Gaspriset tycks stabiliserat

barchart

Priset på naturgas i Holland för leverans i februari

(Klickar du på den röda texten kommer du till originalet med bättre upplösning)

Trots den annalkande vintern har priset ständigt sjunkit sedan augusti. De lugna rörelserna den senaste veckan samtidigt som de omsatta volymerna legat på en hög nivå, kan betyda att priset nu stabiliserats.

Den oväntat varma vintern och Tysklands återstart av kolkraftverk har lett till lägre förbrukning än förväntat och fyllda lager. Då gaspriset nu ligger mycket lägre än man räknade med under hösten, bör vi kunna se fram emot lägre elpris i område SE 04.

Jag är inte säker på vilken valuta priset anges i, men jag hoppas någon kan förklara det i kommentarerna.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Gaspriset tycks stabiliserat

  1. Här det amerikanska hub-priset i dollar och btu. Jag har tidigare under energikrisen visar att europa-priset legat 10 ggr högre än i USA (före sprängningen av NS). Jag har inte brytt mig om att räkna om prisskillnaden idag. Utfallen chart-mässigt ser ungefär likadana ut den senaste tiden utan hänsyn till nämnd marginal.

    https://m.investing.com/commodities/natural-gas-advanced-chart

  2. Allmänt kan man säga att den ryska gasen varit kraftigt reducerat mht naturgaspriset i Europa före konflikten 2022. Om inte jag minns fel var “rabatten” i ledningarna med ryssarna 40% vilket knappast motsvarar skillnaden i transport och konvertering av LNG eller egen gas från utvinning lokalt.

  3. Ivar

    Lagren av t.ex gas värderas på olika sätt. Normalt tillämpas I allmänna sammanhang FIFO-principen, first in first out i Europa. Anskaffningsvärdet avräknas vid förbrukning således mht till priset det i tur och ordning anskaffats för. I USA när det gäller olja (oljebolagen) tillämpar (förr ivf) SIFO-principen. Har inte själv koll nu för tiden vad som gäller.

    De som säljer och köper värderar alltså sina resultat (och ibland sitt agerande) i redovisningen enligt olika principer. Detta drabbar “ibland” kunderna på olika sätt även om priset är marknadsvärderat (t.ex rörligt).

  4. Sture
    Dutch TTF Gas är ett pris vid en knutpunkt i Nederländerna
    Jag gissar att det är USD per MWh
    “The contract quantity shall be measured in MWh. The contract quantity shall be 1 MWh (megawatthour) per hour for each hour in each Gas Delivery Day in the contract month.”

    65 USD a 10,4 SEK för 1 MWh ger ca 68 öre per KWh.
    Råoljan nu ca 85 USD per fat eller 5600 SEK per m3 eller 56 öre per KWh

    Allt i värmevärde! Det kostar att göra el av dem!

    Variation i väder-nytt köldrekord noterat i Sibirien (SMHI)

  5. Priset i chartet avser euro/MWh för leverans vid kontraktsstängning i slutet av februari vid den fysiska leveranspunkten (hubben TTF i Holland (där fartyg lossar LNG konverterat till gas). USA har motsvarande s.k Hub.

  6. Intressant detta med väderväxlingar hur ihållande perioder av kyla resp torka oftast följs av period av värme resp nederbörd. Inte på ngt sett i kombination enl ovan. Det viktiga är att notera naturfenomet “action and reaction”. Givetvis har vi i våra trakter under t.ex sommar resp vinter ibland längre perioder utan ovannämnda mer regelbundna växlingar typ på kortare basis än t.ex månad. Jag tänker på den klassiska ryss-värmen eller ryss-kylan som ibland kan ligga kvar och ge extremt stabil väderlek längre tid. Det finns även andra vädersystem.

    Ni som är äldre kommer ihåg sådana perioder från t.ex 70-talet så det som händer nu i söder om dalälven med januari-värmen är inget konstigt. Möjligen någon grad varmare samt att jetströmmen kan spela in idag. Under nov/dec har kyla ersatts av relativt varm temperatur för årstiden här på ostkusten utanför Sthlm. Har varit med om det förr före “klimatförändringen”.
    Varje journalist som skriver om dagens översvämningsproblem som just nu råder på några platser borde först och främst läsa lite statistik innan man genast åkallar CO2-guden. Först då kan man kalla sig journalist. Det finns massor av platser i Sverige som får problem om t.ex regn under en lite längre period än vanligt skulle inträffa.

    Nederbörd i form av regn är typiskt för höstarna och sker mättnad så innebär inte sällan mer regn istället för snö under jan-feb att marker översvämmas. Inget konstigt!

  7. Tysklands återstart av kolkraftverk har lett till lägre efterfrågan och pris på gas men inte lägre priser på el eftersom gasen som fyllde lagren var dyr. Elområde 3 och 4 importerar tyska elpriser.

Comments are closed.