så mycket billigare under tiden bygget pågått att konkurrensen blivit omöjlig.

De många tusen speglarna med deras servosystem kräver betydande underhåll. Det gör att det inte ens går att motivera drift sedan investeringen räknats ner till noll.

Anläggningen är numera övergiven.

Vårdslöshet med skattepengar

Detta är ytterligare ett exempel på det fundamentalt olämpliga med politikers hantering av “riskkapital”. De blir så lätt förförda av utsikterna att kunna sola sig i glansen av spektaku-lära framgångar, att de kan luras att satsa “andras pengar”, d.v.s. skattebetalarnas, på helt hopplösa idéer. Se hur våra politiker lyser upp när de förespeglas “fossilfritt stål” med tusentals nya arbetstillfällen och produktion av väte för att ersätta kol och diesel.

Med “klimatkrisen” som ursäkt har de förskingrat hundratals miljarder kronor i projekt av klassen “pengar i sjön”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Speglad solkraft med smält salt för eldrift om nätterna

  1. Ivar Andersson Speglar har funnits i Kina i 3,700 år. Shangdynastin till exempel. Man använde mest polerade metaller. Om du tittar på bilderna noggrant ser du att speglarna är sammansatta av ett otal små metallspeglar även idag. Vad jag talade om var tekniken att koncentrera solstrålning. Där använde man även kristaller och ett otal sammansatta enkla glas linser. Om du ”tror” så får vi väl respektera din tro. Kina har alltid legat mycket långt före väst när det gäller teknologi, så jag rekommenderar att studera det. Hur hade väst klarat sig utan Kinas uppfinningar som papperet, tryckkonsten, rodret, klockan, paraplyet, läkekonst, porslinet, stålet, kompassen eller skeppsbyggnad och 5G

  2. Karl W
    Hur tillverkades speglarna i Kina för 2,700 år sedan?
    Dina referenser visar vad som fanns för 10 år sedan och installerade solcellsanläggningar 2012 och senare. Så jag tror inte att kineserna är så långt före som du angav tidigare (60-talet).

  3. Ivar Andersson Jag talar om ”tekniken” man jag kanske kunde ha varit tydligare. Att värma upp med speglar är betydligt äldre än Mao och används flitigt även idag, till exempel i Tibet för att laga mat och värma vatten för att värma hus. Den tekniken dokumenterades i Kina för 2,700 år sedan. På högplatån Tibet är det oerhört ont om bränsle. Det var det var tekniken med att lagra värme med smält salt man började utveckla på 60-talet. Långt innan dessa stora kraftverk började byggas använde man parabolspeglar för att koncentrera solljuset, och värmen drev sedan en stirlingmotor som drev en generator.
    https://www.ne21.com/file/upload/201210/18/19-03-03-31-1.jpg
    http://www.solaripedia.com/images/medium/6209.jpg
    Installed solar capacity in China 2012 to 2019 (GW)
    https://chinafocus.ucsd.edu/wp-content/uploads/2021/02/screen-shot-2021-02-16-at-12.15.02-am-768×482.png

  4. Det gröna tänket medför att pengar öses ut till ekonomiskt lycksökari. Politiker skall inte vara insyltade i utvecklingsprojekt med enorma kostnader. Vattenfal har ju spelat bort näst intill en miljard på ett kolinfångningsprojekt i Tyskland, i Norge har Statoil haft ett misslyckat projekt i samma område, nu har Vattenfall ett projekt med Aker inom samma område! Det är politiskt geschäft bakom den gröna omställningen till exempel hybrit. Där har Vattenfall också fingrarna i syltburken. Varför skall Vattenfall hålla på med processer för att tillverka stål?

  5. Karl W
    Byggde verkligen Mao solkraftverk med koncentrerad solstrålning? Finns dessa solkraftverk kvar och i så fall var?

  6. Kina har byggt åtskilliga (tiotal) sådana här system inom Kina av egen konstruktion och dom fungerar mycket bra. Kina började utveckla tekniken på 60-talet, 2016 började man bygga på allvar. Anläggningarna har en drift och underhålls personal på omkring 50 till 80 personer (24 timmars drift), alltså kräver mindre underhåll än vindkraft. Man har även byggt fresnell anläggningar, alltså där fresnell linser koncentrerar solstrålarna. ”Anläggningen är numera övergiven” Kanske ytterligare ett exempel på hur avancerat Kina är teknologiskt, och hur USA och väst har misslyckats med att kopiera teknologin. Även i solpaneler leder Kina erkänt som bekant, och när USA tillverkar en solpanel, tillverkar Kina 7. 50% av all ”ny” energi genererad i dagens Kina är hållbar. Det var Kina som utvecklade dagens effektiva solpaneler. Få i väst vill ens erkänna hur avancerat Kina har blivit när det gäller energi, både generering lagring och användning, som bilar, tåg, fartyg, flygplan, osv. vi talar om 10 till 20 års försprång.

  7. Vlad T Elektricitet alstras på exakt samma sätt i ett fossilkraftverk, kärnkraftverk, och ett sådant är solkraftverk. Det är bara värmekällan som är olika. Alla har alltså ”Rotationsenergi”. Just nu bygger man de första torium systemen baserade på salt.

  8. Det är inte kul för en fågel att flyga in i den koncentrerade solstrålningen. Stekta sparvar som faller från himlen.
    Speglar och övriga delar kräver stora investeringar och underhåll. Tänk om det funnits solpaneler som skapade sig själva. Gratis och med minimalt underhåll.
    Men det finns det ju! Träd kallas de och en hel anläggning kallas skog. Den utgör lämplig livsmiljö för fåglar och andra livsformer och kan avverkas och eldas i värme- eller kondenskraftverk. Dessutom får man det polära masströghetsmoment som stabiliserar nätet.

  9. Vlad T. Den här beskrivna anläggningen använder ju ånga för att driva turbiner, exakt som ett kärnkraftverk. Så här skulle nog finnas rotationsenergi.

    Däremot har den här tekniken sprungits förbi av solpaneler som direkt alstrar el men som inte levererar någon rotationsenergi.

  10. Även om allt hade fungerat på bästa sätt så hade projektet varit misslyckat då det krävs att varje seriöst energialstringsalternativ tillhandahåller rotationsenergi för att stabilitet och elkvalitet skall kunna garanteras i nätet. Rotationsenergi alstras i stora, roterande pjäser som turbiner i kärnkraftverk och vattenkraftverk. Jag vet att jag tjatar om detta men detta enda argument dödar effektivt alla tänkbara argument för att vind och sol någonsin skulle kunna bli mer än komplement till seriösa kraftslag och bör därför komma som ett blixtsnabbt svar på varje argument för att intermittenta kraftslag bara behöver bättre energilagringsteknologi för att allt skall vara hunky dory.
    https://www.uniper.energy/sverige/rotationsenergi

Comments are closed.