Karlshamnsverket är igång sedan en hel vecka

SVT

Det är avsett som yttersta reserv, eldat med 70 m³ olja per timme, vilket är det dyraste bränslet för att producera el.

Mitt i sommaren ! ! !

“oljan som används kommer från Preems raffinaderi i Lysekil.” Det tolkar jag som att den innehåller biobränsle och då är extra dyr. Något som kunderna får betala.

“Planerbar el” är vad som gäller, när det blir allvar ! ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

20 thoughts on “Karlshamnsverket är igång sedan en hel vecka

  1. Peter

    Kan väl bara instämma om det motsvarar våra gamla produktionsbaserade prissystem? Så hur ser den franska produktionsstrukturen ut? Bara statliga bolag som är styrda? Vad menas med “skyddade” priser? Prisstopp eller tak brukar inte fungera i längre perspektiv i en fungerande marknad (konkurrensutsatt osv). Vad säger EU? Frankrike har huvudsakligen kärnkraft vilket underlättar deras situation men även fransmännen är drabbade av kraftigt höjda priser (delvis pga underhåll m.m av kk).
    Privatpersoner och företag är ju ALLA, dvs hela konsumentmarknaden! Menar du att exporten prissätts separat?

    Har Frankrike tagit det Göran Åkesson kallar beslut att göra avsteg från EUs energiregler? Så hur skulle du beskriva Frankrikes el-modell jmf med vår (bortsett från vår vk).

  2. Thorleif,
    Frankrike säljer el på den internationella marknaden men har `skyddade` priser för privatpersoner och företag. Om deras model fungerar så kan vi också ha en sådan modell.
    vad är problemet?

  3. peter

    /Rättelse/

    Det är inte så enkelt att “efterfrågan” bestämmer priset (se ovan). SVK är med och “styr” enl den s.k “produktionsordningen” som handlar om kravet på frekvensbalans, överföringskapacitet och produktionskapacitet. Vet inte om det är detta som man allmänt kallar “prissättningsalgoritmen”?

  4. peter

    Vad innebär det att ha överskottsel om inte elöverföringskapacitet samtidigt råder (i alla delar av landet) inom det nationella nätet?

    Även om kapacitet finns så är ju frågan hur priset bestäms. Är priset högre utomlands och om priset bestäms av detta så innebär det att efterfrågan (den senaste timmen) bestämmer priset för alla säljare/producenter (och därmed konsumenterna/köparna).

  5. Sverige kan liksom T.ex. Frankrike ha ett inhemskt energi pris och sedan sälja överskottsel på den öppna marknaden till marknadspris. Det är tillåtet och det går.
    Naturligtvis gillar inte privata elbolag detta då det minska deras intjäning men det är fullt möjligt och tillåtet.

  6. Svenska Kraftnät tjänar ca 60 miljarder på prisskillnaderna mellan olika elområden.

    I Grönköping har Buss och Taxi (AB) rekordvinster.
    Vi har lagt ner busstrafiken helt och taxirörelsen ger god förtjänst.
    God trafik men vi funderar på om vi kan satsa på fler taxibilar eftersom bussen vi äger är svår att laga.
    Kunderna vill gärna åka buss men vad skall vi göra åt det?
    😉

  7. Christian H
    Kort svar i går kväll.
    Jag brukar räkna med att olja innehåller ca 10 000 kWh energi per kubikmeter.
    Om 35% går att omvandla till el blir detta 3500 kWh el
    Om detta kostar i grannskapet 18500 SEK blir detta (18500/3500) 5,3 SEK per kWh.
    Hade de kunnat sälja värmen så hade kalkylen (kraftvärme) blivit bättre.
    80% nyttiggjort hade då kunnat säljas till ett pris av 2,3 SEK per kWh

    Gillar ditt försök till alternativ kalkyl från grunden med kg och kcal men..

  8. Karlshamnsverket eldas med tjockare oljor. Eo3 som måste värmas till 35 grader för att vara tillräckligt flytande. Eo5 som kräver uppvärmning till 55 grader för att kunna användas.

    Tror inte det finns någon andel bioolja i dessa. 100 % fossilt.

  9. Någon som tror att Karlshamnsverket skulle vara igång om Ringhals 1 och 2 fortfarande varit i drift ?

  10. Aningen OT: Jag såg debatten mellan Elsa W och Tvåwatt. Elsa närmast spelade med i koldioxidfobin. Det gynnar inte vår sak! Det blir en valperiod till med vansinnig politik.

  11. Då 1 kcal motsvarar 4,19 kJ, ska det förstås vara ovan, inte kW!

  12. #11 Lasse

    Tack för svar Lasse, men stämmer det? En kubikmeter olja väger 820 kg och har ett energiinnehåll på 10000 kcal/kg (inne kW/KG). Då 1 kcal motsvarar 4,19 kW, bör därför priset på 5,30kr först divideras med 4,19 och sedan med 0,82. Då fås ett pris på 1,54 kr/kWh innan skatter och andra kostnader. Att man sedan behöver starta verket mitt i sommaren beror på en idiotisk energipolitik där opålitlig vind- och solkraft fått ersätta pålitliga och reglerbara andra kraftkällor.

  13. Hur många oljeeldade Karlshamnsverk skulle vi behöva till vintern för att slippa elavbrott?

  14. Till Lasse

    Det är billigare med vindkraft !!? Jag tror att Karlshamnsverket kör för att kärnkraften är delvis nedlagd och vindkraften inte fungerar. Förmodligen har du fel i dina beräkningar också

  15. 18500 per m3 olja(10 000 kWh/m3) ger en kostnad vid 35% verkningsgrad av ca 5,30 SEK per kWh
    Det är billigare med vindkraft 😉

  16. Högsta koldioxidfobikern är enligt Nyheter idag upprörd av att Karlshamnsverket startat. Hon ser hellre att svenskarna lider.

  17. Några 5,70 kr/kWh lär det knappast kosta att producera el i Karlshamnsverket. Känner man till oljepriset och verkningsgraden (gissningsvis cirka 35%) är det en smal sak att räkna ut produktionskostnaden. Därutöver tillkommer kringkostnader i form av övriga driftskostnader, personalkostnader, skatter m.m. Jag känner inte till vare sig oljepriset eller övriga kostnader, men det finns kanske andra här på forumet som vet? Fram till dess kostnaderna har beräknats, gissar jag att ett rimligt produktionspris understiger 2kr/kWh och att de 5,70 kr vi betalar beror på stolliga politiska beslut.

  18. Oljepriset är säkert överkomligt för ägaren. I morgon onsdag 17 augusti verkar Eo4 slå rekord igen om jag minns rätt. Snittpriset för dygnet är 5,70 kr/kWh. Dyrast är det mellan 19 och 20. Då kostar varje kWh nära 7,70 kr. Så det lönar sig säkert bra att köra även detta kraftverk.

Comments are closed.