Figur 1. Oymyakon håller rekordet – 69,2 °C som lägsta tempe-ratur för ort med permanent boende
Där registrerades -54°C den 4/12 och -57°C den 5/12 enligt den tyske meteorologen Dominik Jung . Han ser det som synnerligen ovanligt för början av december. Så kallt kan det vanligen bli först i januari eller februari. Där är 521 invånare registrerade.
Figur 2. Oymyakon ligger i republiken Sakha, men inte längst i norr
Den tidiga kylan är ytterligare ett tecken på att den aviserade kalla perioden redan börjat.
+ – + – + – +
by
Det ska bli intressant att se hur världen hanterar detta om inte temperaturen ökar längre, utan sjunker. Rockström har ju börjat ändra sitt uttryck från “det varmaste året” till “det har inte varit så varmt som under de senaste åtta åren”. Som av en händelse så har det varit en platå de senaste åtta åren.
Det gör ju att det blir svårare och svårare att för medborgarna att motivera olika drakoniska åtgärder som slår mot deras ekonomin.
Under senare tid – efter valet speciellt – har det kommit upp diskussioner huruvida klimatet håller på att bli nästa “migrationsfråga”. Under många år var det omöjligt att diskutera de eventuella problem som ökad invandring gett och kan ge om den fortsätter. Detta debattklimat har nu förändrats och de flesta partier (förutom några småpartier) står nu mer eller mindre officiellt bakom ganska betydande begränsningar i invandringen, inklusive folkräkning, bidragskontroller etc. Jag såg nyligen en graf där skillnaden mellan vad befolkningen tyckte om invandringen och politikernas åsikt under lång tid skiljt sig markant åt, men nu går politikerna närmare och närmare befolkningens åsikter.
På samma sätt är det nu – som vi vet – väldigt svårt att komma fram med åsikter om klimatet, vad som påverkar klimatet och vad som är relevant att göras. Det som är tydligt är att medborgarna, inte bara i Sverige utan i många länder, går mot reallönesänkningar. Jag tror att fler och fler medborgare, ju lägre inkomst de får, inser det orimliga i Sveriges hantering av klimatfrågan, men jag tror också att politiker nu förhoppningsvis ser skillnaden i uppfattning fortare nu och kan vidta de rätta åtgärderna. Sålunda, klimatfrågan tror jag blir nästa stora fråga där ett paradigmskifte kommer att ske, mer eller mindre framtvingat av den ekonomiska krisen.
Tropikerna och Aus bekräftar samma trend. USA tillkommer ev ? Samtliga områden uppvisar samma fallande tendens under november. Sedan januari 2021 finns bara 3 månader då samtliga temp värden minskat under
månaden fr föreg månad. Nov 2021, Feb 2022 och Aug 2022.
Kommande månader finns potentialen att temp bryter ner från de senaste årens (30 månader ca) ansamlade temp gruppering. Det 13-månaders glidande centrerade MV ändrar denna månad riktning nedåt. Ny lägsta-nivå MV under 0,1 innebär tangering 2015.
Ja, det börjar som sagt se mindre angenät ut framöver även enligt mätdata globalt och regionalt. UAH-data för november har presenterats.
https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-30