Kinesiska bilmärket “Xpeng” visar en “mock-up” av sin flygande bil på Oslo Elbil Expo 11.-12. juni
Den eldrivna “bilen” är konstruerad som en drönare med åtta propellrar i de fyra hörnen. Den skall kunna hålla 130 km/h i 35 minuter.
Jag vet inte om jag skulle våga åka med på en provtur. . .
+ – + – + – +
På E6:an kör förstås de flesta BMW och Mercedes också 130 km/h. . .
+ – + – + – +
by
Eldrift utesluter jetmotorer och kräver propellrar. Det går alltså långsammare. Elbilar drar avsevärt mer i högre fart och måste också gå långsammare. Vad är vitsen!
Elektriciteten lagras i litium/jon-batterier. Dessa väger 7 kg per kWh. Flygbränsle väger ca 0,8 kg per liter. Passagerarplan drar ca 4 liter per passagerarmil. En 100 mils resa kräver då 400 liter eller 320 kg bränsle per passagerare vid fullsatt. Med 100 passagerare blir det 32 ton. Med startvikt 150 ton är det drygt 20 procent.
Enligt Energimyndgheten 2017 innehåller flygbränsle 11-12.000 Wh per kg. Litium/jon-batterier innehåller högst 265 Wh per kg, runt 2 procent. Det behövs alltså runt 50 gånger tyngre batterier än flygbränsle. Förutom exorbitant kostnad är detta förstås ohållbart. Även för korta distanser blir inte mycker över för passagerare och last.
Magma
Antar att elflygbilen är utrustad med fallskärm då rotorbladen är för små (och felplacerade) för bärkraft via frihjuls-funktionen.
Bil? Tycker snarare ett det påminner om en helikopter med en tiondel, eller lägre, räckvidd i jämförelse med nuvarande turbinmotordrivna helikoptrar …
Återigen, energitätheten i ett batteri är inte i närheten av vad som krävs för ett system som för utvecklingen framåt ….
Sedan kan man ju fundera på vad som händer med stabiliteten om en rotor placerad långt från tyngdpunktcentrum förlorar effekt (motorbortfall) … helikoptrar i dag har oftast två motorer som via ”frihjul” driver en huvudrotorväxel och huvudrotor vilket gör att ett motorbortfall enbart märks som en minskning av tillgänglig effekt.
Men som en brittisk flyginspektör efter en stunds betänketid för några år sedan svarade på en kursdeltagare fråga:
— ”Why must Not small Airplanes follow same heavy regulations as large Aircrafts?”
— ”Yes, … you see, … when it ends up in a smokey hole in the ground, it Will not result in such dark headlines that it Will affect the politicals” …
Men det är kanske något för Elon Musk eller någon annan med behov av att visa att man har mer pengar än vad man behöver.
Vad säger bilprovningen? Vilka intervaller, år eller flygtimmar? Eller är det flygprovningen som har hand om dessa? Vägskatt kan det väl inte bli tal om? Parkeringsplatser, de lär ju kräva minst två rutor och dubbel avgift? Får de flyga hur som helst eller måste de följa Europavägar? Måste man ha flygcertifikat eller räcker det med körkort för bil? Frågorna är många, jag tror jag väntar med att köpa en sådan. (smile).
Det finns tack vare den långa kredithypen (minns 90-talet) och centralbankernas ständiga understöd av börspriserna mycket gott om (digitalt) kapital för mängder av satsningar. Det gynnar kreativitet och riskbenägenhet. Men vi har sett det förr genom historien. I slutänden måste huvuddelen av kapitalet förräntas på en stadig inkomstbringande konsumtionsmarknad. Om inte brukar hyper leda till korthus…….Så kommer tex batteri-utvecklingen komma ifatt och kommer el-behovet som följer av en bred och lönsam exploatering att räcka till? Börspriserna bestämmer ändå till slut!
Som de flesta batteridrivna “fordon” lider även denna av mycket begränsad räckvidd.
Om eldriften skall lyckas krävs:
– energitätare, snabbladdade batterier med låg vikt
– ett utbyggt och säkert elförsörjningssystem, som inte är vind och solberoende
– säkerställt kupéutrymme mot elektromagnetiska fält/strålning (mikrotesla), som är
cancerframkallande