Dilbert frågar vilka experter han kan tro på
- Du borde följa experternas råd.
- Men om experterna är osams ?
- Lita på majoriteten. Är det så vetenskap fungerar ?
- Nej, du måste också forska själv, för att veta vilka experter som har rätt.
- Om jag visste vilka experter som har rätt, skulle jag inte vara smartare än dom då ?
- Jag forskar själv och det funkar för mig. Du kan alltid komma till mig och fråga vem som har rätt.
- Hur kan jag veta att du har rätt ?
- Därför att jag forskar själv. Då kanske du kan lära experterna att också göra det.
Månadens nyheter i korthet
Månadens nyhet 1:
Ofta påstås att de höga energipriserna beror på kriget och Putin. Grundorsaken är i stället många länders (USA, Storbritannien, EU etc) gröna nit att dra ned på prospektering och utvinning av olja och gas trots att jordens energiproduktion till mer än 80% kommer från dessa källor samtidigt som man inför och höjer koldioxidskatter.
Det är ju t om så att högre priser på fossila bränslen är en önskad konsekvens av den gröna politiken för att alla skall tvingas förlita sig på dyra “förnyelsebara” energikällor. Sedan har man fastnat i rävsaxen när kriget kom och det uppdagades att t ex Tyskland var helt bero-ende av naturgas för att få sina vindkraftverk att fungera. Nu när fossilpriserna ligger på topp pga de galna energibesluten får oljebolagen stora vinster (och statskassan ännu större). SVT och Biden säger därför att oljebolagen förvärrar klimatkrisen och föreslår därför att oljebolagen skall betala mer för klimatkrisen.
Månadens nyhet 2:
En otursvecka för grön omställning: Ett blad från ett vindkraftverk ramlade av i Tranås (13 vindkraftsolyckor sedan 2015 men så omfattas ju inte vindkraften av lagen om farliga maskiner), en elbuss (den andra denna månad) exploderade i Paris och flera i London, 80% av kommunerna i Sverige säger nej till vindkraft och demonstranter mot vindkraft i Norrland cementerade fast en bil.
Månadens nyhet 3:
Ny stor vindkraftpark i Östersjön planeras. Byggandet, ledningsdragning och underhåll är mycket dyrare än på land men nu när 80% av Sveriges kommuner säger nej har vindkraftmaffian bara havet kvar. Samtidigt tänker EU 20-faldiga vindkraften på Nordsjön åter-igen utan en ekonomisk kalkyl eller tanke på konsekvenser. Och så en “gigantisk” vindpark utanför Kalix som “bäddar för stora industrietableringar”. Önsketänkande, önsketänkande, önsketänkande. I de tre projekten nämns inte ett ord om att man måste bygga lika mycket balans/ersättningskraft eller så måste man lagra el, bara att de höga och svindyra tornen ger “jämnare vind” (det är en myt att det blåser mer till havs).
Månadens nyhet 4:
Detta kunde man räkna ut med vänstra fotens lilltå: Stora prisökningar på grundmetal-lerna för elbilsbatterier får tillverkarna att ändra sina planer. I artikeln pratas det om kriget som orsak men den grundläggande orsaken är den onödiga och snabba övergången till elbilar kopplat till att metallerna för batterierna är sällsynta och bryts med hjälp av barnarbetare. Många gröna idéer faller på kortsiktigt tänkande med avseende på materialtillgång.
Månadens nyhet 5:
Och som grädde på moset: En ny klimatkonferens, nu i Stockholm, som kommer att ge stora koldioxidbidrag pga stoppad biltrafik. Och som vanligt är miljöaktivisterna osams (det är därför man säger att det behövts till dags dato 27 stora konferenser med 40 000 deltagare och ett otal mindre, som den nu aktuella).
Månadens nyhet 6:
Myten att vätgas skall kunna användas till allt från lagring av vindmölle-el till drivmedel i bilar och till framställning av fossilfritt stål mördas effektivt i en artikel skriven av en expert på området. Problemet ligger (utom i den erbarmliga verkningsgraden) i den ytterst knap-pa förekomsten av iridium (som är nödvändig för en effektiv produktion) i jordskorpan.
Månadens mest galna nyhet 1:
Samantha Powers, Obamas FN-ambassadör pratar om att det är ett gyllene tillfälle nu att gå över till ekologisk odling nu när konstgödsel inte längre borde importeras från Ryss-land. Hon “glömmer” några saker: 1. Det finns (även om man trots alla veganer kan behålla kobeståndet på dagens nivå) inte tillräckligt med gödsel för dagens globala befolkning (se på Sri Lanka som skapade sin egen hungersnöd genom att förbjuda konstgödning). Upp-skattningen är att bara en tredjedel av världens befolkning skulle överleva om hennes vilda planer blir sanning; 2. Dagens konstgödning kommer till stor del från Haber-Bosch-processen där atmosfärens kväve och vätgas (från metan) görs till konstgödsel, vilket gör ev import från Ryssland onödig.
Månadens mest galna nyhet 2:
Ett gäng enfaldiga och helt faktabefriade artiklar i SvT: Köttlöst kött, köttätande påver-kar klimatet, klimatet slår ut kaffeproduktionen etc. Och ett nytt gäng med rapporter med Bjerströmskan om trädgränsförändringar i Abisko (som SVT själva har sagt ännu ej har kommit upp till trädgränsen för 1000 år sedan) och bränder i Kalifornien (som naturligtvis enligt lokal potentat orsakats av klimatförändringar). Bjerströmskan säger tom att det inte varit någon kall vinter i Abisko sedan 1989. Vad menar hon med “kall”?
Månadens mest galna nyhet 3:
Bidens hjärndöda regering slår ett nytt slag i luften: Ett ministerium för klimaträttvisa. Jag antar att det ett utslag av det galna förslaget från Alexandria Ocasio-Cortez och Kamala Harris där “alla av kvinnor födda” (Vem skulle annars ha fött dem? Babianer?) skall kompenseras för klimatorättvisor. Ett EU-förslag ligger nu på bordet om att kompensera fattiga för klimatomställningen. Det innebär att man nu inte bara skall subventionera rika (som har råd med elbilar och har höga elkostnader) utan även “de fattiga”. Så vem får betala? Jo, alla vi andra.
Månadens mest galna nyhet 4:
Biden har tidigare inrättat ett Sanningsministerium. Som Wall Street Journal och Daily Telegraph säger: Har karlen inte läst “1984”? Chefen för detta ministerium, känd för att i samband med presidentkampanjen ha spridit desinformation, har sagt att hon inte tänker tillåta Musk att ta bort censuren på Twitter. Nu har hon avgått efter en hotkampanj på sociala medier enligt SvD-kommentar (som inte innehåller ett kritiskt ord mot ministeriet) och det påstås att ministeriet är nedlagt igen.
Månadens mest galna nyhet 5:
Tre ovanligt urblåsta MP-politiker (inklusive “Tokwatt”) skriver om energidebaclet i Sverige. De säger att det är omvärldens beroende av fossil energi som orsakar de höga priserna och lösningen är att sluta använda fossil energi. Inget sägs om elmarknadsområdena som infördes för att sätta ett marknadsmässigt pris som sedan förstördes av beslutet om nedlagda kärnkraftverk i Sydsverige, införandet av subventionerade vindkraftverk i norra Sverige och en utförsäljning av el till Europa som exponerar oss för prisvariationer där. De säger inget heller om att vindkraften, hur många sådana torn man än sätter upp, inte ger en gnutta mer kW när vinden inte blåser och om man inte stabiliserar elnätet mha kärnkraft/vattenkraft.
Månadens mest galna nyhet 6:
I vad SVT kallar “analys” listar Bjerströmskan en kavalkad med färdiga lösningar på klimatkrisen: “Det går rasande fort nu och lösningarna finns. Gemensamt för dem alla är att politikerna måste bestämma sig för att beskatta koldioxiden fullt ut”. Dvs i stället för att subventionera fossilfritt (som börjar uppmärksammas) gör man fossilt bränsle så dyrt att det fossilfria (kanske) har en chans. Vem som betalar notan? Det gör vi alla!
“Analys” är inte ordet för något som den som framför den inte begriper ett skvatt av! Man kan nämna status för några av varianterna: Ett 30 miljarder kronors projekt för koldioxidinsamling i Australien har just kapsejsat. Solenergiverket i Marocko ger mångdubbelt högre kostnader än projekterat medan Ivanpah i USA kostat 22 miljarder kr, ger effekt som en tredjedels kärnreaktor, dödar fåglar och konsumerar 15 millioner kbm naturgas om året för förvärmning osv.
Månadens mest galna nyhet 7:
SVTs resebudget ligger på topp. Nu har en Bjerströmsk telning varit i USA och sett “fram-tidens elnät”. Elen blir “gratis” eftersom solen inget kostar. Vad batterierna kostar nämns inte, men man föreställer sig att elbilarna skall utgöra batteri. Inget försök till en realistisk ekonomisk analys görs, men det man pratar om här är hushållsel där uppvärmningen idag kommer från naturgas. Att värma med el kräver mycket mer el än solfångare kan fånga på en dag tom i Texas (ca 18kWh med en takyta på 100kvm) så speciellt på vintern måste man använda el lagrad från sommaren och då är bilbatterier tiopotenser för små även om alla skulle ha elbil.
Månadens mest galna nyhet 8:
“Jättemarknad” skriver SvD om framtiden för batterier som skall lagra energin från vind och sol. Man gissar att den globala installationstakten 2031 skall ha tiodubblats till 260 GW per år. Måhända “jättemarknad” eftersom batterierna blir svindyra men en spott-ning i Atlanten jämfört med behovet, när man vet att bara den svenska årliga elproduktionen (fn) är 600 ggr större varav vind är 17% (och verkligen skulle behöva dessa batterier).
Månadens Fake News 1:
Bjerströmskan har flippat ut (igen): Hon påstår i rubriken att klimatkrisen har samband med krigen i Ukraina men det blir mindre uttalat i texten. De som vanligt höga temperatu-rerna i Indien (“temperaturen närmar sig 50 grader”) har föranlett hennes senaste resa till ett ställe där hon fattar noll. Högsta dagstemperaturerna i Indien så här års ligger normalt på mycket över 40 grader och medeltemperaturen på 36 grader.
Bjerströmskan orerar om något hon kallar “värmekupoler” och förstår inte att den globala temperaturhöjningen bidragit till att skördarna ökat 265% de senaste 60 åren. Hon säger inget om att det tidigare samma år varit extremt kallt i samma område. Det är värt att notera att det inte finns någon plats i världen där det är för varmt för jordbruk. Nu säger SVT “över 40 grader i Indien” men detta är helt normalt för årstiden. Alla städer och även New Dehli blir varmare och varmare pga Urban Heat Island-effekten. I indiska medier rapporteras att värmerekordet på 49 grader häromdagen var 2-3 grader varmare än på andra ställen i New Dehli och det var en för året ny väderstation som gav resultatet.
Månadens Fake News 2:
FN varnar för en “tillfällig” temperaturhöjning. Utan en gnutta fakta är det samma trötta feltänk som ligger bakom “varningen” (och en övertro på felaktiga statistikmetoder). Med tanke på allt de har hävt ur sig tidigare är bästa motargumentet en gäspning.
Månadens Fake News 3:
Vädret i Sydeuropa med värme och tromber: “Det blir mer extremväder”, säger en svensk klimatexpert trots att inte ens BBC säger det och IPCC inte håller med. Vädret sägs vara det varmaste på “100 år” (och för 100 år sedan var klimatet svalare). Så vad är nytt?
Månadens citat 1:
Förstör det som fungerar, skicka utsläppen på export och lös problemen med livlig fantasi. Tydligare kan kanske inte den rödgröna industri- och klimatpolitiken sammanfattas. (Ledare i SvD)
Månadens citat 2:
Som någon sade: Sverige skall införa ett fossilfritt samhälle för att rädda Indien från sina värmeböljor medan Indien bygger ut sina kolkraftverk.
+ – + – + – +
by
Jag tror mer på farsan än Nasa, han sa att de varmaste somrarna han upplevt var på trettiotalet, då dom gjorde slåtterängarna, var det nästan omöjligt att slå ängarna, pga att bromsarna, de var som myggor i antal, fick gå med jutesäckar på sig, för att inte bli sönderbitna, det var mellan trettio och fyrtio grader varmt i veckor. Så de så. Mycket mer verklighets troget, än en massa uppgifter från relativiserade historiska data. Men vintrarna var kalla, 1939 och 40. Inget man kan jämställa med NASA, men självupplevt. av den tidens män, som inte gick på amsagor. Berättad med en viss ironi, till dagens datoriserade uppgifter.
@Petter Wulff.
Det är ALDRIG legitimt att ändra rådata eller korrekt utförda mätningar.
Såtillvida man inte tillhör dom som vill döda yttrandefrihet, demokrati, ärlighet, sanning, och frihet.
Petter W
Kanske borde man även revidera tidningarna från den tiden också?
Hoppas du vågar följa Tony Hellers inlägg-tex detta: https://realclimatescience.com/are-official-us-temperature-graphs-credible/
Han har tex visat hur manipulationen av Reykjaviks temperaturdata gick så långt att de var tvungna att backa eftersom det blev protester från Island-historien stämmer inte!
Ja, det finns legitima skäl att modifiera temperaturuppgifter. Men det finns inga legitima skäl att sänka gamla mätningar och höja moderna. Det borde snarare vara tvärtom, med tanke på att många vädermätningar görs i växande värmeöar, i form av till exempel städer och flygplatser. Och också för att förändringar i mätinstrument har gjort att snabba temperaturförändringar nu är lättare att mäta. Vilket till exempel innebär att höga temperaturer som missades tidigare numera kommer med i statistiken.
NASA korrigerade så sent som 2020 temperaturdata för 2016, nedåt såklart, för att få det att framstå som om 2020 hade högre temperatur än 2016, i syfte att sålänge det går försöka främja IPCCs AGW. I övrigt har jag samma syn på den långsiktiga temperaturutvecklingen som Alvar Nyrén. För mig är det ostridigt ur astrofysisk synvinkel att temperaturutvecklingen blir negativ framöver såväl globalt som över olika hemisfärer. Det har jag tidigare beskrivit i kommentarer med hänvisning till just astrofysiska skeenden och i enlighet med resultat från kända solforskare.
Honorerar Claes Lindskog till en läsvärd och i många avseenden ‘mitt i prick’-artikel.
Lasse: Som Paul Edwards visat (A Vast Machine, 2010) finns det legitima skäl att modifiera gamla temperaturuppgifter.
Alvar N: UAH-data pekar i samma riktning som Nasas data – 1900-talets värden går i blått (svalt) och 2000-talets värden i rött (varmt). I 30-årsperspektivet blir det varmare.
Claes L: Tack för SvD-hänvisning
PW m.fl
Följer ngn av er Sprayhattas temp data per lat omr och enskilda månader?
Bif ex som tydligt visar att temp toppen kring ekvatorn (UHA tropikerna) för månaderna dec-maj nåddes 1998(Enso) och för månaderna
juli, okt och nov år 2015-2017 samt juni, aug och sept 2019-2020. Enso bidrog även till topparna kring 2016.
Tropikerna är den del med högst solinstrålning under året och som förser framförallt norra hemisfären med varmt vatten och luft.
Ser med intresse fram mot data för maj månad.
Svar till Göran:
Indien har också andra metoder för sophantering. I Varanesi (Benares) finns en i centrum belägen soptipp innehållande ca 1 miljon ton som man med bulldozers sakta föser ut i Ganges för transport ut till oceanen. När man ser hur husen ser ut i Benares (2 M innevånare) förstår man: De har fn inte råd med någon annan hantering utan måste vänta på en levnadsstandardökning som bla kan åstadkommas mha mer energiproduktion och då från kärnkraft, litet sol men inte ved eller vind.
Svar till Petter Wulf
Denna blogg hämtar med mitt tillstånd text och annat från mitt månadsbrev där jag ger länkar till allt jag skriver och där jag sammanfattar allt i fyra st bilagor på totalt ca 400 sidor som uppdateras i görligaste mån varje månad. Månadsbrevet skickas per email till fn ett 130-tal adressater. Vid införandet i denna blogg faller av naturliga skäl länkar och annat bort.
Den av Dig efterlysta ledaren i SvD publicerades 22-05-31: https://www.svd.se/a/oWoKWR/rodgron-politik-ar-att-riva-malmo
På landsbygden i Indien gör man sig av med sopor genom att lägga dem på tomten och sedan elda upp dem. Det finns ingen insamling av sopor och det finns ingen förbränning av dem i ett kraftverk.
Sverige skulle kunna bidra med teknik och logistik för insamling och omvandling av soporna till energi, vilket skulle ge en bra mycket större minskning av koldioxid än vad som kan göras i Sverige.
Data från USA visar att köttproduktion står för mindre än hälften av påhittade växthusgaser än vad växtproduktionen gör.
Till växtproduktionen ska läggas tillverkning av näringstillskott och omfattande sjukhusvård som växtätandet skapar.
Äta bara växter har långt större så kallat klimatavtryck än att till exempel bara äta kött.
Äta lite kött under sin ungdom ger en mindre hjärna och lägre intelligens, så dagens ungdomar har nog svårt att förstå sig på detta med klimatbluffen.
Tack för en mycket bra sammanfattning!
Nu när avkastningen på den privatägda vindkraften visat sig så dålig att de får svårt att klara ersättnings-investeringar så kan man undra hur stort det privata intresset är för havsbaserad dito? Trots att skattebetalarna ska stå för den höga anslutningskostnaden. Men det är ju klart att ett extremt högt elpris borde öka intresset. I ett Sverige som till mycket stor del byggts upp på tillförlitlig och billig “co2-fri” energi.
Kommer vi i framtiden se landets fantastiska utveckling sedan efterkrigstiden fram till 70-talet som en parantes? Glöm inte bort att tiden därefter från mitten av 80-talet (efter decennium av kriser) är byggt på kreditexpansion (konsumtion på framtiden). En känd amerikansk “neokonservativ” ekonom, Larry Summers, har sagt att ekonomin kräver ständiga bubblor. Problemet är att en sådan modell förlorar sunda marknadskrafter och gynnar mest maktpyramidens topp. Övriga blir förlorare på sikt. Den moraliska effekten är inte ens beaktad.
Davos-gruppen som representerar toppen av etablissemanget inser sedan längd dilemmat och räknar med att nu föra oss andra slavar in i deras nästa hype (digitaliseringsmonopolet) där flertalet blir överflödiga och satta vid sidan om med en knapp medborgarlön. Den som inte gör motstånd nu eller räknar med att kapitalisera på det som kommer kan räkna med ännu större odemokrati än i t.ex dagens klimat-dialog. Nyfattigdomen kommer inte att kunna undvikas efter att naturkrafterna fått göra sitt städjobb (ekonomi-cykeln).
PW.
Nej, enligt UAH var toppen 2020 någor lägre och det var UAH man hänvisade till så länge de passade på 90-talet när temperaturen steg som på 1930-talet. De kurvor du hänvisar till går ej att finna i mätdata världen runt, som du kan se i min länk, och NOAAs korrigerade data är bara en anpassning till modellerna. Och för tillfället och sannolikt under lång tid ligger vi kring medelvärdet för 30 år och kommer sannolikt att gå under detta när 90-talet försvinner ur statistiken. Både globalt och regionalt Det är 30-års MV som är den vetenskapliga mätmetoden för klimatets utveckling.
PW
Att du fortfarande tror på Nasa är ju bara komiskt.
Tony Heller och andra har ju visat gång på gång hur de sänker temperaturen under 1900-talet fram till 1940 och höjer därefter.
I stort sätt alla värmerekord i väst är från första halvan av 1900-talet och det kan varken du eller de bortse ifrån.
Så roligt att läsa din sammanfattning! Tack för det!
PW
Då har bevisligen inte temperaturen gått upp.Så vad är problemet??
Pw
Då har det inte blivit varmare,då har ju temperaturen stått still sedan 2016.Så vad är problemet.
Petter W
Litar du på dessa globala uppgifter om temperaturen?
Det är anmärkningsvärt i så fall.
NASA gjorde sig känd på uppgifter om hur havsnivån accelererat.
De visade två olika mätmetoder 😉
Nu är detta borta men vi ser ändå daglig manipulation av äldre mätningar för att förstärka en trend och sudda bort gamla värmedata.
Tror du att vi känner till globala temperaturen så väl?
I USA är stationsnätet funnits länge har vi sett hur 1930 talet hade mer utbredd värme.
Det vi ser där idag är att den kallare delen har blivit mindre kall.
Det går rasande fort nu för Vattenfalls vindkraftpark på Kriegers flak. 🙂
Åren 2020 till 2022 genomförs arkeologiska undersökningar samt kompletterande geofysiska och geotekniska undersökningar. Upphandling av anläggningen sker under 2023 till 2025. Slutligen sker tillverkning och installation under åren 2027–2029, det vill säga fullt driftsatt anläggning planeras till 2029.
Alvar N: Globala temperaturen 2020 lika hög som 2016. Dessutom har alla år sedan 2001 varit varmare än alla år på 1900-talet utom ett (1998). (https://climate.nasa.gov/ ).
Claes L: Att svenska utsläpp skickas på export är ett intressant påpekande, men hänvisningen till en ledarartikel i SvD är onödigt vag. Vilket datum, vilket underlag för påståendet?
EUs politiska skatter, koldioxidavgiften, har drabbat oss med en kostnad av 3200 kr per person.
Pengar som skall betalas av alla medborgare inom EU.
1600 miljoner ton a 1000 SEK per ton delat på 500 miljoner innevånare.
Detta har bidragit till en ökad kostnad (inflation) eftersom denna avgift bara var 5 SEK per ton för något år sen.
Sen har vi ju sett hur elhaveriet där vi betalar priset för grön el för Tyskar och Danskar men får del av deras ökande kolkraft ökat våra kostnader ytterligare.
Allt för att förhindra att våren blir sen, vilket vi misslyckats med i år:
https://www.slu.se/ew-nyheter/2022/5/varkollen-visar-att-varen-ar-sen-2022/
Tackar, bra samling osanningar och stolligheter mm. Och som de flesta här vet visar fakta något annat.
…Temperaturen globalt toppade 2016, södra hemisfären 1998, tropikerna 1998, Australien 2002, USA 48 (staterna i Nordamerika söder Kanada) 2012, samt Arktis och hela norra hemisfären 2016 och är sedan 2016 kraftigt på väg neråt ………….
https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-24