Det har varit ovanligt kallt väder runt om i världen
Just den 11:e december är det inte så allmänt, men ändå extremt på flera håll, ex.vis i Ostasien och Kanada.
Tege Tornvall:
Få förutsättningar för varmare klimat
Väder är inte klimat. Väder är hur det råkar vara för stunden: varmt eller kallt, torrt eller regnigt, lugnt eller blåsigt. Klimat är hur det är över längre tid. Minst 30 år brukar nämnas, gärna längre.
Det hindrar inte att ett varmt klimat ibland kan ha kallt väder, eller att ett torrt klimat ibland kan ha regn och översvämning.
Det vet erfaret och kunnigt folk.
Men dit hör sällan svenska nyhetsmedia och klimatprofiler. Övertygade om att mer koldi-oxid skulle farligt värma atmosfären rapporterar de ständigt stormar, hetta, torka, bränder och översvämningar som bevis på hotande global uppvärmning.
De missar eller förtiger att sådant extremt väder är just – väder. Om det däremot upprepas år efter år under längre tid, kan det med tiden kallas klimat.
Men det gör det ju inte. Tvärtom rapporteras ovanlig kyla från många håll i världen – utom av svenska nyhetsmedia. Det skulle ju störa deras fortgående berättelse om stundande global värmekatastrof.
Därför skall jag här rapportera om ovanligt kallt väder runt om i världen. Det är förstås just väder, men det styrker inte larmen om global uppvärmning.
Kall vinter på södra halvklotet
I somras hade södra halvklotet vinter. Det glömmer vi lätt, eftersom 90 procent av världens befolkning lever på norra halvklotet. Därför gäller världens klimatdebatt främst norra halvklotet.
Men från södra halvklotets vinter rapporterades bl. a. detta ovanligt kalla väder:
12-16 juli varnade Sydafrikas vädertjänst för snö. Där är medeltemperaturen vintertid 8-17 plusgrader. Men staden Volksrust hade tio minusgrader med snö och vintervägar. Bergiga Lesotho hade i slutet av juli öppna skidliftar.
Grannländerna Namibia och Botswana hade också ovanligt kallt, 10 minusgrader i Namibia och knappt 8 minusgrader i Botswana.
I juli var delstaten Queensland i Australien 8-12 grader kallare än normala runt 20 plusgrader. Orten Wondecla hade 2,6 minusgrader den 14 juli. Den 20 juli var stora delar av Australien tio grader kallare än normalt. Även Nya Zeeland hade ovanligt kallt.
Den 13 augusti hade São Joaquim i södra Brasilien 13 minusgrader. I medeltal var det 20 grader kallare än normalt. Vinodlingar drabbades. I juni 2021 var det ovanligt kallt i Argentina, Bolivia, Brasilien, Paraguay och Uruguay.
Södra halvklotets medeltemperatur var den 23 augusti 0,4 grader under medeltalet för åren 1979-2000. Väder och klimat påverkas av Antarktis, Jordens största isöken.
Där mättes den 17 juni 81,7 minusgrader.
Kallt även på norra halvklotet
Efter ovanligt kall vinter på södra halvklotet började vintern på norra halvklotet också med ovanlig kyla på många håll.
I november drabbade en snöstorm herdar med boskap i nordvästra Kina. Hundratals får frös ihjäl i Xinjiang-provinsen. Sju byggnadsarbetare frös ihjäl i staden Altay nära Kazakstan.
November var också ovanligt kall i Sydkorea med 7 minusgrader i Seoul. Där är normalt runt 10 plusgrader i november,
Australien hade i år sin kallaste vår på decennier – efter en ovanligt kall vinter. Högsta dagstemperatur var den lägsta på 30 år i Adelaide, Canberra och Melbourne. Brisbane närmare tropikerna hade sin kallaste vinter i historien.
Sydöstra delen av kontinenten hade extrem nederbörd med översvämning runt floderna Murray och Darling, troligen efter ny, en ovanligt kall La Nina-ström utan någon varmare El Niño före.
I november hade norra Sibirien ovanligt kallt. I Ojmjakom mättes 50,9 minusgrader och även på andra platser under 50 minusgrader. Så års är där sällan under 40 minusgrader.
Kanada noterade sin kallaste novemberdag sedan 1989. Större delen av Kanada var ovanligt kall i november med många nya lokala köldrekord. Nunavut i det arktiska Kanada mätte 45 minusgrader.
Allt detta är förstås väder världen runt. Men det har knappast nämnts i svenska media och styrker inte dessas larm om hotande värmekatastrof.
Tvärtom är förutsättningarna för fortsatt global uppvärmning små. USA:s rymdorgan NASA har registrerat minskad solmagnetism och solvind samt ökad kosmisk instrålning i atmosfären.
Det förebådar kyligare klimat framöver.
Tege Tornvall
+ – + – + – +
by
Petter W
Var i AR6 visas de naturliga klimatvariationerna?
De klimathotsreligiösa ser bara de orangea och röda områdena.
Statistik från verkligheten ger inget som helst stöd åt vanföreställningen om att extremväder har blivit vanligare. Värmeböljor och kanske skyfall har nog blivit vanligare, men andra typer är oförändrade eller har blivit ovanligare. Exempelvis så syns en minskning av kraftiga tornados i USA. Även bränder i skog och mark har minskat något, men det intrycket får man ju inte av mediernas rapportering.
Grundläggande vetenskap ger heller inget stöd åt vanföreställningen att det blir mer extremväder i en varmare värld. Knappast någon typ av extremväder beror enbart på temperaturen. Desto fler på de temperaturskillnader som minskar med ett varmare klimat.
För att inte tala om att årstiderna säger emot vanföreställningen. Extremväder är helt enkelt vanligare på vintrarna än på somrarna. Vem har till exempel hört talas om sommarstormar? Men höst- och vinterstormar finns minsann och orsakar stundtals stor förödelse.
Petter W. Större temperaturskillnader skapar mer extremväder. Då rör sig stora luftmassor mer och kraftigare.
Ivar A: De naturliga variationerna beroende på “solar and orbital forcing” och “volcanic aerosol forcing” tas upp i AR6-rapporten från 2021. Kritiken behöver alltså preciseras.
Extremistvädret i extremers extrema föreställningsvärld.
Temperaturnoteringarna stöder i första hand en tes om ökande mängd extremväder.
Hur kan det bli kallt när 102 klimatmodeller visar att det ska bli varmare och ännu varmare? 🙂
Så länge klimatmodellerna sätter de naturliga variationerna till noll är de omöjligt att säga något om framtiden klimat. Supermåne inträffar ibland men där är orsaken känd sedan länge.
Om man bara snabbt tittar på kartan så ser man direkt att Grönland har “feber” nästan hela ön är ju illröd, även stora delar av Nordpolen är ju rödfärgad så då måste ju “forskarna” ha rätt allt håller på att smälta bort, eller?
Det är det förrädiska med färgade kartor med endast avvikelser från normaltemperaturen, även en liten avvikelse ser alarmerande ut när den rödfärgas, allra helst när man aldrig talar om vad normaltempen för månaden är.
Utan dessa rödfärgade kartor skulle ingen tro att vi är på väg mot en “katastrof” och det skulle bli svårt att skrämma barn och ungdomar med att vi lever i “extremvärme” när termometern visar +1 grad istället för -1 grad i december.
Men det är ovanligt “varmt” på Grönland.
På SMHI har de kallat detta för Grönlandsblockering i en blogg som beskriver fenomenet.
Varmt på Grönland är ju alarmisternas återkommande tema.
Så är det växthuseffekten som ligger bakom kylan?
Nja blockeringen uppmärksammades på 1700talet.
https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336