Nätet storknar av solceller

Ställverket för högspänning i Mörarp fördelar elen till lokala transformatorstationer som matar de lokala näten

Solpaneler, solceller, levererar ingen eller bara lite ström de allra flesta timmarna på året för att under några timmar en solig sommardag toppa sin effekt i nära sin märkeffekt.

Ett nät består i princip av en stillastående investering, vars kapacitet måste utnyttjas väl, för att den skall bli lönsam. Solcellernas intermittenta och ojämna effekt gör dem till stör-ningar i ett fungerande nät. Så länge de varit få, har deras nyckfullhet kunnat absorberas av den kapacitetsreserv, som normalt funnits under de flesta timmarna på året. Men nu har de börjat bli så många att näten storknar. Deras toppeffekt kan inte tas emot utan kompli-kationer, d.v.s. en kostsam utbyggnad krävs.

Ett praktiskt fall rapporteras i Södermanlands Nyheter den 1/6, varifrån jag klipper några detaljer:

+ – + – + – +

2022-06-01, SN:

Stopp för nya solceller – elnätet klarar inte fler

(Betalvägg)

I villaområdet Frönäs i Gnesta har Vattenfall på obestämd tid pausat flera ansökningar om solceller. Orsaken: Nätet är fullt.

  • Det tycker man ju är tråkigt. För när man väl har bestämt sig så vill man ju satsa, säger Ylva Marie Wiksröm, som flyttade till villan i Frönäs för snart två år sedan.

Hon och maken beställde den 22 april 33 solceller och ett batteri, och de var nyfikna på att sedan skaffa fordonsladdare. Både miljövänligheten och och pengarna lockade.

En föranmälan till nätägaren Vattenfall eldistributions kontor i Trollhättan tar vanligen 1-2 veckor, enligt solcellsfirman Klövsta energi, men i det här bostadsområdet väntar nu tolv villaägare på besked.

Vattenfall vill inte ge några detaljer om sina nät eller svara på muntliga frågor men talar om “högt tryck” att ansluta solceller “i hela landet” i en kommentar från Eva Feldt, kommunikationschef för eldistribution.

+ – + – + – +

Förstärka med resurser

Vattenfall uppger sig arbeta med att “förstärka med resurser”, vilket betyder större lokala och centrala transformatorer samt kraftigare ledningar, något som alltid kostar pengar. Med den ledning (obs: ingen vits) som Vattenfall nu försetts med av regeringen, kan man vänta sig att utbyggnad för att ansluta solceller genomförs utan hänsyn till dess kostnader. Dessa överförs sedan på alla oss andra istället för dem med solceller.

Så får vi alla subventionera onödig, oekonomisk och störande elproduktion från nyckfulla solceller. Hur många har röstat för det ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Nätet storknar av solceller

  1. Tack för för mig ny information kring solceller. Hur klarar sig sydtyskarna, som är lite ledande privatkonsumenter av solel, när det gäller nätstabilitet? För jag antar att även ett mer solberoende Europa har intresse av att leverera privat solel ut på nätet?

  2. Jag har ett litet torp utanför stan. Att dra in el skulle kosta 400kkr+. Nu klarar jag sommarvistelsen med hemmaladdat 12V-batteri till sängbelysning och gasol till kylskåp o spis. Solcellspanel skulle kunna innebära mera belysning i huset och drift av radio, TV och dator. En marginell förbättring sommartid. På vintern tas huset över av mössen. Solcellspaneler knutna till det allmänna nätet ser jag som parasitism och destruktivitet. Jag får medverka till att subventionera installation och systemparering för intermittent ström.

  3. Solceller med batteri är nog en förutsättning för att kunna ladda sin elbil hemma utan att behöva förstärka alla lokalnät när fler har en elbil.
    Vore intressant att veta hur många lokalnät som kan hantera 100 elbilar i kvarteret som behöver ladda på kväll och natt.

    Någon som har koll vad som är en vanlig maxeffekt på ledningar etc i lokalnäten?

  4. Solceller kan möjligen användas för att ladda batterier som används nära solcellerna. Solcellsel har då ingenting ut på nätet att göra.

  5. Angående ny teknik utan störningar. Det är stor skillnad på att få oväntade störningar mot att medvetet skapa störningar. Jag tror att en fyraåring skulle klara av att förstå det.

  6. Tröttsamt att läsa att folk tror att solceller och batterier är miljövänligt. De är tvärtom miljöförstörande och väldigt dåligt utnyttjande av resurser. Det går åt mer energi att tillverka dem än de kommer att leverera under sin livstid om de monteras i Sverige.

  7. Kjell !

    Det kan man tycka. Om man bortser från att det måste finnas el även på vintern, då solen lyser få timmar och svagare än på sommaren. “Elsystemet” måste således ha tillräcklig kapacitet utan solceller. Varför skall vi då subventionera dem ?

    Den som vill skall naturligtvis kunna investera i solceller. Men deras kontrakt för leveranser från nätet måste då täcka kapitalkostnaderna för den kapacitet de gör onödig på sommaren. De fungerar ju som parasiter på elmarknaden.

  8. Sture,
    Vilken tur då att elförbrukningen brukar vara högre på dagen när solen skiner

  9. Då är det väl en möjlig lösning att alla som vill ha solceller också tvingas att installera batterier som tar hand om soltoppen under dagen? Problemet då blir väl att man kan inte sälja några större mängder överskottsel och då rasar lönsamheten för solcellsinvesteringen.

  10. Petter !

    Du tar miste på verkligheten och drömmarna. Ingen teknisk utveckling kan få Solen att skina på natten !

  11. @Petter Wulff.
    En sak angående tekniken är att man bör vara insatt i den, innan man yttrar sig om den.

  12. Vilken ny teknik har införts utan störningar? Och hur ofta har alla haft förståelse för att störningar är en del i utvecklingsarbetet?

Comments are closed.