Siemens har lyckats nå 14 MW med direktkopplad generator, så att maskinhuset väger “bara” 500 ton
Några data:
- 14 MW, Nominell Effekt
- 222 meter, Rotor Diameter
- 108 meter, Vingarnas Längd
- 39.000 m², Svept Area
- 5 x 5 x 10 meter, Maskinhuset, enligt obekräftade uppgifter på nätet
Beställning finns på 60 stycken till en anläggning utanför den skotska kusten, vilka beräknas kunna tillverkas under 2024.
+ – + – + – +
Underhåll, återvinning, avveckling ? ?
Det är mastodontiska maskiner. Jag får några undringar:
- Eroderar vingarna även på dem ?
- Vilka plaster har de och hur mycket av dem kommer att spridas i haven ?
- Hur mycket av offeranoder kommer att spridas i haven ?
- Hur ofta måste man byta 108 m långa vingar ? Vad kostar det ?
- Finns återvinning och destruering efter avveckling med i kalkylerna ?
+ – + – + – +
by
GK
Ta bort effektskatten och hypotetiskt återstarta nedlagda Ringhals-reaktorer (2st) och vi hade haft tillräcklig reaktiv effekt (kkv elproduktionskostnad 30 öre/Kwh?) att tillhandahålla SE3-4 med ev underskott som i framtiden kan inträffa pga överföringsbegränsningarna från norr. Underskott som idag ej funnits om vi haft två reaktorer extra igång idag (och ca 15 år framåt enligt den uppdatering de båda reaktorerna genomgått före nedläggningsbesluten). I vilket fall hade extra reaktiv effekt inneburit att vi även kunnat exportera mera genom högre överföringskapacitet från norr (vindkraft).
Avsaknaden av reaktiv effekt mellan elområdena (norr söder) leder alltså till extra förluster av el vilket = nominella överföringsförluster).
Det är min okvalificerade gissning bara!
Det sjuka med nuvarande elbörs-regler (anbudsförfarande) är att “det högsta priset gäller ” alla genomförda transaktioner inom varje TIMME. Dvs det gäller alla parter. Marginalprissättning är som det låter en metod att fortlöpande få fram ett “rådande pris” på marginalen. Men “rådande pris” är i normalfallet bara aktuellt just då och för den transaktionen. Här gäller det även alla de transaktioner som skett till lägre priser under “innevarande timme” (för morgondagens leverans av tekniska skäl då man behöver framförhållning eftersom el måste konsumeras direkt).
Jag vägrar att kalla systemet för marginalprissättning eftersom köparna oftast styr och de finns inte i Sverige för en viss (mindre) del av volymerna varje timme! Som det ser ut exporterar vi oftast omkring 20% av vår produktion.
Jag har ytterligare en fråga, utöver de i artikeln ställda:
Hur mycket reaktiv effekt konsumerar ett sådant här vkv? Vad krävs och vad kostar det att producera motsvarande mängd reaktiv effekt, så att våra kraftnät inte belastas extra?
Utdrag från regerings-avtalet:
Mål:
“….återupprätta ett fungerande elsystem, med ökad elproduktion och låga elpriser….”
“Hushåll ska få rimliga och förutsebara elpriser.”
Ingenting skrivs om möjligheterna att omförhandla Sveriges skyldighet att följa EUs regler enligt t.ex “delad beslutsordning”. Nuvarande ordning innebär inte bara skyldighet att exportera/fylla exportkablarna (70%) utan också att vi “smittas av högre elpriser” på kontinenten pga särskilt Tyskland´s och Storbritanniens elproduktions-brister. Högre (produktions-)priser utomlands innebär högre anbud (köpkurs) till svenska elhandlare/producenter (Nordpool).
Om Sverige kan välja att svenska konsumenter först ska få sin efterfrågan tillgodosedd (baserad på svenska produktionskostnader) innan exportförsäljning tillåts kan vi sannolikt nå målet ovan om “rimliga och förutsägbara elpriser”. Annars blir vi helt i händerna på vad t.ex tysk “Energiwende” samt nuvarande krig/sanktioner ställt till med.
“Vid sidan av kärnkraften har Moderaterna fått igenom en paus av miljöprövningarna av vattenkraft samt ett stopp för statliga subventioner av den havsbaserade vindkraftens elnätsanslutningar. Att man i avtalet ändå beskriver vindkraften som viktig och att man öppnar upp för mer vindkraft innebär en kompromiss från SD:s sida, då partiledaren Jimmie Åkesson tidigare beskrivit det som att han inte ser något behov av den energisorten.”
Från DN om avtalet!
Jag antar att man måste gå in på de nya regeringspartiernas hemsida för att hitta avtalet! Här fr Moderaterna:
https://moderaterna.se/app/uploads/2022/10/Tidoavtalet-Overenskommelse-for-Sverige.pdf
Du menar Tidö?
GROTESKT!!!
Thorleif
Det sagda står att läsa i det publicerade Tylö- dokumentet, där det särskilt poängteras Din kommentar betr. anslutningskostnader.
Att byta vingar till havs är omständigt(are) och dyrare än på land antar jag.
GÅ
“Enligt de nya direktiv som skall komma från den förväntade nya svenska regeringen ska vkv, även de till havs, bära sin egna kostnader.”
Isf innebär det radikalt ändrade kalkyler då havsburen vk har anslutningskostnader som enl många är lika höga som vkv själv inkl installation!
Angående några av inläggets slutfrågor:
• Erosion av vingarna: sker på samma sätt som andra havs-vkvs; estimeringar från Norge, tror jag mig minnas, visar att de senare lämnar per vkv ca 63 kg miljöantagonistiska nanopartiklar per år till havets ‘deponi’ med ty följande oåterkalleliga miljöproblem för ännu överlevande fiskbestånd. Själv tror jag att vi kan uppgradera estimatet med minst 10% m.h.t. vingstorlek, säg 80 kg nanopartiklar per år och vkv. Den nya ‘parken’ skulle därför under en levnadstid om 15 år leverera 64×80×15=ca 77 ton nanopartiklar. Enligt de nya direktiv som skall komma från den förväntade nya svenska regeringen ska vkv, även de till havs, bära sin egna kostnader. Det vore intressant att få ta del av miljöexperters miljökostnadsestimeringar av de skador uppkommer i havet p.g.a. dessa nanopartiklar i ett utökat tidsperspektiv.
• Utbyte av vingarna: återigen med referens till erfarenheter behöver ett vkv till havs byta vingar en gång (och en till två växellådor) under dess levnadstid. Den aktuella hybrisparken behöver således 2×64×3=384 vingenheter under 15 års tid. Såväl uppförande som byte av vingar är teknisk besvärligt. I syfte kostnadsbesparingar sker troligen bytet genom att de gamla vingarna (192 st)dumpas i havets ‘deponi’ med accelererande miljöförstöring genom att materialet inte är enkelt biologiskt nedbrytningsbart. I slutfasen kommer exploatören troligen inte undan utan måste montera ned vingarna tillsammans med andra delar av vkv-en. Långsiktig deponi är troligen mest effektiva åtgärd, nedgrävd på sådant ställe att giftigt lakvatten inte kan nå vattentäkt.
Regeringen (den nya) säger nu att man ska följa Paris-ök men ingår verkligen Net Zero i denna? Är inte Net Zero som en senare deal som ligger i linje med Paris-ök?
Så i nästa vecka hoppas vi få besked om kärnkraftens nysatsningar, tacka gud!
Elpriserna tycks normaliseras igen mellan elområdena (?). Alltså ifråga om prisskillnader mellan norr och söder. Däremot tycks SE4 inte längre smittas i samma utsträckning av tyska priser. Vad beror det på? Att en kabel är under underhåll? Eller ändrade handelsregler?
Den nya regeringen kan kanske få stopp på de flertal havsområden, som är föremål för bestyckning av monument över människans dumhet…..
Vindkraft behöver man inte ta beslut om för avveckling ( de håller ju bara kring 15 år), förutsatt att man inte varit så urbota dum, att man lovat ersättningsverk. Är det någon som känner till om gamla verk rivits och ersättningsverk satts upp i landet eller utomlands?
Finns det ingen ände på Galenskapen – denna hybris av babyloniska proportioner?
Funderingar!
Hur många m/s behövs för att nå den angivna nominella effekten?
Vad är medelvindshastigheten där de skall placeras?
Jaha-då hoppas jag att de även köper in den kraft som behövs idag och andra dagar när det är stilla, dvs större delen av året-60%?
Ta denna som ex:
https://www.generatorsource.com/14-MW-Wartsila-Natural-Gas-Power-Plant.aspx
Samt all gas som behövs för driften.
Hur många insekter kan man döda på ett 39.000 m2 svep?