Anrika Hüttenwerke Krupp Mannesmann (HGM) i Duisburg är en av de största anläggningarna för ståltillverkning i Europa
(Rubriken skulle ha ett frågetecken. Nedläggningen är inte ett faktum ännu. Och blir tro-ligen inte verklighet. Hotet kommer från den verklighetsfrämmande klimatpolitiken, som nog blir det som konkursar först.)
2022-12-11, Pleite ticker:
En nätsida i Tyskland har tagit på sig att redovisa de katastrofala följderna av den förda politiken med avskedanden och nedläggningar av företag. “Pleite” betyder pank, tom eller konkurs. “Ticker” betyder räknare.
Viertgrößtem Stahlproduzenten Deutschlands droht das Aus
(Tysklands fjärde största stålproducent hotas av nedläggning)
Här tillverkas 12 procent av tyskt råstål. Hüttenwerke Krupp Mannesmann (HGM) i Duisburg är ett av den tyska stålindustrins centra. Men dess långa historia kan snart vara över. Anledningen är planeringen för att ställa om stålproduktionen till klimatneutralitet.
Nu är 3100 jobb i akut fara. Enligt fackförbundet IG Metall riskerar den planerade över-gången till klimatneutral stålproduktion vid Hüttenwerke Krupp Mannesmann (HKM) i Duisburg att misslyckas på grund av bristande finansiering.
“Det skulle vara slutet på Tysklands näst största stålverk”, rapporterade facket på torsdagen i Frankfurt am Main. De 3 100 arbetarna vid fabriken skulle då förlora sina jobb. En tragedi är på väg.
Under sökordet “dekarbonisering” vill HKM under åren 2025 – 2045 ersätta sina två mas-ugnar med två så kallade direktreduktionssystem. I dessa anläggningar kommer allt mer väte, som produceras på ett klimatneutralt sätt, att användas successivt. Målet är då en klimatneutral produktion av stål.
Men detta projekt för nu det historiska stålverket till slutet för sin existens.
Det saknas drygt två miljarder euro (SEK 23 mia), som skulle behöva investeras i ny teknik för att göra produktionen klimatneutral. Annars är man inte längre konkurrenskraftig efter 2030, enligt IG Metall och företagets styrelse. Då ökar nämligen priset som företagen får betala för CO₂-utsläppen rejält.
HGM tvingas därför lägga om sin produktion på grund av det höga CO₂-priset, även om detta nu akut hotar dess överlevnad. Det är osäkert vad som händer härnäst. En av de tre stora aktieägarna, Vallourec, kommer att avstå från sin andel på 20 procent i HKM. Mot bakgrund av detta skall de två kvarvarande aktieägarna försöka hitta en lösning för HKM:s framtid.
+ – + – + – +
Aktierna har alltså ett negativt värde nu ! De kvarvarande ägarna måste pytsa in flera miljarder euro för att företaget skall överleva.
Att bita sig i svansen
Precis som i Australien blir allt dyrare på grund av “klimatpolitiken” med ökande pris på utsläppen. Ståltillverkare skall tvingas ersätta kol med väte. Det svenska projektet Hybrit har ju visat att det är tekniskt möjligt.
Men produktionen av väte behöver ofantliga mängder el. När dess pris fem- och tiodubblas blir kalkylen för “Fossilfritt Stål” omöjlig.
“Klimatpolitiken” gör fortsatt klimatpolitik omöjlig ! ! !
+ – + – + – +
by
Miljöpartister (oc andra) tycker det är bra om “miljöförstörande industri” försvinner. Samtidigt tycker de att man ska bygga vindkraftverk, infrastruktur, elbilar, järnväg …
När jag var yngre så fanns det ett uttryck att man inte kunde “tänka längre än näsan räcker”. Finna kanske inte kvar idag? Annars tycker jag det passar bra.
Fredrik F
Är det så att Nucor enbart arbetar med s.k Scrap-metals? Dvs återvinnings-råvara. Man fick intrycket av artikeln att så ev kunde vara fallet!
För Nucor så är det rätt så lätt att minska kolutsläppen då de inte raffinerar stål ifrån järnmalm utan återvinner redan producerat stål och järn. De behöver alltså inte hålla på med reducering av järnoxid utan räcker gott för dem att smälta och återskapa stålskrot.
“Normal people learn from their own mistakes, while dunderheads never learn. Smart people learn from other peoples mistakes”
“Normala människor lär sig av egna misstag. Idioter lärs sig aldrig. Förståndiga människor lär sig av andras misstag”
USAs stålproduktion blev väl utkonkurrerad redan på 70-talet om jag inte minns fel. Någon som annars har koll hur amerikanska dito (storutsläppare) tar sig an kraven?
Enl bif artikel ska US Steel bara reducera utsläppen med 20% till 2030.
Nucor däremot sägs vilja gå mot Net-Zero men i artikel skrivs bara krav på reducering. Inte eliminering. Däremot framgår det i texten en länk som beskriver processen Eqonic som bara handlar om att producera med fossilfri el samt köpa utsläppsrätter som kompensation för utsläppen. En annorlunda version av Net-Zero.
https://www.enr.com/articles/53439-us-steel-nucor-build-major-mills-amid-steelmakers-modernization
Och ev detaljer i Biden’s ( de bakom honom) Inflation Reduction Act som även är en ren konkurrensbegränsnings-lag om man betänker vilka som ändå ligger bakom nedstängningarna och “indirekt” kriget! Tyskarna och Japsen har alltid varit USAs konkurrenshot nr 1 inom västsfären.
.